Máshogy fognak kinézni az eurobankjegyek – közben fejlesztik a digitális eurót is

-

Az Európai Központi Bank (EKB) az eurobankjegyek újratervezését szorgalmazza. Céljuk, hogy az újítás az európai polgárokkal együttműködve történjen. A végleges változások bevezetésére 2024-ben kerül sor.
Az újratervezés első lépéseként olyan fókuszcsoportokat szerveznek, amelyek feladata az euroövezeti lakosok véleményének összegyűjtése lesz. Ebben a fázisban azt szeretnék megtudni, hogy polgárok milyen lehetséges témákat látnának szívesen a jövőbeni bankjegyeken.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A témák kiválasztásával foglalkozó tanácsadói csoportba minden euroövezeti ország egy-egy szakértőt delegálhat majd, ők fogják összeállítani az új témák listáját.
Az EKB az euroövezetben található nemzeti központi bankok javaslatai alapján már kinevezte a tanácsadói csoport tagjait. Az ezekben található személyek a tudományos és művészi világ különféle aspektusaiból érkeznek – ilyen a történettudomány, a természet- és társadalomtudományok, a vizuális művészetek és a műszaki tudományok.
A mostani eurobankjegyen látható dizájnelemek egyébként a „korok és stílusok” téma köré csoportosulnak. Ezeken ablakok, kapuk és hidak motívumai jelképezik az összetartozást és az egységet.
Christina Lagarde, az EKB elnöke elmondta:

„Az eurobankjegyek velünk maradnak. Kézzelfogható és látható jelképei a közös európai létnek különösen válságos időkben, és továbbra is nagy irántuk az igény.”

„Húsz év után ideje felülvizsgálnunk bankjegyeink megjelenését, hogy az európaiak életkortól és háttértől függetlenül jobban tudjanak hozzájuk kapcsolódni” – tette hozzá.

Az EKB a tanácsadói csoporttól kapott javaslatok alapján a nyilvánossággal folytatott konzultáció után dönt majd a végleges mintákról.
Ezt követően versenypályázatot írnak majd ki a bankjegyek megtervezésére, amelyet követően az EKB ismét kikéri a polgárok véleményét. A végső döntést a Kormányzótanács hozza majd meg.
A folyamat elindítását az a tény előzte meg, hogy az EKB Kormányzótanács elkötelezte magát olyan innovatív és biztonságos bankjegyek kibocsátása mellett, amelyek jobban kapcsolódnak az európaiakhoz.
Az euroövezeti fogyasztók fizetési szokásait vizsgáló legutóbbi tanulmány (SPACE) szerint 2019-ben továbbra is a készpénz volt a legnépszerűbb személyközi, kis összegű fizetési mód.
Annak ellenére, hogy a világjárvány alatt a készpénzmentes fizetések forgalma is megemelkedett, a bankjegyek iránti igény is bővült.

Az eurorendszer a Készpénz 2030 stratégia keretein belül konkrét lépésekkel biztosítja, hogy a készpénz folyamatosan elérhető és elfogadott fizetési mód maradhasson a jövőben még sokáig, ideértve a digitális euró esetleges kibocsátása utáni időszakot is – áll az Európai Központi Bank sajtónyilatkozatában.

„Olyan eurobankjegyeket szeretnénk kifejleszteni, amelyekkel az európai polgárok azonosulni tudnak, és amelyeket büszkén használnak pénzükként” – mondta Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja.

„Az eurobankjegyek újratervezése párhuzamosan fut majd a digitális euróra vonatkozó vizsgálatainkkal. Mindkét munkafeladat arra irányul, hogy teljesítsük az európaiak biztonságos pénzzel való ellátásáról szóló megbízatásunkat.”
A Kormányzótanács a tervezés befejezését követően engedélyezi majd az új bankjegyek előállítását, és szintén ekkor határoznak majd a lehetséges kibocsátás időpontjairól.

Olvastad már? 2021-ben már 41-szer halt meg a Bitcoin

Forrás: ecb.europa.eu

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Avalanche technikai elemzés 06.02.

Prémium Avalanche Az AVAX árfolyam nagyrészt a 14 dolláros támasz körül ragadt, mivel a május 8-i 16,48 dolláros árfolyamról, az elmúlt egy hónap legmagasabb árfolyamáról való...

A kenyai elnök szerint az afrikai országoknak nem kellene használniuk a dollárt

William Ruto úgy gondolja, a kontinens országainak saját pénzrendszert kellene kialakítani, és nem az amerikai dollárt használni az egymás közötti üzleteléshez. Ruto szerint egy ilyen...

Csomópontot indít a Polygon hálózatán a Deutsche Telekom

A német óriásvállalat szeretne belépni a web3 területére, és ehhez első lépésként a Polygon hálózatán indítanak el egy saját validátor csomópontot. A telekommunikációs cég egyike...

Elindult az ország első megújuló energiából táplálkozó kripto bányász farmja

A Green Watt Project a Felpéci biogáz üzemet elindította és már megújuló bio forrásból származó energiából bányásszák a Bitcoin. Az országban úttörőnek számító fenntartható zöld energiából...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!