Inflációs válság: A Fed haditerve csak ront a helyzeten?

-

A Federal Reserve folyamatos harcot folytat az infláció ellen, az elmúlt 14 hónapban az irányadó kamatlábak gyors emelkedése volt a jellemző – ez a leggyorsabb szigorítás az elmúlt 40 évben.

Ez a paradigmaváltás 5%-5,25%-ra emelte a célsávot, és bár az inflációs ráták 7%-ról 4,2%-ra mérséklődtek, továbbra is bizonytalan, hogy a Fed a következő hónapban szünetelteti-e a kamatemeléseket.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Philip Jefferson, a Fed kormányzója és James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke aggodalmának adott hangot a jelenlegi inflációs rátákkal kapcsolatban, és „rossz hírként” emelte ki a maginfláció terén a közelmúltban elért eredményeket.

A Fed 2%-os inflációs célja ellenére a fogyasztói alapárak 5,5%-kal emelkedtek áprilisban a márciusi 5,6%-os emelkedés után.

Jeffersonnak, akit Joe Biden elnök jelölt a Fed következő alelnökének, egyértelmű álláspontot kellett képviselnie a kamatemelések esetleges szüneteltetésével kapcsolatban.

Jefferson és Bullard is egyetért abban, hogy a gyors szigorítás teljes hatása még várat magára.

Bullard, aki az elsők között volt, aki 2021 közepén erőteljes kamatemeléseket szorgalmazott, „biztatónak” tartja az inflációs várakozások stabilizálódását a Fed 2%-os célértéke közelében, és úgy véli, hogy a további dezinflációs kilátások „elég jók”.


Változó célok és jövőbeli kilátások

A Federal Reserve elnöke, Jerome Powell is utalt arra, hogy a kamatemeléseknek egy időre valószínűleg vége.

Mivel a Fed jelenlegi célkamata 2007 nyara óta a legmagasabb szinten van, a pénzügyi piac úgy véli, hogy a Fed legalább az év hátralévő részében visszatartja a kamatemeléseket.

A Fed 2%-os inflációs célja évek óta érvényben van, eredetileg azért, hogy további gazdasági visszaesés esetén megakadályozza a deflációt.

Ezt a célt azonban még nem sikerült elérni, 2010 és 2020 között hét évben is 2% alatt volt az évesített inflációs ráta.

A politika esetleges változása az inflációs cél megváltoztatását is magában foglalhatná.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a magasabb infláció több lehetőséget adna a Federal Reserve-nek a jövőbeli recessziók és lassulások leküzdésére.

A Fed intézkedései azonban nagyobb hatékonyságot igényeltek az infláció megfékezésében és a gazdaság lassításában, így a fogyasztóknak a magasabb árakkal kellett megküzdeniük.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A Fed jelenlegi becslései szerint az infláció jövőre és valószínűleg 2025-ig a 3%-os szint körül lesz. A fogyasztóknak alkalmazkodniuk kell, a Fed pedig figyelni fogja, hogy mennyire boldogulnak.

A kérdés továbbra is az, hogy a Fed úgy érzi-e majd, hogy ura a gazdaságnak, még akkor is, ha nem tudja ellensúlyozni a világjárvány idején a rendszerbe juttatott összes pénzt.

Összefoglalva, a Federal Reserve infláció elleni harca és a kamatlábak stabilizálására tett erőfeszítései paradigmaváltáshoz vezettek a monetáris politikában.

Miközben a Fed ezen a kihívásokkal terhelt piacon navigál, a kamatlábak, az inflációs célok és a gazdaság egészének jövője továbbra is bizonytalan.

Olvastad már? Bitcoin technikai elemzés 05.13.

Forrás: reuters.com

Kiemelt kép: Michael Forbes

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Bitcoin technikai elemzés 06.09.

Prémium Bitcoin A pénteki kereskedés során a Bitcoin 26.500 dollár körül ingadozott, miután a 26 200 dolláros szint körül támaszt szerzett. A négyórás grafikonon a Bitcoin jelenleg a...

Folytatódik a Kim Kardashian és Mayweather elleni per

Egy szövetségi bíró tavaly ugyan elutasította a pert, azonban az ügyben eljáró amerikai körzeti bíró, Michael Fitzgerald most ismét lehetőséget adott a felpereseknek, hogy lépéseket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!