Egy kínai választottbírósági testület határozata alapján az olyan kriptovaluták, mint a Bitcoin (BTC), a törvény szerint tulajdonként kezelendők, ebből kifolyólag védettek – tette csütörtökön közé WeChat-fiókján keresztül a döntőbíró.

Olvastad már? Nem megerősített: November elején elfogadásra kerülhetnek a Bakkt BTC határidős szerződései 

 

A Shenzeni Nemzetközi Választottbíróság a meg nem nevezett felperes mellett állt ki egy tőkeátruházási ügyben, amelyben az alperes többféle kriptovalutával (Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Diamond) is adós maradt a felperes felé. A bíróság szerint a kérdés ugyanúgy kezelendő, mint egy szerződéses megállapodás.

Az ügy leírása szerint a szerződés felhatalmazta az alperest a felperes 20,13 BTC, 50 BCH és 12,66 BCD portfóliójával történő kereskedésre, és a kriptovaluták kezelésére egy meghatározott időre. Mikor a vádlott nem a megállapodás szerint járt el, és nem fizette vissza a kölcsönkapott összeget, az érintett az ügyet bíróság elé vitte, ahol hivatalos úton követelte értékeinek visszaszolgáltatását..

A védelem azzal próbált érvelni, hogy a szerződéses tőkeátruházási megállapodás érvénytelen, jelezve, hogy a kriptovaluták nem számítanak törvényes fizetőeszköznek Kínában, és hogy alkalmazásukra az országban szigorú korlátozások vonatkoznak.

Az alperes a jegybank a 2017 szeptemberében kiadott ICO-kból származó pénzügyi kockázatok megelőzéséről szóló közleményére hivatkozott, amely szerint az ICO-k, melyek ugyanúgy “virtuális pénznemeknek” nevezhetőek mint a BTC, vagy az ETH szabályozatlan mivoltukból kifolyólag jogtalan, ellenőrizhetetlen pénzforgalom lebonyolítására alkalmasak, ami illegális

 

A központi bank is azt nyilatkozta, hogy a kriptovalutáknak „nem szabad fizetőeszközként forgalomba kerülniük, és nem is alkalmazhatóak úgy, mint egy hagyományos valuta”.

 

Az alperes állítása szerint az átruházási megállapodásuk lényegében ellentétes a kínai jog rendelkezéseivel, amely megtiltja kriptovaluták értékesítését és pénzforgalmi alkalmazását, valamint az olyan kereskedési platformokat is, mint amilyenen esetükben az összegek kifizetésre kerültek.

A választott bíró azonban megállapította, hogy a vitatott megállapodás nem tartozik a 2017. szeptemberében bejelentett tilalom hatáskörébe, azaz:

 

“Nincs olyan törvény vagy szabályozás, amely kifejezetten megtiltja a felek számára, hogy bitcoinnal üzleteljenek, csupán figyelmeztetések vannak a nyilvánosság felé ennek veszélyeiről. A szerződés jelen esetben előírja a bitcoin két természetes személy közötti visszatérítésének kötelezettségét, és nem tartozik a 2017 szeptemberi tilalom hatálya alá.”

A bíró így arra a következtetésre jutott, hogy a szerződés teljesen szabályosan kötelezi az alperest a fizetés teljesítésére, illetve hozzátette:

„A bitcoin természetét tekintve olyan ingatlan vagyon, amelyet a felek birtokolhatnak, kezelhetnek és átruházhatnak, így képes gazdasági értékeket képviselni, és előnyöket biztosítani. ”

 

A bíró azt is megcáfolta, hogy a kriptotőzsdék korlátozása akadályt jelenthetne, ugyanis amennyiben mindkét fél rendelkezik saját tárcacímmel, a privát kriptovaluta-átutalások nem okozhatnak technikai nehézséget.

Az ítélet elrendelte az alperes számára a szerződésben foglalt kötelezettségeinek betartását, azaz a megfelelő összeg kamatokkal együtt történő visszafizetését (ez a bírói számítások szerint 493.153,4 dollár), illetve további 100.000 jüan bírságot (14.400 dollár) is kiszabott rá.

Júniusban a sanghaji bíróság egy ICO-üzemeltető pártján döntött egy polgári peres eljárásban. Az ügyet hasonlóan a 2017 szeptemberi tilalom hatáskörén kívül esőnek ítélték, a bíróság szerint a kérdéses mennyiségű ETH a kínai tulajdonjogi szabályozások alá tartozik mindaddig, amíg a felperes tulajdonjogát digitális lánc segítségével igazolni képes.

Szeptemberben a kínai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az ilyen jogi vitákban blokklánc-technológia segítségével hitelesített bizonyítékok bemutatása kötelező, illetve perdöntő jelentőséggel bír.

 

Forrás: cointelegraph.com

 

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép estét!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!