Még ebben a hónapban jöhet az első európai bitcoin ETF

-

A Financial Times arról számolt be, hogy még idén júliusban debütálhat az első európai bitcoin ETF.

A Jacobi Asset Manager először 2022 júniusában adta be a kérvényét, hogy az Euronext tőzsdén listázhasson egy ETF-et.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Később aztán visszakozott, a nem megfelelő piaci körülményekre hivatkozva.

A Terra ökoszisztéma és az FTX tőzsde bedőlése miatt ez nem is csoda, de elmondásuk alapján azóta már változott a helyzet.

Így nagyjából 12 hónappal az első próbálkozás után lehet, hogy végre eredmény is lesz.

Jelenleg Európában minden tőzsdén kereskedett termék úgynevezett ETN-ként van listázva, a Jacobi viszont kifejezetten ETF-et indít.

Az ETN esetében a birtokosok egy adóslevéllel rendelkeznek, amely meghatározott pénznemben van elszámolva.

Az ETF esetén viszont a birtokosok tulajdonjoggal rendelkeznek az értékpapír mögött álló eszköz felett, a meghatározott mértékben.

Peter Lane, a Jacobi egyik vezetője elmondta, ennek főleg marketinghez köthető okai vannak.

„Rengeteg a ferdítés és a félinformáció a befektetők körében, hogy mi is valójában egy ETF. Ennek egy része az ETN-ek kibocsátóitól származik, valószínűleg azért, hogy kevésbé legyen hangsúlyos a kockázat, amely az ETN-ekbe való befektetésekhez kötődik.”

Guernsey lesz a megfelelő helyszín

A Jacobi kiemelte, hogy az általuk ajánlott ETF nem lesz alkalmas arra, hogy derivatívaként, vagy tőkeáttételhez használják, mivel ezek a megoldások elfogadhatatlan mértékben megemelnék a harmadik felektől származó kockázat mértékét.

A Csatorna-szigetekhez tartozó Guernsey lesz a kibocsátás helyszíne, mivel ők nem számítanak EU-tagnak, így nem érvényes rájuk számtalan rugalmatlan jogszabály.

Ha az EU-n belül próbálnának egy bitcoin ETF-et indítani, az hatalmas szabályozói kihívást jelentene, legalábbis a Blackwater Search and Advisory alapítója, Michael O’Riordan így véli.

Elmondása alapján a bitcoin jelenleg nem számít használható eszközosztálynak az EU értékpapír-törvényei alapján.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ez a törvény teszi lehetővé, hogy a különböző befektetési termékeket minden tagállamban kereskedhetővé tegyék, amennyiben valamelyikben megkapták a megfelelő engedélyeket, a bitcoin esetében viszont ez nem így van.

A Bloomberg és a Coinbase adataiból kiderül, hogy az európai, digitális eszközöket követő tőzsdei termékek piaca jelenleg 4,8 milliárd dollárt tesz ki, az elmúlt 18 hónapban pedig 483 millió dollárral növekedett, ennyi friss tőket fordítottak ilyen eszközök vásárlására a befektetők.


Olvastad már? Mire számíthatunk a Litecoin feleződésének közeledtével?

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Solana egy 900%-os emelkedést tartogathat 1000 dollárig, de CSAK HA…

A július 15-21. hét folyamán a Solana (SOL) visszaszerezte a 150 dollárt, majd magasabbra emelkedett, és a 173 dolláros cikkírásakor 17% -ot tett ki. A...

Vajon Ethereum ETF kereskedés új altcoin rallyt indít? Az utolsó esély az altcoinok olcsó megvásárlására?

Vendégbejegyzés A kriptopiac mostanában a vihar előtti csendet éli. A szemek az Ethereumra szegeződnek, mivel egy ETF esetleges bevezetése komoly rallyt indíthat el. Az altcoinok vonzó belépési...

A Bitcoin most már a francia nyugdíjbiztosításokban is szerepel!

A VanEck az Inter Investtel együttműködve egy innovatív tőzsdén kereskedett kötvényen (ETN) keresztül bevezeti a Bitcoint a francia nyugdíj-előtakarékossági tervekbe. Ezzel az úttörő együttműködéssel a...

Az Ethereum ETF kereskedés csütörtökön kezdődik – Mi a következő altcoinok?

A kriptopiac nyugodt marad, a várakozás jeleit mutatja egy potenciális bikafutás előtt. Az alcoinok jelenleg vonzó belépési pontokat kínálnak, ami a közelgő növekedésre utal. Az Ethereum...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!