Digitális megtakarítások: Hogyan lehet pénzt tárolni kriptopénzben kockázat nélkül

-


Vendégbejegyzés


Napjainkban a pénzünk és megtakarításunk kriptopénzben történő tárolása egy nagyon trendi és hatékony pénzkezelési módszer.

Több okból is. Egyrészt a kripto jelentése, a blokklánc technológia tökéletes biztonságot és bizonyos fokú anonimitást kölcsönöz, másrészt nagyon gyors és olcsó tranzakciókat tudunk bonyolítani mindenféle extra közvetítők nélkül. 

Egyre több létesítmény használ kriptovalutákat online fizetésekhez, beleértve az online kaszinókat is.

A Kaszinok.Online oldalra ellátogatva számos olyan engedélyezett online szerencsejátékos oldalt találunk, ahol befizethetünk bitcoinnal, ethereummal vagy éppen dogecoinnal.

Ez teljesen új lehetőségeket nyitott meg a játékosok számára és lökést adott a kaszinós szektor fejlődésének is. 

A következőkben megnézzük, hogy milyen módokon tárolhatjuk kripto valuta pénzeinket!

Kriptotárolási formák bemutatása

Letétkezelő tárcák

A kripto jelentése alapján nem gondolnánk, de a letétkezelő tárcák a leggyakoribb kripto befektetés megőrzési módok közé tartoznak.

Ahogy a neve is mutatja, a letétkezelő tárcánál egy harmadik fél veszi át a privát kulcsokat a felhasználók nevében.

A harmadik fél teljes ellenőrzést gyakorol a kriptoeszközök felett, vállalva a felhasználó pénztárca kulcsának kezelését, a tranzakciók aláírását és a felhasználó kripto befektetés tőkéjének védelmét. Jó példa erre a Coinbase vagy a Binance kriptotőzsdék használata.

Hidegtárcák

A hidegtárcák vagy cold tárcák sokszor szerepelnek a kriptovaluta hírek között. Nagyon népszerűek, mert offline, egy fizikai eszközön tárolja a privát kulcsokat.

Hardveres tárcának is hívhatjuk, tekintve, hogy általában egy pendrive-szerű eszközön cipelhetjük magunkkal a digitális kriptovalutákat.

A kripto jelentése szerinti biztonságot már jelentős mértékben biztosítja, viszont arra nagyon kell figyelni, hogy itt mi vigyázunk a kulcsainkra, tehát ha elveszítjük, elveszítettünk mindent. 

Melegtárcák

A kriptovaluta hírek egy másik fontos és gyakori szereplője a melegtárcák vagy hot tárcák.

Ezek nem offline, hanem online tárolják a kriptovalutánkat. Tehát egy olyan tárcáról van szó, amely kapcsolatban van az internettel, akár weben, akár mobil appon keresztül.

Nagyon kényelmes megoldás és a felhasználók nagyon könnyen tudják kezelni kriptoikat vagy a kripto adózás 2023 szabályok szerinti tranzakciókat.

Viszont messze ezek a legsebezhetőbbek a támadásokkal és hackerekkel szemben. Ha körbenézünk, látni fogjuk, hogy ezekből van egyébként talán a legtöbb is.

Hardveres tárcák

A kettes pontban már említettük a hardveres tárca fogalmát. Mondhatjuk, hogy minden hardveres tárca hidegtárca, de nem minden hidegtárca hardveres tárca.

A hardveres tárcák ugyanis egy tényleges fizikai eszközt jelentenek – általában pendrive vagy bankkártya formájában.

Ezeknél az eseteknél ténylegesen mi tároljuk a kriptovalutánkat fizikailag, tehát ezt el kell lopni tőlünk, ha meg akarják szerezni a pénzünket.

Egy szoftveres tárca esetén ez sokkal egyszerűbb. És a hardveres tárcákkal is pont ugyanúgy tudjuk használni a kriptonkat, mint szoftveresen, maximum kicsit macerásabb az előbbi.

A kriptovaluták tárolásának módszerei összefoglalóan

A fő kriptotárolási formákat bemutattuk, ezek mindegyike tökéletes a kripto adózás 2023 szabályok szerinti tranzakciók végrehajtására.

Amikor a legjobb módszereket keressük a kriptok tárolására, akkor a legfontosabb tanács, amit érdemes szem előtt tartani az az, hogy csak az a mi kriptonk, amit mi kezelünk és őrzünk.

Ahogy vendégszakértőnk, Kollár Aladár kiemeli:

„Mert menő és kényelmes a Binance használata, de az FTX óta tudjuk, hogy ezek a centralizált tőzsdék elég messze vannak attól a biztonsági foktól, amelyet Satoshi Nakamoto megálmodott egykoron.”

Szintén fontos tanács, hogy a privát kulcsunkat jól kell tárolnunk és kezelnünk, mert ha elveszítettük, nincs igazából hova fordulni. Azzal a lépéssel kvázi elégettük a coinjainkat, amelyekhez senki nem férhet aztán hozzá. 

A két fő irány kriptok tárolására tehát a melegtárcás módszer (akár mi magunk, akár letétkezelővel) és a hidegtárcás módszer.

kripto

Mindkettőnek van számos előnye és hátránya, amelyek közül most megmutatunk néhányat.

A hidegtárcák előnye a teljes biztonság, hiszen 

  • mi intézzük a kripto kezelését és 
  • fizikailag is nálunk van a kripto, 
  • vihetjük magunkkkal, 
  • mi kezeljük a privát kulcsot. 

Hátránya viszont a lassúság, a kényelmetlenebb kezelés és az, hogy egyedül vagyunk a kulcsunkkal.

Elég sok olyan történetről olvashattunk már, amikor valaki régen szerzett pár száz bitcoint és amikor a BTC ára felment, már nem fért hozzá, mert nem volt meg a kulcsa.

A melegtárcák előnye a gyorsaság, a könnyű kezelés, az azonnali hozzáférés. Nagyon sokan használják például a telefonukon valamelyik nagyon népszerű appot, pont a könnyű hozzáférhetőség miatt.

Hátrányuk ezen tárcáknak pedig az, hogy ki vagyunk téve csalóknak és a piaci volatilitásnak – azaz bármikor összeomolhat a letétkezelőnk. Ezeket a tényezőket mérlegelve kell meghoznunk aztán a végső döntést.

És mindenképpen érdemes nézelődni kicsit, mert a kriptoknál szerencsére nincsenek állami szereplők és szabályozók, senki nem fogja megmondani nekünk, hogy mi a tökéletes választás.

Kiemelt kép: freepik.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Ezt a publikációt Vendégíró bocsátja rendelkezésre. A Kriptoworld nem támogat, és nem vállal felelősséget vagy kötelezettséget az ezen az oldalán található tartalmakért, pontosságért, minőségért, reklámokért, termékekért vagy egyéb anyagokért. Az olvasóknak saját kutatásokat kell végezniük, mielőtt bármilyen, a céggel kapcsolatos lépést megtennének. A Kriptoworld sem közvetlenül, sem közvetve nem felelős semmilyen kárért vagy veszteségért, amelyet a vendégbejegyzésben említett tartalmak, áruk vagy szolgáltatások használata vagy az azokra való hagyatkozás okoz vagy feltételezhetően okozhat!

Legfrissebb bejegyzéseink

PEPE (PEPE) technikai elemzés 12.06.

Prémium PEPE A PEPE, az egyik legnépszerűbb mém coin, egy hete emelkedő tendenciát mutat. A Dogecoin (DOGE) és a Shiba Inu (SHIB) kistestvére kitört a hosszú távú ellenállási...

Még el sem indult a BlackRock Bitcoin ETF, de valaki már bevásárolt belőle

Valaki 100 ezer dollárért vásárolt Bitcoin ETF-et a BlackRock-tól, pedig még nem került nyilvánosságra, hogy a Tőzsdefelügyelet engedélyezte volna a befektetési óriás számára az alap...

Az ING elemzői úgy vélik, fordulat jöhet a Fed kamatpolitikájában

A pénzintézet elemzői szerint a Federal Reserve változtathat a jelenlegi kamatpolitikáján, hiszen az amerikai gazdasági mutatók optimista képet vetítenek előre, tehát nagy enyhülés közeledhet, jelentős...

Mutatjuk, hogy miért lehetesz a WSM-mel a 2024-es bikafutam egyik legnagyobb nyertese

Vendégbejegyzés Nagy a nyüzsgés a Wall Street Memes ($WSM) háza táján. Az ökoszisztéma láthatóan továbbra is növekedik, és az új, kripto alapokkal rendelkező Wall Street Memes...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!