Ukrajna lakosai legálisan tarthatnak, cserélhetnek és költhetnek kriptovalutákat, amint elfogadják az új, virtuális eszközökről szóló törvényt.

A jogszabály átfogóan szabályozza majd a kriptotérséget, csökkenti az ukránok adóját, és új szolgáltatások feltételeit teremti meg – árulta el egy kormányzati tisztviselő.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az új szabályozás kedvező piacot teremt az ukrán kriptoszolgáltatások számára.

A kriptovalutát birtokló ukránok számára előnyös lesz a „virtuális eszközökről” szóló törvény, mivel bevezetik a befektetők védelmét, és lehetővé teszik számukra, hogy legálisan kereskedjék és bevallják kriptotulajdonaikat.

A jogszabály a virtuális eszközöket „teljesen legális és közös jelenséggé teszi a kormány és a társadalom számára” – mondta Oleksandr Bornyakov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettese a Minfin pénzügyi hírportálnak adott interjújában.

A tisztviselő arra számít, hogy a coinok tárolását, cseréjét és fizetésre való felhasználását lehetővé tévő szolgáltatások teljesen új piaca is kialakul.

Bár a tervezet kimondja, hogy a kriptovaluták nem számítanak fizetőeszköznek az országban, legális lesz kriptóval fizetni egy olyan közvetítőn keresztül, amely azonnali átváltást biztosít ukrán hrivnyára – magyarázta Bornyakov.

Jelenleg ugyanez vonatkozik a külföldi fiat valutákra, például az amerikai dollárra, amelyet bankkártyán keresztül lehet elkölteni.

A virtuális eszközökről szóló törvényt első olvasatban decemberben szavazta meg a Verhovna Rada, az ukrán parlament.

Azóta átdolgozták, és júniusban a digitális átalakulással foglalkozó parlamenti bizottság a kijevi szabályozóhatóságok kritikája ellenére a végleges elfogadását javasolta.

Júliusban a kormány és az üzleti élet képviselői olyan útitervet mutattak be, amelynek célja, hogy a kriptovaluták a következő 3 évben beintegrálódjanak az ország gazdaságába.

A kriptotőzsdék működési engedélyekért folyamodnak Ukrajnában

Olekszandr Bornyakov azt is bejelentette, hogy a kriptopénztőzsdéknek engedélyeket kell majd szerezniük ahhoz, hogy szolgáltatásokat nyújthassanak az ukránoknak, illetve a szabályozók ellenőrzésére is számítaniuk kell.

Hangsúlyozta, hogy ez nem egy engedélyezési rendszer, mivel az eljárás sokkal egyszerűbb lesz. A külföldi székhelyű kereskedési platformoknak például nem kell majd jogi személyként bejegyeztetniük magukat a kelet-európai országban.

Csak bizonyos engedélyezett tőkekövetelményeknek kell majd megfelelniük.

A miniszter megjegyezte:

Megértjük, hogy a virtuális eszközökkel való üzlet globális, így ha Ukrajnában feltételeket szabunk a regisztrációra, a kriptotőzsdék nem fognak belépni az országunkba.

Ami az ügyfélellenőrzési követelmények bevezetését illeti, Bornyakov ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnának be kell tartania az e téren érvényes nemzetközi ajánlásokat.

„A virtuális eszközök jelentik a jövőt Ukrajna és a világ számára is… Ha azonban a „feketepiac”, a pénzmosás eszközei lesznek, akkor nem fognak mainstream technológiává válni” – részletezte.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az ukrán kormány nem akarja túlszabályozással akadályozni ennek az új iparágnak a fejlődését.

A kriptotörvény egy új szabályozószerv – a virtuális eszközök szabályozásával foglalkozó nemzeti szolgálat – létrehozásáról is rendelkezik.

Ez egy teljesen független állami ügynökség lesz, amely engedélyeket ad ki az Ukrajnában működő kriptovállalkozások számára.

A meglévő szabályozóhatóságok, mint például a Pénzügyminisztérium, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) és a Nemzeti Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (NSSMC) saját hatáskörrel rendelkeznek majd.

Az NBU például a stabilcoinok felügyeletét fogja ellátni, míg az NSSMC a kriptoderivatívákkal foglalkozik majd.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Bornyakov elmondta, hogy a törvénytervezet kriptoadóztatásra vonatkozó szövegei és az adótörvénykönyv vonatkozó módosításai még mindig vizsgálat alatt állnak, és valószínűleg szeptemberben kerülnek a Rada elé.

A kormány egyértelművé akarja tenni, hogy a kriptotranzakciók nem tartoznak az ÁFA hatálya alá, és biztosítani akarja, hogy csak a vételi és eladási értékük közötti különbözetet adóztassák meg.

A digitális minisztérium azt is javasolta, hogy a magánszemélyekre vonatkozó adókulcsot a jelenlegi 19,5%-ról 5%-ra csökkentsék.

Olvastad már? Hamarosan elfogadhatja az amerikai szenátus a kriptókat fenyegető törvényt

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!