Janet Yellen: Az amerikai gazdaság erős a közelmúlt banki zavarai ellenére is

-

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter bizakodását fejezte ki az amerikai gazdasággal kapcsolatban, kijelentve, hogy az továbbra is erős és rugalmas a regionális pénzintézetek közelmúltbeli zavarai ellenére.

A Világbank tavaszi ülései előtt tartott sajtótájékoztatón Yellen megjegyezte, hogy nem látta bizonyítékát a hitelezés zsugorodásának, noha annak lehetősége fennáll.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Hangsúlyozta továbbá az amerikai bankrendszer szilárd tőkéjét és likviditását.

Yellen dicséri az USA gazdasági teljesítményét

Yellen dicsérte az ország gazdasági teljesítményét, a robusztus fogyasztói kiadásokra, a mérséklődő inflációra és a szilárd munkahelyteremtésre hivatkozva.

Ugyanakkor elismerte, hogy a gazdaság visszaesése továbbra is kockázatot jelent.

A G20-ak februári találkozóján Yellen a világgazdasággal kapcsolatban is optimizmusának adott hangot, kijelentve, hogy az jobb helyzetben van, mint azt sokan tavaly ősszel megjósolták. Fenntartotta, hogy ez az alapkép nagyrészt változatlan maradt.

Yellen megjegyzései a pénzügyi szektor stabilitásával kapcsolatos növekvő aggodalmak közepette hangzottak el, két amerikai regionális bank összeomlását és a Credit Suisse csaknem összeomlását követően.

A bizonytalanság ellenére Yellen továbbra is bízik az amerikai gazdaság erejében és a világgazdasági kilátásokban.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján optimizmusát fejezte ki a világgazdasági kilátásokkal kapcsolatban, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a közelmúltban leminősítette a növekedési előrejelzéseket.

Yellen értékelése ellentétben állt az IMF figyelmeztetésével, amely a pénzügyi piacok fokozódó volatilitására figyelmeztetett, amire hivatkozva a globális növekedésre vonatkozó előrejelzését a 2022-es 3,4%-ról 2023-ra 2,8%-ra csökkentette.

Yellen elismerte a pénzügyi szektorban a közelmúltban tapasztalt feszültséget, és két amerikai regionális bank, a Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlását, valamint a Credit Suisse majdnem összeomlását említette, amelyet a rivális UBS-szel való egyesülés mentett meg.

Mindazonáltal fenntartotta, hogy az amerikai bankrendszer továbbra is stabil, és méltatta az amerikai pénzügyminisztérium, a Federal Reserve és a Federal Deposit Insurance Corporation által a helyzet stabilizálása érdekében tett „határozott és erőteljes intézkedéseket”.

Az IMF figyelmeztetése

Az IMF kedden közzétett globális pénzügyi stabilitási jelentése arra figyelmeztetett, hogy a pénzügyi piacokon a közelmúltban tapasztalt zavarok megnehezíthetik a központi bankok feladatát, különösen, ha az inflációs nyomás továbbra is fennáll.

Az Egyesült Államokban a Federal Reserve jelenleg azon dolgozik, hogy visszaszorítsa az elmúlt négy évtized legmagasabb inflációját.

Yellen kitért más makrogazdasági tényezőkre is, amelyek hatással lehetnek a globális gazdasági stabilitásra, köztük Oroszország Ukrajnában zajló háborújára és az amerikai adósságlimitről szóló megállapodás hiányára.

Januárban a pénzügyminisztérium „rendkívüli intézkedéseket” hozott annak érdekében, hogy az amerikai kormány továbbra is fizetni tudja számláit, de közgazdászok és a kormányzat becslése szerint már idén nyáron bekövetkezhet a fizetésképtelenség.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

E kihívások ellenére Yellen további gazdasági és humanitárius támogatást ígért Ukrajnának, amely megvédi magát az orosz invázióval szemben.

„Ha a háború folytatódik, továbbra is együtt kell működnünk partnereinkkel, hogy megadjuk azt a támogatást, amelyre Ukrajnának szüksége van, és mi elkötelezettek vagyunk ennek megtétele mellett” – mondta.

zeta

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!