IMF: Bretton Woods-i pillanat előtt áll a világgazdaság

-

Akárcsak 1944-ben a Bretton Woods-i Egyezmények keretein belül, a világnak ismét együtt kell működnie, hogy megmentsék a világgazdaságot – állítja az IMF.
Az Nemzetközi Valutaalap vezetője korábban ezen a héten hívta fel a figyelmet egy új „Bretton Woods-pillanatra”.

Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója a Valutaalap kormányzótanácsának csütörtökön tartott éves tanácskozásán azt mondta, a kormányoknak együtt kell működniük, hogy újra összeragaszthassák a globális gazdaságot, miután az a pandémia következében szétesett az idei év során.
„Ma egy új Bretton Woods-i »pillanattal« nézünk szembe. Egy olyan pandémiával, amely már most több millió életet követelt” – mondta.

A Bretton Woods-i Egyezményeket 1944-ben 44 szövetséges ország írta alá. Ezek megegyeztek abban, hogy az árfolyamokat egyebek mellett az arany árához fogják rögzíteni. Bár a szerződés 1973-ban érvényét vesztette, mégis megmutatta, hogy a gazdasági együttműködés átsegítheti az embereket a küzdelmes időszakokon.
Az IMF jóslata szerint a pandémia csak idén 4,4%-kal csökkenti a világgazdaság teljesítményét. „Még egyszer, két erőteljes feladattal kell megküzdenünk: harcolnunk kell a mai krízissel – és fel kell építenünk a jobb holnapot” – mondta Georgieva.


Nyilatkozatában beszélt arról is, miszerint a kormányoknak három feltételt kell figyelembe venniük, ha meg szeretnék menteni a globális gazdaságot. Először, helyes gazdasági irányelveket kell hozni; másodszor, az emberekbe kell fektetni; harmadszor, fókuszálni kell a klímaváltozásra.
A gazdasági irányelveket az adott ország szükségleteire kell szabni, mondta. Mindezek ellenére arra sürgeti az államokat, hogy tegyenek lépéseket a hitelek jobb átláthatósága érdekében, fokozzák a hitelezők koordinációját, valamint támogassák a magánszerkort.
Az emberekbe való befektetés alatt Georgieva az egészségügybe való befektetést, a nemek közötti fizetésbeli különbségek eltüntetését, valamint az globális internet-hozzáférés növelését érti.
A éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatban megjegyezte, miszerint az elmúlt 10 évben az ebből fakadó természeti katasztrófák 1,3 billió dollárnyi kárt tettek ki. A zöld befektetések alapvetőek, mint mondja. Hozzátette, hogy a 2050-re megcélzott zéró kibocsátás jó cél.

De vajon mit jelent mindez a Bitcoin számára?

A bitcoinra gyakran tekintenek úgy, mint ami nem korrelál a világgazdasággal – egyfajta fedezet a központi bankokkal szemben. Az idei év során azonban a kriptopénz árfolyama kéz a kézben mozgott az amerikai részvényekkel március közepe óta, még a nyári felépülésük során is puszipajtások maradtak.
Az IMF előrejelzése szerint ez a mostani válság rosszabb lesz, mint a 2008-as; a kormányok lépése pedig a Bitcoin árfolyamára is nagy hatással lehet majd.
(Forrás: Decrypt.co)

Olvastad már? Borús időszakot él át a Yearn.finance defiprotokoll

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Miért nem fogja mostanában a Bitcoin újra tesztelni a 20.000 dolláros szintet?

A BitMEX társalapítója, Arthur Hayes egy Substack hírlevelet tett közzé, amelyben elmagyarázza, hogy a Bitcoin miért nem fog a 20.000 dollár felé hajlani a következő...

A Bitcoin egy rendkívül ritka aranykeresztet mutat

Általában az „aranykereszteket" és a „halálkereszteket" a középtávú bitcoin piaci hangulat megbízható indikátoraként interpretálják. Egy tapasztalt piaci elemző egy szuper ritkát szúrt ki, és biztos...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!