Irán kriptopénzekkel kerülné meg az amerikai szankciókat

-

Miután Washington úgy döntött, szankciókat vet ki Iránra, és megvonja tőlük az amerikai dollárhoz való hozzáférést, a jelentések szerint Teherán felgyorsította saját kriptovaluta-fejlesztésre irányuló projektjét. Az iszlám köztársaság képviselői úgy vélik, hogy az államilag kibocsátott érme segíthet ellensúlyozni a Trump adminisztráció által megszabott korlátozásokat.

Kriptoval az USA ellen

Irán felveszi a harcot az amerikai szankciókkal: Úgy döntött, felgyorsítja nemzeti kriptovaluta-fejlesztését, remélve hogy az olajban gazdag ország így talán megkerülheti az Egyesült Államok szankcióit. Annak ellenére, hogy az iráni nukleáris üzlet pártfogói – mint az Európai Unió, Oroszország és Kína – a korlátozások enyhítésére szólították fel Washingtont, az mégis intézkedéseket hozott, hogy akadályozza a közel-keleti ország amerikai dollárhoz és a nemesfém-kereskedelemhez való hozzáférését.

A Washingtonból érkező hírek hatására, a teheráni sajtó arról számolt be, hogy az iráni kormány komolyan törekszik egy kriptovaluta fejlesztésével foglalkozó projekt véglegesítésére. Szerdán – egy nappal azután, hogy a Trump adminisztráció visszaállította a szankciókat – egy magas rangú iráni képviselő elmondta, hogy Hassan Rouhani elnök az ügy megvitatása érdekében találkozót rendelt el az ország jegybankja (CBI) és egyéb illetékes hatóságok között.

Egy angol nyelvű iráni csatorna, a “Press TV” szerint a bejelentést Mohammad-Javad Azari Jahromi, az ország információ- és kommunikáció-technológiai minisztere hozta meg, akinek részlege a jövő heti találkozón az iráni jegybankkal is megbeszéléseket folytat majd. Jahromi azt is megjegyezte, hogy az iráni Post Bank már lefolytatta előzetes tanulmányai a kriptoprojekt felügyeletével kapcsolatban.

Megváltozott a hozzáállás

A CBI azonban továbbra is ellenzi a kriptovaluták használatát, ezért azok Iránban illegálisnak minősülnek. Mindazonáltal a miniszter utalt rá, hogy ez a hozzáállás a közeljövőben megváltozhat, mivel az iráni kormány jelenlegi mentalitása a digitális pénznemek javát szolgálja. A riporterekhez szólva kijelentette:

“A kormány hozzáállása megváltozott, eszerint a digitalis pénz nem feltétlenül jelent veszélyt, sőt új lehetőséget teremthet az ország számára.”

Az Irán által államilag támogatott digitális pénznem fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket az ország elektronikus fizetési rendszerének alapjául szolgáló Post Bank irányítja. A pénzintézet pályázatot írt ki, így minden iráni technikai szakértő meghívást kapott, hogy részt vegyen a projekt megvalósításában. A Post Bank kormányzója, Khosrow Farahi az IRNA-nak elmondta, hogy az iráni pénznem létrehozására vonatkozó dokumentum készen áll a bemutatásra. Ez tartalmazza a gazdasági és társadalmi tényezőket is, bemutatását pedig jövő hétre tervezik.

Irán tehát saját kriptovaluta bevezetésével szeretné ellensúlyozni az amerikaiak által kivetett szankciókat. Ezen kriptovaluták Irán legfőbb eszközei lehetnek mind esetleges új szankciók kivetése, mind a dollár dominanciája ellen – mondta Mohammad Reza Pour-Ebrahimi, a parlament Gazdasági Bizottságának elnöke.

Pour-Ebrahimi hozzászólását, az Elnöki Iroda tudományos és technikai ügyek igazgatóságának befektetésekért felelős helyettese, Alireza Daliri közleménye követte, miszerint részlegének már megvan a terve egy nemzeti kriptovaluta létrehozására.

Minden jel arra utal, hogy a szankciók visszaállítása jelentős hatással volt az iráni hatóságok nézetének megváltoztatásában a digitális pénznemeket illetően, ugyanis egyes tisztviselők megbízhatatlannak és kockázatosnak tekintették ezek használatát, illetve a CBI is megpróbálta megakadályozni elterjedésüket. Áprilisban a központi bank olyan nyilatkozatot adott ki, mellyel tiltani szeretnék a kriptopénzek használatát a pénzügyi intézetek számára. Ugyanakkor azonban az Információs és Hírközlési Minisztérium folytatta a fintech iparág jogi kereteinek megteremtésére irányuló munkálatait, amely erőfeszítéseknek a CBI is részese volt.

Forrás: Bitcoin.com

Legfrissebb bejegyzéseink

Az elemzők szerint a legjobb kriptok a piaci csökkenése ellenére

Vendégbejegyzés A kriptopiac jelenleg egy összetett környezetben navigál, mivel a befektetők és a piaci szereplők várják a közelgő Bitcoin Halving eseményt, amely várhatóan 2024. április 22-én,...

A Bitcoin 150.000 dollárig 2024-ben? Miért mondja a vezető ezt az árjóslatot?

A Bitcoin küzd a visszautasítás után, amely azt követően következett be, hogy az árfolyam 53.000 dollárt tesztelt az árfolyamgrafikonon. Az árfolyam február 20-án 51.774 dollárról néhány...

Digitális aranyláz: Hogyan alakítja át a kriptovaluta a sportfogadási piacot?

Vendégbejegyzés A kriptovaluta, amely egykor még csak egyszerű érdeklődést kapott a technológia rajongóitól, ma már rengeteg különböző iparágban, köztük a sportfogadásban is előszeretettel alkalmazzák. Ez a...

Az Ethereum Alapítvány fontos bejelentést tesz közzé

Az Ethereum Alapítvány kulcsfontosságú bejelentést tett, amely inspirálni fogja a kutatást és fejlesztést a Zero-Knowledge proof-ok és a ZK L2 szabványok területén. A ZK finanszírozás első...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!