Komoly pénzeket moshattak a Binance-en keresztül – egy pozsonyi cég is érintett

-

A Reuters új jelentése szerint 2017 és 2021 között legalább 2,35 milliárd dollárnyi illegális pénzeszköz került tisztára mosásra a Binance-en keresztül.
A hírügynökség bírósági feljegyzéseket elemzett, beszélt a bűnüldöző szervekkel, és a Chainalysis és Crystal Blockchain blokkláncelemző cégekkel dolgozott együtt, hogy nyomon kövesse a tőzsdén átfolyó illegális pénzeket.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A cik írásakor a Binance a legnagyobb kriptotőzsde, a CoinMarketCap szerint 10,5 milliárd dollárnyi spot és 41,4 milliárd dollárnyi derivatíva forgalmat bonyolított az elmúlt nap során.
A jelentés a Binance kommunikációs igazgatóját, Patrick Hillmant idézi, aki a Reutersszel közölte, miszerint nem hiszi, hogy az elemzés pontos.
Azt azonban elmondta a hírügynökségnek, hogy a vállalat éppen most állítja össze „a világ legfejlettebb kiberszakértői csapatát”, amely „tovább javítja a platformunkon folytatott illegális kriptotevékenység felderítésének képességét”.
A Binance szóvivője megosztotta a Decrypttel a cikkre adott válaszát, mely szerint a vállalat „a bűnüldöző partnerektől világszerte támogatásban részesült”.

„Tisztában vagyunk Angus Berwick legújabb, sajnálatosan félretájékoztatott véleménycikkével” – írta a szóvivő egy e-mailben. „Meg kell jegyezni, hogy a cikk 2019-ből származó elavult információkat és ellenőrizetlen személyes tanúvallomásokat használ mankóként egy hamis narratíva megalapozásához.”

A jelentés több figyelemre méltó eseményt és platformot kapcsol össze, köztük van egy szlovákiai kriptotőzsde, az Eterbase, a Hydra darknetpiactér és az észak-koreai Lazarus hackercsoport, amelyek mindegyike a Binance-t használta be különböző kriptotranzakciók megkönnyítése érdekében.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Eterbase

2020 szeptemberében a Lazarus csoport támadói névtelen Binance-fiókokat hoztak létre, és azokat arra használták, hogy tisztára mossák a szlovákiai Eterbase kriptopénzváltótól ellopott 5,4 millió dollár egy részét – derül ki a Reuters elemzéséből.

„A Binance-nek fogalma sem volt arról, hogy ki mozgatja a pénzt a tőzsdéjükön keresztül” – mondta Robert Auxt, az Eterbase társalapítója.

A hackelés után az Eterbase igyekezett együttműködni a Binance-szal az ellopott pénz visszaszerzése érdekében. 2020. szeptember 9-én a Reuters arról számolt be, miszerint a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao azt tweetelte, hogy a tőzsde „mindent megtesz, amit tud, hogy segítsen” az Eterbase-nek.
A Reutersszel megosztott e-mailekből állítólag kiderül, hogy a Binance a bűnüldöző szervek kérése nélkül elutasította az információk vagy számlaadatok megosztását.
Az Eterbase végül leállította a tőzsdét, és végül csődöt jelentett.
A vállalat 2021 júniusában büntetőfeljelentést tett a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél (NAKA). Miután az NAKA két kérést küldött a Binance-nek, a jelentés szerint a tőzsde 24 olyan számláról küldött nyilvántartást, amelyek olyan felhasználónevekhez kapcsolódtak, mint „benjaminfranklin” és „garathbale”.

Hydra

A Reuters-jelentés becslése szerint az orosz nyelvű darknet oldal, a Hydra a Binance-t használta a kábítószerekkel kapcsolatos kifizetések feldolgozására, összesen 780 millió dollár értékben.
Hillman a Reutersnek azt mondta, hogy ez az összeg „pontatlan és túlzó”.
Az év elején az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) bejelentette, hogy együttműködött a német bűnüldöző szerverekkel a Hydra szervereinek lefoglalásában. Akkor a DOJ becslése szerint a Hydra volt felelős az összes darknetes kriptotranzakció 80%-áért, és 2015 óta 5,2 milliárd dollárt kapott.
A Reuters által a Hydra által áttekintett bejegyzések azt mutatják, hogy 2018 márciusában a Binance volt a fizetési folyamatok feldolgozásának preferált módja, mivel a fiók létrehozásához minimális azonosító információra volt szükség.

„Ez a leggyorsabb és legolcsóbb mód, amit kipróbáltam” – írta az egyik felhasználó a Reuters szerint.

Lazarus-támadások

A jelentés gyakran említi a Lazarust, egy hackercsoportot, amely az amerikai bűnüldöző szervek szerint a jogtalanul szerzett nyereséget Észak-Korea nukleáris fegyverprogramjának finanszírozására használja. Ennek eredményeképpen az Egyesült Államok 2019-ben szankciókkal sújtotta a szervezetet.
A Chainalysis, amely a Reutersszel együtt dolgozott a jelentésen, úgy becsüli, hogy a csoport 2020-ig 1,75 milliárd dollár értékű kriptót lopott el.
A Reuters szerint Lazarus a Binance-t használta a 2020-as 5,4 millió dolláros Eterbase-támadásból származó pénz tisztára mosására is, valamint az Axie Infinityt az Ethereum-hálózathoz kapcsoló Ronin oldallánc elleni 622 millió dolláros támadásra.
Hilman a Reutersnek elmondta, hogy a Binance több mint 5 millió dollárt azonosított és fagyasztott be a Ronin sidechain hackeléshez kapcsolódóan. Azt is elmondta, hogy a tőzsde továbbra is együttműködik a bűnüldöző szervekkel a nyomozásban.

Olvastad már? Bitcoin, Ethereum technikai elemzés – 30.000 dollár fölött a BTC

Forrás: Decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Miért nem fogja mostanában a Bitcoin újra tesztelni a 20.000 dolláros szintet?

A BitMEX társalapítója, Arthur Hayes egy Substack hírlevelet tett közzé, amelyben elmagyarázza, hogy a Bitcoin miért nem fog a 20.000 dollár felé hajlani a következő...

A Bitcoin egy rendkívül ritka aranykeresztet mutat

Általában az „aranykereszteket" és a „halálkereszteket" a középtávú bitcoin piaci hangulat megbízható indikátoraként interpretálják. Egy tapasztalt piaci elemző egy szuper ritkát szúrt ki, és biztos...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!