Hatalmasat nőttek a Bitcoin tranzakciós díjai

-

Utoljára akkor kerestek ennyi pénzt a bányászok, mikor 69 ezer dolláron állt az Bitcoin árfolyam, most viszont van egy nagy különbség.

A Bitcoin hálózat tranzakciós díjai nagyot nőttek, a hét végére elérték a 40 dolláros átlagértéket.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az iparági szereplők szerint ennek a legfőbb mozgatórugója az Ordinals protokoll, amely NFT-szerű tokeneket rögzít a blokkláncon, így az emberek bárki által szabadon letölthető jpeg képfájlokra költhetik a pénzüket. Sokan úgy vélik, hogy a jutalékok tartósan magasak maradhatnak.

A BitInfoCharts adatai alapján 2021 áprilisa óta nem láthattunk ilyen magas díjakat, és a mempoolban, a még blokkba nem foglalt tranzakciók gyűjtőhelyén is látható, hogy rengeteg utalás torlódott fel, amelyeknél viszonylag alacsony a megadott jutalék mértéke, a hálózat körülbelül 350 ezer tranzakcióval van lemaradva.

bitcoin
Forrás: BitInfoCharts
bitcoin
Forrás: Mempool.space

A közösségben persze fellángoltak a viták, hiszen a magas díjak miatt sok kisbefektetőnek nincs értelme a főláncon végezni tranzakciókat, olyan drága a használat.

Rengetegek kritizálják emiatt az Ordinals protokollt, de mások szerint egyrészt nem meglepő, hogy ez történik, másrészt pedig ez egyfajta ízelítő, hogy hogyan fog alakulni a hálózati díjak mértéke a jövőben.

Az ilyen esetek elkerülésére lettek kitalálva a második rétegű protokollok, többek között a Lightning Network, amelyek kifejezetten a tömeges elterjedés miatti hálózati terhelést igyekeznek megoldani, kezelni.

A népszerű felhasználó, Hodlnaut a Twitteren osztotta meg a gondolatait, nem rejtve véka alá a véleményét.

„A hálózati díjak magasak, mégpedig a jpeg bohóckodás miatt, és sajnos ez egyben egy ízelítő is a jövőből. A főhálózat nem tud skálázódni. Ha valaki olcsóbb tranzakciókat szeretne, az vagy nem fogadja el ezt a tényt, vagy támadni akarja a hálózatot.”

A támadás említésével arra a funkcióra utal, amely szerint a Bitcoin a díjak mértékével szabályozza saját magát, mivel ezek ösztönzik a versenyt, és így biztosítják, hogy a proof of work konszenzus pontosan úgy működik, ahogyan kell.

Ahogyan Hodlnaut is írja, az alacsonyabb díjak ígéretével már több hard fork is történt a Bitcoinon, de ezek a leágaztatott hálózatok egyszerűen nem működnek, mivel nem elég biztonságosak.

„1 dollár alatt díjakat szeretnénk, és egy csomó embert behozni a főhálózatra, de minek? Hogy ne tudják mozgatni a pénzüket még öt évig? Aki ezt szeretné, az menjen át valamelyik elhibázott kísérletre, például a BCH-ra.”

A bányászok örülnek

Az elmúlt két év legjobb időszakát élik a bányászok, hiszen a tranzakciós díjak náluk csapódnak le, és számos iparági szakértő szerint ez így van rendben, a hálózat íg működik megfelelően.

„Az Ordinals megemeli a díjakat, és ezzel legyalul a hálózatról mindenkit, aki nem hajlandó elfogadni a második rétegek használatát. Sok felhasználó lesz ideges, mérges, vagy csalódott. Nem lesz vigaszuk, mivel ezen a téren nincs kit hibáztatni, így működik a hálózat. Ezeket a szabályokat mindenki ismerte, mikor elkezdte használni a Bitcoint, és ez a Bored Apes tokenekre is vonatkozik.”

A Blockstream vezetője, Adam Black is hasonló nézeteket vall, és szerinte is a második rétegek elterjedése lesz a valódi megoldás erre a helyzetre.

„Nem lehet megakadályozni, hogy az emberek jpeg képeket rögzítsenek a Bitcoin blokkláncára. A panaszkodás sem működik. Nem lehet megállítani őket, az csak rosszabbá tenné a helyzetet. Ezek a magas díjak viszont jó motivációt jelentenek a második rétegek kiépítésére. Szóval relax, és tessék építeni valamit!”

Olvastad már? A Solana (SOL) Saga telefon 500%-os áremelkedést mutat az eBay-en

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Nem a kripto-ETF-eknek kedvez a Federal Reserve legújabb lépése

A Federal Reserve múlt heti álláspontja a jelek szerint csökkentette az intézményi befektetők piacokba vetett bizalmát, mivel a múlt héten az összes kriptotőzsdei tőzsdén kereskedett...

A SEC jóváhagyta az Ethereumot: Felkészülés az altcoin piaci fellendülésre

Vendégbejegyzés A SEC közelmúltbeli döntése újfent a figyelem középpontjába állította az egyik vezető kriptovalutát. A piaci szereplők kíváncsian várják, hogy ez a fejlemény hogyan befolyásolja a szélesebb...

Bajban a Trump token – eladásba kezdtek a bálnák

Egy jelentős mémcoin bálna, 3,7 millió dollár profitot könyvelhetett el, miután értékesítette MAGA (TRUMP) tokenjeit a jelenlegi piaci hullám közepette. A „0x52C0” azonosítóval jelölt bálnatárca az...

Mémcoinok a Holdra? A kriptoelemzők a mémcoinok fellendülésének lehetőségét látják a piac élénkülésében

Vendégbejegyzés A piac fellendülésének kezdetével néhány kevésbé ismert kriptovaluta, a gyakran mémcoinoknak nevezett kriptopénzek felkeltik az elemzők figyelmét. Ezeket a furcsa, az internetes kultúra által inspirált tokeneket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!