Miután kevesebb mint egy éve 5000 dollárra zuhant, a bitcoin árfolyama hihetetlen növekedést tudhat maga mögött – értéke már több mint 340%-kal nőtt az egy évvel ezelőtti értékéhez képest.

A Bitcoin-hálózat hashrátája ugyanakkor több mint 41%-kal növekedett a múlt évben, nemrég pedig rekordértéket ért el idén januárban.

2020 májusában a vezető kriptopénz átesett történelme harmadik feleződésén, amely a felére csökkentette a bitcoinkibocsátás ütemét.

Ezekkel az egymást erősítő tényezőkkel nehéz lenne megmondani, hogy mennyire jövedelmező a bitcoinbányászat 2021-ben. Néhány dolgot ennek ellenére nem árt tudni.

A magyar INLOCK-nál több mint 8% fix éves kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A bányászási nehézség időnként növekedik

Az egyik fő tényező, amit minden egyes leendő bányásznak figyelembe kell vennie, az a nehézség változása.

Tömören, a bitcoin bányászásának nehézsége azt határozza meg, mennyi munkára van szüksége egy bányásznak ahhoz, hogy megoldja az összetett matematikai problémákat, majd hozzáadja a tranzakciókat tartalmazó blokkot a blokklánchoz.

A nehézség minden 2016. blokk után növekszik, vagyis nagyjából 14 naponként – ez persze attól függ, hogy a 2016 blokkot milyen gyorsan bányásszák ki.

Ha ez kevesebb mint 14 nap alatt történik, a bányászás nehézsége megnövekszik, ellenkező esetben értelem szerint csökken – ennek célja, hogy a blokkok kibányászásának átlagos ideje 10 perc maradjon.

Mivel a hashráta időnként hajlamos a növekedésre, a blokkbányászás nehézsége is növekszik – ez még nehezebbé teszi a bányászoknak azt, hogy régi hardvereikkel lépést tudjanak tartani a „konkurenciával”.

Érthető tehát, hogy a bitcoin árfolyamának a hashrátával együtt kell növekednie, hogy a bányászok jövedelmezősége fennmaradhasson.

Ezenfelül számos lépés áll a rendelkezésükre, hogy növeljék befektetésük megtérülését és maximalizálják a profitot.

Érdekel a tőzsde? Szeretnél beletanulni a Bitcoin és kriptovaluta kereskedésbe? Akkor látogass el a Cryptofalka oldalára!

A bitcoinbányászat jövedelmezősége számos tényezőtől függ

A legjobb módja annak, hogy a nehézségi görbe tetején maradj és maximalizáld a profitod az az, ha felkeresed a piacon elérhető lehető leghatékonyabb bányászhardvert.

Akik új bányászhardverekbe való befektetés által szeretnének profitra szert tenni, azoknak figyelembe kell venniük az árat és a szállítási költségeket (valamint a potenciális késéseket), a behozatali díjakat, valamint a hardver üzemeltetésével járó villanyköltségeket.

A megfelelő bitcoinbányász egyszerre energia-hatékony, és kellően nagy hashrátán képes üzemelni.

A CryptoCompare bányászkalkulátora szerint 1 TH/s hashrátával nagyjából 0,236 dollárcentet lehet generálni naponta a bitcoin jelenlegi árfolyamán. Ez azt jelenti, hogy a 73 TH/s teljesítményen működő Antminer S17+ naponta 17,23 dollárt hoz a tulajdonosának, miközben a 112 TH/s-os S30 M++ 26,43 dollárt termel ugyanennyi idő alatt.

Ha a Bitmain legújabb Antminer S19-esével nyomod 95 TH/s-mal, akkor nagyjából 22,42 dollárt kereshetsz naponta a jelenlegi nehézségi szinteken.

A bitcoinbányászoknak azonban villany- és fenntartási költségekkel is számolniuk kell, amely jelentősen eltérhet attól függően, hogy mely országban kapjuk az energiát.

Átlagos fogyasztással számolva, vagyis 30W/TH/s értékkel, valamint átlagos, 10 dollárcent /kW villanyköltséggel, a bitcoinbányászok közel 7,2 dollárcentet kapnak naponta TH/s-onként. Ez 5,26 dollárt jelent naponta egy 73 TH/s-os Antminer esetében, és 8,10 dollárt egy 112 TH/s-os gép esetében.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A bitcoinbányászok tehát átlagosan az üzemelési költségeknek a 226%-át tudják kitermelni tevékenységükkel. Mivel a villanyköltség jelenti ezen kiadások legnagyobb hányadát, érdemes olyan országban hadrendbe állítani a gépeket, amelyek olcsó villanyáramot kínálnak a fogyasztók számára.

A bányászoknak szintén figyelembe kell venniük a gépek vásárlási árát, hogy megbecsülhessék, mikor térülhet meg teljesen a befektetésük. A gépek megjelenése után nem árt várni egy kicsit, míg az áruk kissé mérséklődik.

Szinte az összes új generációs bányagép több tízezer dollárt ér, biztosan kijelenthető tehát, hogy a legtöbb bányász hónapokig nem éri el befektetése megtérülését.

A felmerülő költséget és a fenntartással járó munkát természetesen kiválthatják a felhőszolgáltatások, esetleg a bányásztársaságok részvényeibe történő befektetés – sőt, ma már a Poolin pBTC35a tokenje, valamint a Binance Hashcoinja szintén választható opció egy ilyen befektetésre.

Ezen alternatív lehetőségek jövedelmezősége azonban jelentősen eltérhet, és nem feltétlenül számítanak jobbnak az otthon történő bányászásnál.

Olvastad már? A Fox Business egy házigazdája szerint az összes bitcoin elveszett

Forrás: decrypt.co

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂