Hogyan kereskedj a Wyckoff-indikátor alapján?

-

Az úgynevezett wyckoff-felhalmozás egy klasszikus technikai elemzési indikátor eleme, amelyet a 20. század első felében alkotott meg Richard Wyckoff.

Az ő elmélete alapján a piacok mozgása négy könnyen meghatározható fázist követ.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A kérdés persze az, hogy tényleg egy megbízható indikátorról van-e szó a kriptopénzek esetében?

A jelenlegi árszintek alapján egyes elemzők úgy vélik, hogy a BTC árfolyama megérkezett a felhalmozás fázisába, és jöhet a hegymenet.

Mi az a wyckoff-felhalmozás?

A négy piaci fázisból az egyik a felhalmozás, amelyet az emelkedés, a tetőzés, majd a csökkenés követ.

Nagyon leegyszerűsítve ezek azt határozzák meg, hogy a piac nagy szereplői milyen irányba hajtják az árfolyamokat.

A felhalmozási fázis kétségkívül megfigyelhető, amikor a bálnák alaposan megtömik a zsebüket, és megnövelik a vásárlói oldal erejét.

Wyckoff

A Wyckoff piaci ciklus fázisai. Forrás: TradingCoach.co.in

A növekvő érdeklődés növekvő árakhoz vezet, amely végül egy felfelé irányuló trendben folytatódik, azaz a növekedés fázisában.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Karácsonyi kuponkód 15% kedvezmény: KaracsonyKw

Hogyan zajlik a felhalmozás?

Ebben a fázisban a nagypályások alaposan felkészülnek a következő bikapiacra, amely azt jelenti, hogy adott árfolyamsávban nagy mennyiségben vásárolnak.

Ezzel csökkentik a piaci készletet, így az ár a sáv fölé tud menni.

Hogy a kisbefektetők használni tudják ezt az indikátort, elsősorban arra van szükség, hogy sikeresen beazonosítsák az irányt, és a kitörést a sávból. Wyckoff ehhez egy könnyen használható segédletet dolgozott ki.

A felhalmozás első fázisa a támaszon való megpihenéssel kezdődik, az előző lejtmenet után.

Wyckoff
Forrás: StockCharts.com

Itt kezdődik a nagymértékű vásárlás, amely arra utalhat, hogy a medvés trend megfordulhat.

Itt az árfolyam szűk határok között mozoghat fel és le, attól függően, hogy a kis eladók, vagy a nagy vásárlók kerülnek-e aktuálisan túlsúlyba.

Alapvetően az a legjellemzőbb, hogy a nagyok vásárolják fel azt, amit a kicsik eladnak.

Forrás: Stockmoney Lizards

Miután az eladói oldal kifáradni látszik, egy rövidebb felugrással szokta letesztelni a piac, hogy van-e még tartaléka az eladóknak.

A tankönyvi helyzet az, amikor a teszt úgymond sikeres, tehát a kisebb rali sem hozza elő az újabb készleteket, és az árfolyam feljebb tud lépni, kitörve a kereskedési sávból.

Amennyiben az igények ténylegesen meghaladják a kínálatot, az árfolyam egyértelműen ki tud törni a sávjából, és ezzel véget ér a felhalmozás, megkezdődhet az emelkedési fázis.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Hogyan lehet kereskedni a wyckoff alapján?

A kriptopiac esetén érdemes figyelembe venni, hogy nem minden wickoff felhalmozás folytatódik bikapiacban.

2020 márciusában például már az emelkedési szakasz előtt járt a BTC árfolyama, 9000 dollárnál, de a világon végigsöprő koronapánik az árfolyamot sem hagyta hidegen, és a bikás jelek mit sem értek.

Forrás: TradingView

A kereskedők körében a leggyakoribb módszer, hogy az árfolyamsávokban kereskednek, kihasználva a fluktuációt.

Ekkor a stopokat el tudják helyezni a sávon kívül, hogy elkerüljék a nagy veszteségeket.

Akik mindenképpen óvatosak akarnak lenni, egyszerűen megvárhatják a long pozíciókkal, míg az árfolyam eléri a felhalmozási fázis végét, és megsokasodnak a jelek, hogy felfelé törhet majd ki az árfolyam.

Ekkor is érdemes figyelembe venni a kereskedési volumeneket, amelyek mértéke egyfajta másodlagos megerősítést adhat a várható irányról.

2021 májusában és novemberében ez a fázis mindkét esetben nagy emelkedést hozott, és a jelenlegi rekordárfolyamot is ekkor érte el a BTC.

Wyckoff
Forrás: TradingView

Ekkor természetesen a makrogazdasági helyzet is eltért a jelenlegitől, és egy sokkal lazább monetáris politika mellett a növekvő adopció is kedvezett az emelkedésnek.


Olvastad már? Litecoin (LTC) extrémen bullish- Létrejött az Aranykereszt

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: Simple FX

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 06.07.

Prémium Bitcoin  Az Egyesült Államok továbbra is szabályozási nyomást gyakorol a kriptovalutákra, és a Binance tőzsde ismét a figyelem középpontjába került. Egy korábbi, márciusi CFTC-bejelentés után az amerikai...

A SEC főnöke: „Nincs szükségünk több digitális valutára”

A CNBC-nek adott keddi interjújában Gary Gensler, az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke határozottan kifejtette álláspontját a digitális valutákkal kapcsolatban: "Nincs szükségünk több digitális...

Litecoin technikai elemzés 06.06

Prémium Litecoin Bár a legutóbbi amerikai SEC-bejelentés hasonlít a korábbi CFTC-bejelentéshez, az LTC-t nem említik értékpapírként. Ugyanakkor a MATIC, a SOL, az ADA és mások értékpapírként lettek kiemelve. Az...

Az ADA 7%-kal esik vissza a Binance-per miatt

A Cardano (ADA) tulajdonosok nem gondolták volna, hogy az elmúlt 24 órában 7,64%-ot zuhannak, amikor a token viszonylag jó szezont futott. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!