Kétségbe vonják a Hamász kriptoadományokat fogadó állításait

-

A londoni székhelyű blokklánc-elemző cég, az Elliptic megkérdőjelezte azt az állítást, miszerint a gázai székhelyű Hamász militáns csoport jelentős mennyiségű kriptoadományt gyűjtött volna.

Az Elliptic október 25-én posztolt egy bejegyzést blogjában, amelyben azt írta, hogy kapcsolatba lépett a Wall Street Journallal (WSJ), miután az azt állította, hogy a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) 2021 óta akár 134 millió dollárt is kapott kriptopénzben.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Maga a jelentés az Elliptic és a BitOK, egy tel-avivi székhelyű szoftvercég adatain alapult. Az Elliptic szerint azonban a WSJ félreértelmezte az adatokat.

Bár a politikusok és az újságírók a kriptopénzgyűjtést a Hamász és más hasonló csoportok jelentős pénzforrásaként állították be, az adatok mást mutattak, mondta az Elliptic.

A blokklánc-elemző cég szerint a Hamász először 2019-ben kért Bitcoin (BTC) adományokat. De 2023 áprilisában leállított minden nyilvános kripto adománygyűjtést, „az adományozók biztonságával kapcsolatos aggodalmakra” hivatkozva.

A cég azt is állította, hogy az izraeli Terrorizmusfinanszírozás Elleni Nemzeti Iroda (NBCTF) által lefoglalt, a PIJ-hez köthető tárcák elemzése azt mutatta, hogy ezekbe a tárcákba 2020 és 2023 között összesen csak 93 millió dollárnyi kriptopénz érkezett.

A kriptó nyomon követhetősége miatt nem ideális választás a terrorizmus finanszírozására

A blokklánc-alapú eszközök nyomon követhetősége miatt a terrorista csoportok nem tudtak nagy mennyiségű pénzt szerezni kriptón keresztül.

Az amerikai és izraeli bűnüldöző szervek erőfeszítései az ilyen források kiszűrésére, az adományozók azonosítására és e platformok bezárására a kriptós pénzgyűjtés további csökkenéséhez vezettek.

Az Elliptic szerint,

„Egyetlen terrorista csoport nyilvános kripto adománygyűjtő kampánya sem kapott jelentős mennyiségű adományt más finanszírozási forrásokhoz képest”.

Az amerikai törvényhozók azonban gyorsan átvették a WSJ jelentését, és élen jártak a „kripto-finanszírozott terrorizmus” elleni harcban.

Múlt héten több mint 100 törvényhozó, élükön Elizabeth Warren szenátorral, levélben fordult két magas rangú Biden-kormánytisztviselőhöz, hogy ismertessék a kripto terrorizmusban való felhasználásának megfékezésére irányuló stratégiájukat.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az Elliptic nem az első kriptoanalitikai cég, amely megkérdőjelezi a WSJ jelentését.

A Chainalysis szintén azt állította egy múlt heti jelentésében, hogy „túlértékelt mérőszámokat és hibás elemzéseket” látott a Hamasz és a PIJ kriptohasználatával kapcsolatban.

Ehelyett ezek a csoportok tradicionálisan a hagyományos, fiat-alapú módszerekre támaszkodtak az adománygyűjtés során, mint például a pénzintézetek, a hawala és a fedőcégek.

Olvastad már? A Rollbit ugyan szépen megy, de ez az új GambleFi token nagyobbat robbanhat

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Egyre kisebb az USDT részesedése a tőzsdéken

Az USDT piaci részesedése a központosított kriptotőzsdéken 2024-ben 82%-ról 74%-ra csökkent. Bár az elmúlt években számos nagy horderejű összeomlás és árfolyam-ingadozás történt, a stablecoinok iránt...

A Bitcoin visszaszerzi a 60.000 dolláros szintet: Itt egy lista fontosabb altcoinokról

A Bitcoin jelenleg 60.000 dolláron áll, és megpróbálja visszaszerezni a jelenlegi szintek feletti kritikus tartományi mélypontokat. Miközben vannak pozitív jelek, még mindig van mit tenni ahhoz,...

A Shiba Inu ETF beindítja a pletykákat és 4.000%-os égési rátát vált ki, de ez a másik token gyorsabban fog égetni

Vendégbejegyzés A Shiba Inu (SHIB) közösség izgalomtól és spekulációktól pezseg egy lehetséges Shiba Inu ETF-ről szóló pletykák miatt. A pletyka nagy érdeklődést váltott ki, és a...

3 alulértékelt token 10-szeres emelkedésért idén!

Prémium A kriptopénzek piaca ezen a héten fokozott áringadozást mutatott, ami rávilágított a kriptopénz területen a vételi és eladási nyomás növekedésére. Emellett a top tokenek sikeresen újra...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!