Inflációs válság: A Fed haditerve csak ront a helyzeten?

-

A Federal Reserve folyamatos harcot folytat az infláció ellen, az elmúlt 14 hónapban az irányadó kamatlábak gyors emelkedése volt a jellemző – ez a leggyorsabb szigorítás az elmúlt 40 évben.

Ez a paradigmaváltás 5%-5,25%-ra emelte a célsávot, és bár az inflációs ráták 7%-ról 4,2%-ra mérséklődtek, továbbra is bizonytalan, hogy a Fed a következő hónapban szünetelteti-e a kamatemeléseket.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Philip Jefferson, a Fed kormányzója és James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke aggodalmának adott hangot a jelenlegi inflációs rátákkal kapcsolatban, és „rossz hírként” emelte ki a maginfláció terén a közelmúltban elért eredményeket.

A Fed 2%-os inflációs célja ellenére a fogyasztói alapárak 5,5%-kal emelkedtek áprilisban a márciusi 5,6%-os emelkedés után.

Jeffersonnak, akit Joe Biden elnök jelölt a Fed következő alelnökének, egyértelmű álláspontot kellett képviselnie a kamatemelések esetleges szüneteltetésével kapcsolatban.

Jefferson és Bullard is egyetért abban, hogy a gyors szigorítás teljes hatása még várat magára.

Bullard, aki az elsők között volt, aki 2021 közepén erőteljes kamatemeléseket szorgalmazott, „biztatónak” tartja az inflációs várakozások stabilizálódását a Fed 2%-os célértéke közelében, és úgy véli, hogy a további dezinflációs kilátások „elég jók”.


Változó célok és jövőbeli kilátások

A Federal Reserve elnöke, Jerome Powell is utalt arra, hogy a kamatemeléseknek egy időre valószínűleg vége.

Mivel a Fed jelenlegi célkamata 2007 nyara óta a legmagasabb szinten van, a pénzügyi piac úgy véli, hogy a Fed legalább az év hátralévő részében visszatartja a kamatemeléseket.

A Fed 2%-os inflációs célja évek óta érvényben van, eredetileg azért, hogy további gazdasági visszaesés esetén megakadályozza a deflációt.

Ezt a célt azonban még nem sikerült elérni, 2010 és 2020 között hét évben is 2% alatt volt az évesített inflációs ráta.

A politika esetleges változása az inflációs cél megváltoztatását is magában foglalhatná.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a magasabb infláció több lehetőséget adna a Federal Reserve-nek a jövőbeli recessziók és lassulások leküzdésére.

A Fed intézkedései azonban nagyobb hatékonyságot igényeltek az infláció megfékezésében és a gazdaság lassításában, így a fogyasztóknak a magasabb árakkal kellett megküzdeniük.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A Fed jelenlegi becslései szerint az infláció jövőre és valószínűleg 2025-ig a 3%-os szint körül lesz. A fogyasztóknak alkalmazkodniuk kell, a Fed pedig figyelni fogja, hogy mennyire boldogulnak.

A kérdés továbbra is az, hogy a Fed úgy érzi-e majd, hogy ura a gazdaságnak, még akkor is, ha nem tudja ellensúlyozni a világjárvány idején a rendszerbe juttatott összes pénzt.

Összefoglalva, a Federal Reserve infláció elleni harca és a kamatlábak stabilizálására tett erőfeszítései paradigmaváltáshoz vezettek a monetáris politikában.

Miközben a Fed ezen a kihívásokkal terhelt piacon navigál, a kamatlábak, az inflációs célok és a gazdaság egészének jövője továbbra is bizonytalan.

Olvastad már? Bitcoin technikai elemzés 05.13.

Forrás: reuters.com

Kiemelt kép: Michael Forbes

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance elindítja a világ első kriptopénz háromoldalú megállapodását

Az együttműködés teljesen megváltoztatja a Web2 banking kriptopénz-szolgáltatásokkal való együttműködésének módját A Binance (BNB) új fejlesztése lehetővé teszi az intézményi befektetők számára, hogy a kereskedési biztosítékot...

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!