A közgazdászok számára borús hír, a Bitcoin számára pedig keserédes reklám a héten megjelent legutóbbi CPI-jelentés.

A Bitcoin (BTC) a héten újabb ingyenes reklámot kapott, mivel az inflációs adatok azt mutatták, hogy az árak gyorsabban emelkednek, mint ahogy arra a szakértők számítottak.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának (BLS) legfrissebb, június 10-i fogyasztói árindex (CPI) jelentése azt is kimutatta, hogy az Egyesült Államokban dolgozók átlagos órabére az évszázad legalacsonyabb szintjén van.

Az infláció visszatér a 2008-as szintre

A Bitcoin egyik legjobb barátja az infláció. Természetéből adódóan deflációs jellege lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy anélkül takarítsanak meg a jövőre nézve, hogy attól kellene tartaniuk, hogy az infláció eltörli megtakarításaik értékét.

A COVID-19 járvány kezdete óta a központi bankok példátlan pénznyomtatási programokat indítottak, és a következmények most válnak aggasztóan egyértelművé.

Májusban, 12 hónappal azután, hogy a koronavírus-járvány Kínán kívül is elkezdett terjedni, az amerikai fogyasztói árindex 0,6%-kal emelkedett.

Ez 5%-kal magasabb, mint a tavalyi év azonos hónapjában, és azt jelenti, hogy az amerikai infláció 2008, a pénzügyi válság éve óta a legmagasabb.

„A májusi CPI-jelentés azt mutatja, hogy az újranyitás-érzékeny kategóriák már második egymást követő hónapban dominálják az árnyomást” – mondták a Bloomberg elemzői a jelentéshez fűzött kommentárjukban.

Forrás: BLS

Talán nem meglepő, hogy a Bitcoin-pártiak gyorsan riadót fújtak.

„Az USA-ban most érte el 13 éves csúcsát az infláció. Ez váratlanul érte a döntéshozókat és a közgazdászokat” – mondta Dan Held, a Kraken kriptotőzsde növekedési vezetője egy tweetben.

„Egy átlagos intelligenciájú egyén számára ez teljesen intuitív volt, tekintettel a COVID óta történt masszív pénznyomtatásra (stimulus)”.

Held megjegyezte, hogy a bérek nem tudtak lépést tartani a változásokkal, ami azt jelenti, hogy az amerikai munkavállalók átlagosan kevesebbet keresnek óránként, mint a 21. században bármikor, ha munkabérüket az inflációval is kiigazítjuk.

„A bérek nem tartották a lépést az inflációval, így a munkavállalók szegényebbek lettek. A bérek sokkal „ragadósabbak”, mint az árak, amelyek sokkal könnyebben kiigazíthatók” – zárta a szerző, kiemelve az 1970-es évek hasonló időszakát.

A CPI elrejti a valódi inflációs rátákat

Az elmúlt években más Bitcoin-mérőszámok is megragadták az inflációt, mint annak a legjobb példáját, hogy a fiat monetáris rendszer hogyan csapja be azokat, akiket részvételre kényszerít.

Míg a CPI százalékban kifejezve továbbra is viszonylag alacsonynak tűnik, számos eszköz nem szerepel a mérőeszközben. Ilyenek például az olyan termékek és szolgáltatások, mint az ingatlanok és a főiskolai tandíj.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A MicroStrategy vezérigazgatója, Michael Saylor és Saifedean Ammous, a The Bitcoin Standard című könyv szerzője különösen hangos volt az egyenlőtlenség miatt.

“A CPI az infláció félrevezető mérőszáma” érvelt Saylor márciusban.

„A volatilitás a kockázat félrevezető mérőszáma. Az előbbi eltereli a figyelmünket a problémáról, míg az utóbbi a megoldásról”.

Olvastad már? Warren Buffették Bitcoin-barát digitális bankba fektetnek

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!