Megdőlhet-e a Bitcoin királysága? Trónbitorlók régen és most

-

A Bitcoin jelenleg a kriptovilág egyértelmű királya. A kérdés mindössze az, hogy ez a helyzet valóban változatlan marad-e.
A legnagyobb konkurens minden bizonnyal az Ethereum, amely egyszer már közel volt ahhoz, hogy úgynevezett „flippeninget” hajtson végre.
Egy ilyen esemény azt jelentené, hogy valamilyen kriptopénz összpiaci értéke meghaladja a Bitcoinét. Tekintsünk át néhány érvet a flippening lehetősége ellen. Képes lesz-e bárki is legyőzni a zászlóshajót?

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

Érvek a Bitcoin mellett

Számtalan olyan ok létezik, ami miatt a bitcoinnak továbbra is elsőnek kell maradnia. A legerősebb érv mind közül természetesen az, hogy ő indította el az egész kriptoforradalmat. Minden a BTC-vel kezdődött.
A kriptopénzek nagy része éppen az ő koncepciójára épül. Ehhez a tényhez természetesen más dolgok is társulnak.
Annak köszönhetően, hogy a bitcoin az első, vezető szerepet szerzett. Létezésének több éves volta miatt számos rendkívül ügyes ember vett részt annak fejlesztésében. Épp ez az oka annak, hogy most egy viszonylag érett, biztonságos és decentralizált hálózat áll előttünk.
A bitcoin alapvetően sebezhetetlen. Még a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeknek sincs elegendő kapacitásuk a BTC hálózatának megdöntésére.
A bitcoin mellett szól továbbá a hírneve. Gyakorlatilag minden, a számítástechnikához értő személy ismeri a nevét. Sőt, még a nagymamám is nagyjából tudja, hogy mi az. Ezek az emberek szintén ismerik a bitcoin célját: független, digitális, megállíthatatlan és mindenki számára elérhető digitális pénz lenni.
A bitcoinnak van a legnagyobb értéke, mert az emberek egyszerűen hisznek abban, hogy értékes. Ezzel a tulajdonsággal márpedig egyetlen más kriptopénz sem büszkélkedhet.

Érvek az Ethereum (és más kriptopénzek) mellett

Ha visszatekintünk a történelembe, láthatunk egy olyan pillanatot, amikor a flippening nagyon közel volt.
Az Ethereum – főleg a 2017-es ICO-láz miatt – majdnem ledöntötte trónjáról a királyt. Ha akkor új, ERC-20-alapú projektekbe szerettetek volna beszállni, elegendő mennyiségű ETH-t kellett vásárolni, ez pedig egyértelmű növekedéshez vezetett.
A kérdés tehát úgy szól, történhet-e vajon a 2017-eshez hasonló esemény. Megvan az esélye annak, hogy igen. Míg a Bitcoinnak megvannak a maga előnyei a biztonság és a stabilitás tekintetében, az Ethereumra egy radikálisan növekedő eszközként is tekinthetünk.
Eltérő utat járt be árfolyam tekintetében, mint a BTC. Ez alapvetően nagyobb gyorsaságban, felhasználhatóságban, végül pedig még nagyobb decentralizáltságban is megnyilvánulhat.
2020-ban a hálózatnak át kellene térnie a 2.0-ás változatra, amely már Proof of Stake rendszerre fog épülni.
A potenciál hatalmas. A PoS és a sharding kombinációjának köszönhetőn az Ethereum akár a másodpercenkénti 1000 tranzakciót is bírni fogja, és mindez csak a blokkláncok új generációjának kezdete.
A Bitcoinnal ellentétben az Ethereumon lehetséges a kísérletezés is. A Bitcoin a stabil és erős márkát képviseli, míg az Ethereum ezzel szemben a blokklánc-technológia lehetőségének feltárását és magasabb fokon teszi lehetővé.
És éppen ez hozhatja el az Ethereum (vagy más blokklánc) számára a hőn áhított első helyet.

Felhasználhatóság, mint kulcstulajdonság

Ahogyan 2017-ben is az ether árfolyamát az ICO-láz hajtotta fel, úgy egy potenciális flippening is az adott blokklánc felhasználhatóságától függhet majd.
Jelenleg az Ethereum rendelkezik a legtöbb fejlesztővel és példátlan méretű ökoszisztémával.
A bitcoin végül talán értéktárolóvá válik majd, az Ethereum azonban elhozhatja a digitális gazdaságban használatos praktikus alkalmazásokat.
Az ETH és más blokkláncok nagy reményét most a decentralizált pénzügyek alkotják. Ezek lehetővé teszik olyan pénzügyi szolgáltatások automatizálását, amelyek mindenki számára elérhetők.
A bizonytalanság kora jelenleg a bitcoin előnyére is válhat. A többi kriptopénznek viszont továbbra is harcolnia kell, ha felülről szeretné szemlélni a társait. A konkurencia mindenesetre erős, hisz ígéretes és fejlett projektek vannak kilátóban.
Ezek közé tartozik a már említett Ethereum, de a Cardano, Cosmos, Nervos, PolkaDot, Dfinity vagy Algorand is ide sorolandó.
A következő években a bitcoin minden bizonnyal király marad. A jövő azonban teljesen másképp nézhet ki, ahogy a többi kriptopénz és azok ismerete elterjed.

Olvastad már? Nem volt még ilyen érdeklődés a feleződés iránt

Forrás: kryptomagazin.sk
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.27.

Prémium Ripple (XRP) Az XRP árfolyamát a Ripple fejlődése és a SEC kontra Ripple per aktualitásai befolyásolják. Az altcoin a 0,56 dolláros szint fölé emelkedett, mivel az XRPLedger...

Starknet TVL: Áttörés az Ethereum Layer 2 szektorban

Az elmúlt héten robbanásszerűen növekedett a Starknet Total Value Locked (TVL) értéke, adataink szerint 194%-kal emelkedett, elérve a 1.32 milliárd dollárt. Ezáltal a Starknet az...

Leállította a bíróság az amerikai bitcoin-bányászok kérdőívezését

Az amerikai EIA, azaz az Energiaügyi Hivatal kötelezni akarta a bányászokat, hogy minden információt adjanak át számára az üzleti folyamataikról, egy texasi bíróság viszont kimondta,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!