Komoly pénzeket moshattak a Binance-en keresztül – egy pozsonyi cég is érintett

-

A Reuters új jelentése szerint 2017 és 2021 között legalább 2,35 milliárd dollárnyi illegális pénzeszköz került tisztára mosásra a Binance-en keresztül.
A hírügynökség bírósági feljegyzéseket elemzett, beszélt a bűnüldöző szervekkel, és a Chainalysis és Crystal Blockchain blokkláncelemző cégekkel dolgozott együtt, hogy nyomon kövesse a tőzsdén átfolyó illegális pénzeket.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A cik írásakor a Binance a legnagyobb kriptotőzsde, a CoinMarketCap szerint 10,5 milliárd dollárnyi spot és 41,4 milliárd dollárnyi derivatíva forgalmat bonyolított az elmúlt nap során.
A jelentés a Binance kommunikációs igazgatóját, Patrick Hillmant idézi, aki a Reutersszel közölte, miszerint nem hiszi, hogy az elemzés pontos.
Azt azonban elmondta a hírügynökségnek, hogy a vállalat éppen most állítja össze „a világ legfejlettebb kiberszakértői csapatát”, amely „tovább javítja a platformunkon folytatott illegális kriptotevékenység felderítésének képességét”.
A Binance szóvivője megosztotta a Decrypttel a cikkre adott válaszát, mely szerint a vállalat „a bűnüldöző partnerektől világszerte támogatásban részesült”.

„Tisztában vagyunk Angus Berwick legújabb, sajnálatosan félretájékoztatott véleménycikkével” – írta a szóvivő egy e-mailben. „Meg kell jegyezni, hogy a cikk 2019-ből származó elavult információkat és ellenőrizetlen személyes tanúvallomásokat használ mankóként egy hamis narratíva megalapozásához.”

A jelentés több figyelemre méltó eseményt és platformot kapcsol össze, köztük van egy szlovákiai kriptotőzsde, az Eterbase, a Hydra darknetpiactér és az észak-koreai Lazarus hackercsoport, amelyek mindegyike a Binance-t használta be különböző kriptotranzakciók megkönnyítése érdekében.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Eterbase

2020 szeptemberében a Lazarus csoport támadói névtelen Binance-fiókokat hoztak létre, és azokat arra használták, hogy tisztára mossák a szlovákiai Eterbase kriptopénzváltótól ellopott 5,4 millió dollár egy részét – derül ki a Reuters elemzéséből.

„A Binance-nek fogalma sem volt arról, hogy ki mozgatja a pénzt a tőzsdéjükön keresztül” – mondta Robert Auxt, az Eterbase társalapítója.

A hackelés után az Eterbase igyekezett együttműködni a Binance-szal az ellopott pénz visszaszerzése érdekében. 2020. szeptember 9-én a Reuters arról számolt be, miszerint a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao azt tweetelte, hogy a tőzsde „mindent megtesz, amit tud, hogy segítsen” az Eterbase-nek.
A Reutersszel megosztott e-mailekből állítólag kiderül, hogy a Binance a bűnüldöző szervek kérése nélkül elutasította az információk vagy számlaadatok megosztását.
Az Eterbase végül leállította a tőzsdét, és végül csődöt jelentett.
A vállalat 2021 júniusában büntetőfeljelentést tett a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél (NAKA). Miután az NAKA két kérést küldött a Binance-nek, a jelentés szerint a tőzsde 24 olyan számláról küldött nyilvántartást, amelyek olyan felhasználónevekhez kapcsolódtak, mint „benjaminfranklin” és „garathbale”.

Hydra

A Reuters-jelentés becslése szerint az orosz nyelvű darknet oldal, a Hydra a Binance-t használta a kábítószerekkel kapcsolatos kifizetések feldolgozására, összesen 780 millió dollár értékben.
Hillman a Reutersnek azt mondta, hogy ez az összeg „pontatlan és túlzó”.
Az év elején az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) bejelentette, hogy együttműködött a német bűnüldöző szerverekkel a Hydra szervereinek lefoglalásában. Akkor a DOJ becslése szerint a Hydra volt felelős az összes darknetes kriptotranzakció 80%-áért, és 2015 óta 5,2 milliárd dollárt kapott.
A Reuters által a Hydra által áttekintett bejegyzések azt mutatják, hogy 2018 márciusában a Binance volt a fizetési folyamatok feldolgozásának preferált módja, mivel a fiók létrehozásához minimális azonosító információra volt szükség.

„Ez a leggyorsabb és legolcsóbb mód, amit kipróbáltam” – írta az egyik felhasználó a Reuters szerint.

Lazarus-támadások

A jelentés gyakran említi a Lazarust, egy hackercsoportot, amely az amerikai bűnüldöző szervek szerint a jogtalanul szerzett nyereséget Észak-Korea nukleáris fegyverprogramjának finanszírozására használja. Ennek eredményeképpen az Egyesült Államok 2019-ben szankciókkal sújtotta a szervezetet.
A Chainalysis, amely a Reutersszel együtt dolgozott a jelentésen, úgy becsüli, hogy a csoport 2020-ig 1,75 milliárd dollár értékű kriptót lopott el.
A Reuters szerint Lazarus a Binance-t használta a 2020-as 5,4 millió dolláros Eterbase-támadásból származó pénz tisztára mosására is, valamint az Axie Infinityt az Ethereum-hálózathoz kapcsoló Ronin oldallánc elleni 622 millió dolláros támadásra.
Hilman a Reutersnek elmondta, hogy a Binance több mint 5 millió dollárt azonosított és fagyasztott be a Ronin sidechain hackeléshez kapcsolódóan. Azt is elmondta, hogy a tőzsde továbbra is együttműködik a bűnüldöző szervekkel a nyomozásban.

Olvastad már? Bitcoin, Ethereum technikai elemzés – 30.000 dollár fölött a BTC

Forrás: Decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

ArbitrageScanner Dubajban! Hogy lehet pénzt keresni a blokklánc elemzéssel és a kripto arbitrázzsal?

Vendégbejegyzés A kripto Side Event az ArbitrageScanner.io által - a legjobb kereskedési eszközök kriptopénz arbitrázshoz, on-chain elemzéshez. Csatlakozz hozzánk egy exkluzív side eventre Dubaiban, amelyet az...

Ethereum (ETH) technikai elemzés 04.14.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) befektetők bajban lehetnek, mivel az árak a pszichológiai 3.000 dolláros támaszszint alá süllyedtek. A múlt héten megnövekedett bálna-aktivitás és felhalmozás volt tapasztalható,...

A TON coin riasztása: Itt a top 5 kriptovaluta, amibe azonnal be kell fektetni!

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca az aktivitás és az izgalom megugrásának tanúja, mivel jelentős fellendülés látszik a láthatáron. A 2024-es bikafutás kibontakozásával a befektetők lelkesen keresik az ígéretes...

Kriptogyémántok csiszolatlanul: Az altcoinok amelyek 500%-os hozamot ígérnek

Vendégbejegyzés A kriptopénzek növekedésének ugrásszerű növekedése az utóbbi időben számos alternatív coint hozott reflektorfénybe. Mivel a figyelem most már a bevált óriásokon túlra tolódik, a kevésbé...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!