Ötévnyi fejlesztés után a Kínai Központi Bank bejelentette, miszerint indulásra kész az általuk létrehozott digitális pénz. Mindezt annak ellenére, hogy az országban még mindig tiltott a kriptovaluták kereskedelme és használata.

Mu Changchun, a Kínai Népbank egyik vezetőhelyettese augusztus 10-én jelentette be, hogy a bank hamarosan elindítja saját digitális pénzét.

A Finance 40 Group találkozón történt meg a bejelentés, amely során megosztották, hogyan haladt a fejlesztés 2014 óta:

„Kimondhatjuk, hogy a Népbank digitális valutája elkészült.”

Állítása szerint a Népbanknak rendelkezésére állt egy digitális pénz prototípusa, így tulajdonképpen csak adoptálni kellett az infrastruktúrájukba a blokklánc-technológiát. Viszont világossá vált, hogy nem használhatják tisztán blokklánc-alapon a technológiát, a skálázási bonyodalmak miatt.

Részletesebb ismertetés során elmondták, nehéz volt megoldani, hogy a kis volumenű, hétköznapi használatra is alkalmassá tegyék egy Kína méretű országban, a blokklánc – szerkezeténél fogva ugyanis nem a legjobb ilyen célra.

Ehelyett inkább egy hibrid rendszert hoztak létre, amely technikailag független a központi banktól, de nem szükségszerűen teljesen decentralizált blokklánc.

Kétszintű eloszlás

A disztribúció kapcsán az úgynevezett kétszintű eloszlást fogják alkalmazni, azaz először a bankok és a hivatalos szervek használhatják, még a publikus elérhetőség előtt:

“A Népbank van a felső szinten, és alatta a kereskedelmi bankok. Ez a kettős rendszer megfelel a nemzeti szabályainknak, körülményeinknek. A meglévő erőforrások mobilizálásával a kereskedelmi bankokon keresztül fokozatosan elterjedhet a digitális pénz.”

A jelentés szerint Kína mérete és gazdaságának összetettsége miatt szükséges ez a kettős rendszer, nem beszélve a nagy lakosságról és a hatalmas földrajzi kiterjedésről.

A Népbank előtt világossá vált, hogy egy ennyire heterogén nemzet esetében a bevezetés magas szintű oktatási intézkedésekkel jár, amelyek megkönnyítik a technológia használatát.

Ha mindezt egyetlen szinten oldanák meg, direkt kapcsolat kellene a központi bank és a lakosság között, amely „hatalmas kihívást” jelentene. Ezzel szemben a kétszintű rendszer oly módon növeli a hozzáférhetőséget, hogy ösztönzi a lakosságot, magától térjen át ennek a digitális pénznek a használatára.

Forrás: cryptoglobe.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂