Még Buterin érdeklődését is felkeltette egy Ethereum-NFT javaslat

-

Vitalik Buterin NFT-Soulbound tokenek ötletétől inspirálva Anton Wahrstätter Ethereum-kutató egy friss javaslattal állt elő egy ERC-721 kiterjesztésre, amely „lopakodó” címeket vezetne be a nem helyettesíthető tokeneket (NFT) érintő nyilvános blokklánctranzakciók elfedésére.
Az ERC-721-es tokenek – az Ethereum jelenlegi tokenszabványa az NFT-k számára – lopakodó címek megvalósításához Wahrstätter az adatvédelemre összpontosító, zk-SNARK-ként ismert kriptográfia felhasználását javasolja.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A javaslat szerint a lopakodó cím egy része, amely lényegében egy egyszeri cím minden tranzakcióhoz, beillesztésre kerül egy Merkle-fába – egy adatellenőrzésre és -szinkronizálásra használt adatstruktúrába –, ami lehetővé teszi az NFT-k küldését, tárolását és égetését anélkül, hogy a tranzakció részleteinek nagy része látható lenne a nyilvános blokkláncon.
Bár Wahrstätter javaslata még csak az ötlet fázisában van, máris felkeltette Vitalik Buterin, az Ethereum egyik társalapítójának figyelmét, aki úgy jellemezte, hogy ez „egy alacsony technológiai szintű megközelítés, amely jelentős mennyiségű adatvédelmet ad az NFT-ökoszisztémához”.
„Így képes lennél [például] elküldeni egy NFT-t a vitalik.eth címre anélkül, hogy rajtam (az új tulajdonoson) kívül bárki láthatná, ki az új tulajdonos” – írta egy hétfői tweetben.

Kereskedj $500 bónusszal és találd meg a következő Gem coint a KuCoinon!

Buterinnek azonban volt néhány kifogása Wahrstätter javaslatával szemben, azzal érvelve, hogy az anonim NFT-tranzakciók ötlete valószínűleg „sokkal könnyebb technológiával is megvalósítható”.
A javaslatot kommentálva elmondta, hogy „azért nincs szükség Merkle-fákra vagy ZK-SNARK szintű adatvédelemre, mert minden egyes ERC-721 egyedi, így nincs lehetőség egy ERC-721-hez »anonimitáskészlet« létrehozására”.
„Inkább csak el akarod rejteni a küldő és a címzett jól látható nyilvános identitásának linkjét (tehát küldhetsz egy ERC-721-et a »vitalik.eth« címre, és én láthatom, de senki más nem láthatja, hogy a vitalik.eth kapott egy ERC-721-et; csak azt látják, hogy valaki kapott egy ERC-721-et” – tette hozzá Buterin.
Az Ethereum társalapítója szerint az egyik fennmaradó kihívás az, „hogy kitaláljuk, hogyan fizessük ki a díjakat”.
„A legjobb, amit ki tudok találni, hogy ha küldesz valakinek egy ERC-721-et, akkor küldj magaddal annyi ETH-t is, hogy 5-50 alkalommal tudj díjakat fizetni a továbbküldéshez. Ha kapsz egy ERC-721-et anélkül, hogy elég ETH-t kapnál, akkor utalj be némi ETH-t, hogy az átutalási lánc tovább működjön” – írta.
Buterin utolsó megjegyzése a Tornado Cash használatára utalt, egy adatvédelmi eszközre, amelyet arra terveztek, hogy a felhasználók coinjainak keverésével elhomályosítsa az Ethereum-tranzakciók eredetét.
A Tornado Cash hétfőn került reflektorfénybe, miután az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma szankcionálta a mixelőszolgáltatást, és az Ethereum-címek listájával együtt felvette azt a különlegesen kijelölt állampolgárok listájára. Ez azt jelenti, hogy az amerikai állampolgároknak mostantól tilos az eszköz használata vagy az ezekkel a címekkel való tranzakciók lebonyolítása.
Bár a lépés erős reakciókat váltott ki a kriptoközösségből, és Preston Van Loon, az Ethereum core fejlesztője azt mondta a Decryptnek, hogy a Tornado Cash, akárcsak bármely más eszköz, „használható rosszra és jóra”, ez is egy szélesebb körű vita közepette történt a kriptotérben a magánélet védelme és átláthatósága körül.

Forrás: Decrypt

Olvastad már? Majdnem átverte egy csaló az Aurora Labs vezérigazgatóját

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Bitcoin technikai elemzés 06.09.

Prémium Bitcoin A pénteki kereskedés során a Bitcoin 26.500 dollár körül ingadozott, miután a 26 200 dolláros szint körül támaszt szerzett. A négyórás grafikonon a Bitcoin jelenleg a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!