Jerome Powell, jelezte, hogy idén további kamatemelések várhatóak

-

„Tekintettel arra, hogy milyen messzire jutottunk, érdemes lehet emelni a kamatlábakat, de mérsékelt ütemben” – nyilatkozta a Fed elnöke az amerikai törvényhozóknak.

„Az inflációs nyomás továbbra is magas, és az infláció visszatérítése a 2 százalékos célszintre még hosszú út előtt áll” – hangsúlyozta.

Jerome Powell, a Fed elnöke a jövőbeli kamatemelésekről és az inflációról beszélt.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A jegybank elnöke előre megfogalmazott megjegyzéseiben közölte, hogy idén további kamatemelések várhatóak.

A beszédét azért tartotta a House Financial Services Committee előtt, mert ez része volt megjelenésének a Capitoliumban, ahol bemutatta a Federal Reserve fél éves Monetáris Politikai Jelentését.

A Fed legutóbbi kamatdöntő ülésén, amelyet múlt héten tartottak, a jegybankárok úgy döntöttek, hogy szünetet tartanak a kamatemelésekben, miután 10 egymást követő kamatemelés történt.

„Azért, mert milyen messzire jutottunk a monetáris politika szigorításában, a nem biztos, hogy mikor hat a gazdaságra, és a hitel szűkítés potenciális hátrányait figyelembe véve a FOMC múlt héten úgy döntött, hogy a jegybank célkeretét 5-5,25 százalékon tartja, és folytatja jelentős mértékben értékpapír-állományának csökkentését” – részletezte a Fed elnöke.

Majdnem minden FOMC résztvevő úgy véli, hogy év végéig érdemes lesz valamivel tovább emelni a kamatlábakat.

„Tekintettel arra, hogy milyen messzire jutottunk, érdemes lehet emelni a kamatlábakat, de mérsékelt ütemben” – tisztázta Powell a bizottság tagjaival tartott kérdés-válasz szakaszban.

A jegybank elnöke emellett megjegyezte:

„A gazdaság szembesül a háztartások és vállalatok számára szigorúbb hitelkörülmények okozta nehézségekkel, amelyek valószínűleg negatívan befolyásolják a gazdasági aktivitást, a foglalkoztatást és az inflációt. Ennek hatása még bizonytalan.”

A 18 jegybanki döntéshozóból 12 úgy véli, hogy idén legalább két további kamatemelés várható, míg négyen egyetlen kamatemelést prognosztizálnak.

Csak két tisztviselő számít arra, hogy a Fed az idei év végéig változatlanul tartja kulcsfontosságú kamatlábát.

Az inflációról szólva Powell hangsúlyozta, hogy az továbbra is jóval meghaladja a Fed 2 százalékos célját.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ugyan megjegyezte, hogy „Az infláció valamelyest mérséklődött az elmúlt év közepéhez képest”, de rámutatott:

Az inflációs nyomás továbbra is magas, és az infláció visszatérítése a 2 százalékos szintre még hosszú út előtt áll.

Amikor a 2% -os inflációs célt elérése érdekében szükséges intézkedésekről beszélt, Powell megerősítette, hogy a Fed továbbra is ülésről ülésre hozza meg döntéseit.

Figyelembe véve „a monetáris politika kumulatív szigorítását, a monetáris politika hatásainak késéseit a gazdasági aktivitásra és az inflációra, valamint a gazdasági és pénzügyi fejleményeket”.

Múlt héten a Fed elnöke elutasította a közeljövőben történő kamatcsökkentés lehetőségét, mondván, hogy „az lesz megfelelő, hogy akkor csökkentsék a kamatlábakat, amikor az infláció valóban jelentősen csökken, és erről beszélünk egy-két év múlva”.

Olvastad már? Szlovákiában a készpénzzel való fizetés jogát a alkotmányba foglalták

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin tulajdonosok megújult bizalmat mutatnak

A Bitcoin (BTC) hosszú távú tulajdonosai rendületlenül hisznek a coinban, mivel a BTC az induló hónapban is 27.000 dollár felett tartotta az árfolyamát. Ez a...

Arbitrum (ARB) technikai elemzés 10.01.

Prémium Arbitrum (ARB) Az Arbitrum (ARB) veszteségeinek több mint 20%-át a szerkesztési időre visszaszerezték. Az ARB szeptember első felében 0,929 dollárról 0,739 dollárra esett, de az összes veszteségét...

Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

A Bitcoin (BTC) árfolyama nem volt olyan volatilis, mint korábban, ami elbátortalanította a befektetőket. A legfrissebb adatok szerint a Bitcoin az elmúlt 900 napban egy...

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!