Hogyan lehet észrevenni a deepfake kriptós csalásokat

-

A kriptoipar gyorsan változik, és a befektetőknek sokszor nehéz észrevenni, ha valami nincs rendben.

Ilyesmi könnyen előfordulhat, főleg a deepfake videók esetén, hiszen a technológia ma már ott tart, hogy digitális hasonmást lehet létrehozni bárkiből, és az ember nem tudja, hogy valójában kit is lát a képen. A technológia pedig folyamatosan fejlődik.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Halborn blokklánc-biztonsági cég vezetője, David Schwed elmondta, a kriptoiparban fokozott veszélyt jelent a deepfake, hiszen az idő sokszor számít kulcsfontosságú tényezőnek a döntéshozásban.

Ezért számos esetben egyszerűen kevés az idő arra, hogy egy-egy videó valódiságát ellenőrizni lehessen.

A deepfake technológia mesterséges intelligencia segítségével hoz létre teljesen valósághű képet az eredeti fájlok használatával, és többek között arcokat is ki lehet cserélni vele a videókon, fényképeken, vagy éppen a hangokat egy felvételen.

A kriptós csalások esetén pedig sokszor az ismert emberek arcát használják fel arra, hogy hamis videókat készítsenek a meghatározott céllal.

Az egyik ilyen eset pont tavaly novemberben történt az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried személyével, akit egy kriptoduplázós csalás népszerűsítésére használtak fel.

Schwed szerint a kriptoipar amúgy is nagyon volatilis, amely további nyomást gyakorol a felhasználókra, hamarabb rá lehet őket venni a cselekvésre, ezért könnyebb célpontot jelentenek az ilyen csalásoknak.

Azt is elmondta viszont, hogy bár a technológia rohamléptekben fejlődik, még messze van a teljesen valósághű megjelenéstől.

„Ha kijön egy videó, amelyben CZ elmondja, hogy egy órán belül leállítják a kiutalásokat a Binance tőzsdéről, akkor mit csinálnál? Kivennéd a pénzed azonnal, vagy eltöltenél egy órát azzal, hogy leellenőrizd a videó valódiságát?”

Figyeljünk a szemre

Schwed szerint a legtöbb esetben a szemmozgás megfigyelésével lehet észrevenni a csalást.

Ha a pislogás nem tűnik természetesnek, akkor nagyon nagy a valószínűsége, hogy hamis videót látunk.

Ennek az az oka, hogy a deepfake elkészítése során a neten nyilvánosan elérhető képeket használnak fel, és ezeken az emberek szeme nyitva van. Így a pislogást a gépnek kell szimulálnia, ez pedig nem túl valósághű.

Személyes videók esetén a visszakérdezés is jó módszer. Ha megkérdezzük a másik felet, hogy például „melyik étteremben találkoztak a múlt héten”, akkor arra csak az igazi személy tud válaszolni.

Szerencsére mára már vannak olyan segédprogramok, amelyek kifejezetten az ilyen manipulált tartalmak kiszűrésére vannak, hiszen a mesterséges intelligencia erre is alkalmas.

A fejlődés pedig ezen a területen is nagy. Ráadásul a régi mondás itt is érvényes, ha egy ajánlat túl szép, hogy igaz legyen, akkor nem igaz.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Tavaly a Binance kommunikációs vezetője, Patrick Hillman osztott meg egy blogbejegyzést, amelyben elmondta, hogyan tudták az ő arcát is felhasználni egy deepfake csaláshoz.

Az elkövetők több évnyi videófelvétel, interjúk és tévéhírek segítségével hoztak létre szinte valósághű megjelenést, amellyel a kriptoipar több szereplőjét is be tudták csapni.

Ő is csak azután szerzett erről tudomást, hogy privát üzenetben elkezdték megköszönni nekik a lehetséges Binance listázásokról megosztott híreket.

A közelmúltban a SlowMist, egy másik biztonsági cég adott ki egy jelentést, amelyben 2022-ben összesen 303 blokkláncos csalást azonosítottak, ezeknek pedig majdnem a harmada adathalászat, és más csalások következménye volt.


Olvastad már? Jamie Dimon szerint felhős az ég az USA gazdasága fölött

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: JOTO PR Disruptors

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A kolumbiai elnök a bitcoin és a blokklánc felhasználási módjairól tartott megbeszélést

Gustavo Petro, a kolumbiai elnök Samson Mow, a JAN3 ügyvezetője, és több blokklánc-szakértő részvételével tartott egy megbeszélést, amely során a bitcoin lehetséges felhasználási módjairól értekeztek,...

Vajon a Bitcoin (BTC), Solana (SOL), Cardano (ADA), Litecoin (LTC), Chainlink (LINK) karácsonyi rallyja december elején kezdődik?

Vendégbejegyzés A kriptopiac rugalmasságot és folyamatos emelkedést mutat, ahogy belépünk decemberbe. A legutóbbi PCE inflációs adatok úgy tűnik, hogy erősítették a piaci bizalmat, a Bitcoin (BTC) pedig...

Új részletek derültek ki SBF életéről a börtönben

A Brooklyn Metropolitan Detention Center egy volt rabja részleteket árult el SBF  börtönbeli életéről, amely a mérföldkőnek számító csalási peréig vezetett. SBF-t „megzsarolta" A kriptotartalmak készítőjével, Tiffany...

Kedves volt a november az Ethereum NFT-hez? Az adatok a következőket mutatják..

Az elmúlt hetekben az Ethereum (ETH) hálózaton megugrott az aktivitás a non-fungible tokenek (NFT-k) és a decentralizált pénzügyek (DeFi) körül, derül ki a láncon belüli...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!