Íme, mennyivel nőtt a kriptopiac 2023-ban

-

A kriptopiac 2023-ban 36,6 billió dollárnyi kereskedési volument regisztrált, a leglátványosabb növekedést a negyedik negyedévben tapasztalhattuk.

A CoinGecko kriptopiaci elemző platform az iparág 2023-as növekedésének bontását adta meg az idei év több eseményével kapcsolatos optimizmus és várakozás közepette, beleértve a spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelmúltbeli jóváhagyását és a közelgő Bitcoin felezését.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A jelentés szerint a piac több területen is jelentős növekedésnek lehetett tanúja, többek között a decentralizált pénzügyek (DeFi), a non-fungible tokenek (NFT), a központosított tőzsdék (CEX) és a decentralizált tőzsdék (DEX) területén.

kriptopiac
Forrás: coingecko

A kriptopiaci piaci tőke 2,6-szorosára nőtt

2023 folyamán a kripto ökoszisztéma több mint kétszeresére növelte a teljes piaci tőkeértékét, 108%-kal emelkedett az év elején regisztrált 832 milliárd dollárról.

A növekedés nagy része a negyedik negyedévben következett be, amikor a spot Bitcoin ETF-ek lehetséges jóváhagyása körüli optimizmus felerősödött, ami a piaci kapitalizáció 55%-os emelkedéséhez vezetett, 1,1 billió dollárról 1,7 billió dollár fölé.

A CoinGecko a piaci tőkeemelkedést a Bitcoin (BTC) lenyűgöző feltámadásának tulajdonította, mivel az eszköz a negyedik negyedévben 27 000 dollárról 42 000 dollárra emelkedett, és az év során 155%-os növekedést regisztrált.

„A BTC az első negyedévben volt egy erős első szakasza, +72,4%-kal emelkedett, amit a második negyedévben egy újabb kiugrás követett. Ezután a 3. negyedévben visszahúzódott, -11,5%-ot esett, mielőtt a 4. negyedévben ismét emelkedett. Hasonlóképpen, a BTC átlagos kereskedési volumene az első negyedév vége felé visszaesett, majd a második és harmadik negyedévben fokozatosan csökkent. Ezután a negyedik negyedévben 18,0 milliárd dollárra emelkedett, ami +64,3%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest” – mondták az elemzők.

Más kriptoeszközök, mint az Ether (ETH) és a Solana (SOL) szintén lenyűgöző növekedést könyvelhettek el tavaly.

Az előbbi 90,5%-kal emelkedett, és 2294 dolláron zárta az évet, míg a másik több mint 900%-kal ugrott meg, és 103 dolláron zárta az évet.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

A CEX-ek uralták a kriptokereskedési volument

Emellett a kriptopiacon 2023-ban 36,6 billió dollár kereskedési volumen volt, a leglátványosabb növekedést a negyedik negyedévben tapasztalták, a harmadik negyedévi 6,7 billió dollárról 53,1%-kal 10,3 billió dollárra nőtt.

2023 negyedik negyedévében volt az év első negyedéves növekedése, ami az ETF-ek körüli izgalomnak köszönhető.

A CEX-ek uralták a kereskedési volument a legnagyobb kriptotőzsde, a Binance szabályozási akadályai és az FTX előző évi összeomlása ellenére.

Eközben az NFT kereskedési volumen csökkent, és az évet a 2022-es érték kevesebb mint felével zárta.

A 10 legnagyobb lánc volumene 11,8 milliárd dollárt tett ki, míg az előző évi 26,3 milliárd dollár volt.


Olvastad már? A Dogecoin (DOGE) ára zöld színben pompázik

Kiemelt kép

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Masszív bálnák halmozzák fel a Ripple (XRP) és Ethereum tokeneket a piaci volatilitás közepette: Mi a következő lépés?

Vendégbejegyzés A nagybefektetők a kedvezőtlen piaci körülmények ellenére felvásárolják a Ripple (XRP) és egy új Ethereum tokent. Vajon mit jelent a bálnák érdeklődése az XRP jövőbeli árfolyamára...

A Bitcoin visszapattan, rövid időre 60.000 dollár alá esett: Mi a következő lépés?

A Bitcoin (BTC), a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptopénz június 24-én rövid időre 60.000 dollár alá esett. Május 3. óta ez volt az első alkalom,...

A Chainlink készen áll a nagy kitörésre?

A Chainlink (LINK) hetekig tartó csökkenés után erős fellendülést produkált. A közelmúltban bekövetkezett fordulat során a 12,96 dollár körüli támaszszintet is átlépte. Az ebből a...

4 kriptoprojektet nevezett meg szakértő, amelyek idén nyáron nagy hozamot hozhatnak

Vendégjegyzés A bikafutás és az altcoin-szezon a láthatáron van, a piaci feltételek stabilak, az altcoinok pedig potenciálisan robbanásszerű növekedésre készülnek. Az iparági bennfentesek előrejelzése szerint bizonyos kriptoprojektek...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!