A kriptoeszközök már nem a pénzügyi rendszer peremén vannak, ami pénzügyi stabilitási aggályokat vet fel – állítja az IMF új kutatása.

A kriptovaluták már nem egy homályos eszközosztály a pénzügyi ökoszisztémán belül, de a tőzsdével való növekvő korreláció aláássa a bitcoin (BTC) és más kriptovaluták „befektetési fedezeti” szerepét – áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új kutatásában.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A felmérést kísérő blogbejegyzés rávilágít a virtuális eszközök és a pénzügyi piacok közötti növekvő összefonódással járó új kockázatokra.

A tanulmányt az IMF monetáris és tőkepiaci osztályának igazgatója, Tobias Adrian, valamint Tara Iyer közgazdász és Mahvash S. Mahvash kutatási osztályvezető-helyettes írta.

A cikk azt állítja, hogy a kriptoeszközök és a részvények közötti növekvő korreláció „korlátozza a kockázati diverzifikáció érzékelt előnyeit, és növeli a pénzügyi piacokat érintő fertőzés kockázatát”.

„A kriptoeszközök, mint például a bitcoin, kevés felhasználóval rendelkező, homályos eszközosztályból a digitáliseszköz-forradalom szerves részévé érettek” – olvasható a cikkben, megjegyezve, hogy ez az átmenet pénzügyi stabilitási aggályokkal jár együtt.

Szó volt arról, hogy a BTC és az ether (ETH) a világjárvány előtt ritkán korrelált a főbb részvényindexekkel. A szerzők egyetértettek abban, hogy a kriptoeszközök segítettek diverzifikálni a befektetők kockázatát azáltal, hogy fedezetként működtek más eszközosztályok kilengéseivel szemben.

3600%-kal nőtt a korreláció

„Ez azonban megváltozott a 2020 eleji rendkívüli központi banki válságreakciók után” – olvasható a cikkben, hozzátéve, hogy a kripto és a részvények kéz a kézben emelkedtek, ahogy a befektetők kockázati étvágya nőtt.

A BTC és az S&P 500 index közötti korrelációs együttható 3600%-kal ugrott meg, a 2020 áprilisát követően 0,01-ről 0,36-ra emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy a két eszközosztály a koronavírus-járvány óta szorosabban emelkedik és esik együtt.

Az erősebb korreláció nagyobb kockázatot jelent a bitcoin számára az IMF szakértői szerint. A kripto- és részvénypiacok közötti növekvő összefonódás lehetővé tenné a pénzügyi piacokat destabilizáló sokkok átvitelét. Megjegyezve, hogy a kriptoeszközök már nem a pénzügyi rendszer peremén vannak, a szerzők összegezték:

„Tekintettel a viszonylag magas volatilitásukra és értékelésükre, fokozott együttmozgásuk hamarosan kockázatot jelenthet a pénzügyi stabilitásra, különösen azokban az országokban, ahol a kriptoeszközök elterjedtek.”

A szakértők továbbá összehangolt globális szabályozási keretet sürgettek „a nemzeti szabályozás és felügyelet irányítására, valamint a kriptoökoszisztémából eredő pénzügyi stabilitási kockázatok mérséklésére.”

A múlt hónapban Gita Gopinath, az IMF vezető közgazdásza hasonló kijelentéseket tett a kriptóval kapcsolatos globális politika kialakításával kapcsolatban.

Azzal érvelt, hogy ha az országok betiltanák a kriptót, akkor nem tudnák ellenőrizni az offshore tőzsdéket, amelyek nem tartoznak az országuk szabályozásának hatálya alá.

Olvastad már? Születésnapi akció az Inlocknál, akár 100 dollárnyi Bitcoin lehet a tiéd!

Forrás: cointelegraph.com


SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!