Japán kriptopénz-rendszert fejleszt, amelyet a SWIFT vetélytársának szán

-

A Reuters forrásai szerint Japán célul tűzte ki egy kriptopénz alapú elszámolási rendszer kifejlesztését, amely versenybe fog szállni a bankszektor jelenlegi, szabvány SWIFT rendszerével, és egyben a Ripple XRP hálózatával is.
Egy július 18.-án publikált Reuters jelentésben, névtelen forrásra hivatkozva osztották meg az információt, amely szerint Japánban már fejlesztés alatt áll egy kriptopénz alapú, nemzetközi fizetési hálózat.

Miközben a projekt még nem került hivatalosan kihirdetésre, és az ismert részletek is hiányosak, állításuk szerint néhány éven belül használhatóvá válik.


A Japán kormányzat keresi a módját, hogy bevezesse a globális kriptohasználatot, és kifejezetten a nemzetközi banki hálózatokon átfolyó digitális pénzforgalmat.
Jelenleg a SWIFT rendszer a globális bankközi tranzakciók lebonyolítója, de az általuk nyújtott szolgáltatás folyamatosan kritizálva van a magas költségek és a hatékonyság hiánya miatt, amelyek főleg a kriptókkal összehasonlítva jelentősek.
Ha Japán sikeresen kiépít egy világszintű kriptopénzes hálózatot, akkor kezelni tudja a létező pénzforgalmat, ide értve a határokon átnyúló kifizetéseket is, ezzel pedig elavulttá teszi a SWIFT és hasonló rendszerek összességét.
Emellett az elkészült hálózat versenytársa lesz a többi tranzakció-fókuszú szolgáltatásnak is, mint amilyen a Ripple fizetési megoldása, az XRP kriptopénz.

A forrás szerint a projekt elsősorban a globális szintű pénzmosás ellen indult, ebben nyújtott volna a bankok számára nagyobb biztonságot és hatékonyságot.
Japán emellett azt is tervezi, hogy több országgal együttműködik az ügyben, és a szabályozási kérdésekben is segtséget nyújt ezeknek.
Ahogy a Reuters-cikk írja:

„A csapat kapcsolatban áll a kormányközi Financial Action Task Force szervezettel, akik monitorozzák a fejlesztést, és Japán együtt kíván működni más országokkal is. A FATF még júniusban elfogadta a tervezetet, amelyben a hálózat létrehozását megfogalmazták, és amelyet a Japán Pénzügyminisztérium adott be.”

A forrás nem oszt meg több részletet arról, hogy a hálózat hogyan fog működni, de az elsődleges irányvonal a nemzetközi, bankok közötti kifizetések biztosítása lesz.
A Japán kormány részéről nem kívánták kommentálni az értesüléseket.
Japánban évek óta már vállalatként lehet bejegyezni a kriptotőzsdéket, és az ország kifejezetten proaktív a szabályozási kérdésekben, részben azért is, mert a MtGox tőzsde nagy port felvert meghekkelése ráirányította a figyelmet a területre.

Olvastad már? Samson Mow: „Nagy bajban a Libra” – inkább a bitcoint kellett volna használni

Emellett saját munkacsoportot hoztak létre, amely a Facebook libra kriptopénzét, és annak szabályozási kérdéseit vizsgálja.
Forrás: cryptoglobe.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Az Ukrán Nemzeti Bank bevezetné a digitális hrivnyát

Az NBU bemutatta a bankszakma és a magánszektor, köztük a helyi kriptoipar résztvevőinek a saját fejlesztésű digitális valuta, az e-hrivnya tervezetét. A törvényhozók visszajelzéseket várnak...

Hamisan „tört” ki a Bitcoin

Prémium Az utóbbi időben, szinte mozdulatlanul oldalazott a Bitcoin a legutóbbi árfolyam szakadása óta. Ezt a szakadást a 15971.9 dolláron lévő támasz szint állította meg, majd többször...

A Bitcoin legrosszabb novemberi zárását produkálta az elmúlt 2 évben

A Bitcoin árfolyama erősödött a novemberi havi gyertyazárás felé, de a kereskedők már most figyelmeztetnek a túlságosan „pimasz” Bitcoinra. A Bitcoin december 1-jén megpróbált 17.000 dolláros...

Uniswap (UNI) chartján bullish jelzést kaptunk

A többi altcoinhoz hasonlóan az Uniswap is emelkedett, miután a BTC november 22-én visszavette a 16 000 dolláros szintet. A cikk írása idején 5,82...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!