Hollandiának be kell tiltania a Bitcoin bányászatát, kereskedelmét és tartását, mivel a Bitcoin nem felel meg a pénz három funkciójának egyikének sem, és a bűnözők számára is hasznos – érvelt egy holland tisztviselő.

Miközben Salvador elfogadja a Bitcoint törvényes fizetőeszközként, egy holland tisztviselő elítélte a kriptopénzt, és sürgős, általános betiltást követelt.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Pieter Hasekamp, a Gazdasági és Klímapolitikai Minisztérium alá tartozó Holland Gazdasági Elemzési Iroda igazgatója „Hollandiának be kell tiltania a bitcoint” címmel tett közzé egy esszét.

Az esszé címével összhangban Hasekamp széles listát sorol fel azokról az okokról, amelyek miatt a holland kormánynak azonnali teljes tilalmat kell bevezetnie a Bitcoin bányászata, kereskedelme és birtoklása ellen.

A tisztviselő szerint ez az árfolyam zuhanását okozhatja, mivel a Bitcoin „nem rendelkezik belső értékkel, és csak azért értékes, mert mások elfogadhatják”.

Ezzel kapcsolatban egy általános kriptoellenes narratívát idézett, azzal érvelve, hogy bármelyik kriptopénz nem képes betölteni a pénz három funkciójának egyikét sem – ilyen a számlaegység, a fizetőeszköz és az értékmegőrző.

Más gyakori bitcoinellenes érveket is idézett, például a biztonsági aggályokat, a csalás és az átverések kockázatát, és azzal érvelt, hogy a kriptó hasznos eszköz a bűnelkövetők számára.

Hasekamp szerint Hollandia lemaradt azokhoz az országokhoz képest, amelyek az elmúlt években „a kriptohájp megfékezésére” törekedtek.

„A holland szabályozók megpróbálták szigorítani a kereskedési platformok felügyeletét, de nem sok sikerrel. A Központi Tervezési Hivatal 2018-ban rámutatott a kriptokereskedés kockázataira, de arra a következtetésre jutott, hogy szigorúbb szabályozásra még nincs szükség” – írta a tisztviselő.

Esszéjében Hasekamp külön figyelmet szentelt a Gresham-törvénynek, egy monetáris elvnek, amely szerint a túlértékelt valuta, vagyis a „rossz pénz” hajlamos arra, hogy a törvényesen alulértékelt valutát, vagyis a „jó pénzt” kiszorítsa a forgalomból.

Csatlakozz az Inlockhoz meghívólinkünkön keresztül, és szerezz akár 300 dollárnyi bitcoint!

A Bitcoint „rossz pénznek” nevezve Hasekamp kiemelte, hogy Gresham törvénye a Bitcoin esetében éppen ellenkezőleg működhet:

„A kriptovaluták a „rossz pénz” minden jellemzőjét mutatják: tisztázatlan eredet, bizonytalan értékelés, kétes kereskedési gyakorlatok. […] Gresham törvénye visszatér? Nem, épp ellenkezőleg. A kriptovalutákat nem használják rendszeres fizetési tranzakciókban. […] A rossz pénz eltűnik a forgalomból, mert senki sem akarja többé elfogadni.”

Olvastad már? JPMorgan a medve piac jeleként mutatott a határidős piac gyengeségére

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!