A bitcoin a héten 10000 dollár fölött állapodott meg. Ez eléggé komoly összeg egyetlen coinért, és elgondolkodásra ad okot afelett, hogy egyáltalán hány embernek van legalább egy egész bitcoinja.

A BTC-címek alig 2%-a tartalmaz legalább 1 bitcoint

Ezt könnyen leellenőrizhetjük a BitInfoCharts grafikonjainak segítségével. Ahogy láthatjuk, 633 008 olyan egyedi cím létezik, amelyen legalább 1 coin van, ezek összesen 1,68 millió BTC-t birtokolnak.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

Ez pedig mindössze 2,18%-a az összes létező bitcoin-tárcának. Mindenesetre egy cím nem biztos, hogy csak egy emberhez tartozik, szóval közelebbről is meg kell vizsgálni a dolgot.

Első eset, hogy egy ember, egy tárca, és legalább 1 BTC. Ezt a legkönnyebb megszámolni. Egy ember viszont tarthat több, mint 1 BTC-t több különböző címen is, akárhány tárcában.

Ha nincs több egyikben sem, mint 1 bitcoin, akkor máris nincs beleszámolva. Ez így már trükkösebb, és sokkal nehezebb is megszámolni. Tulajdonképpen ilyenkor a tárcák fennmaradó 98%-ának bármelyike szóba jöhet.

Persze van egy harmadik eset is. Van egy tárca, benne 10 BTC. Ez viszont akár egy céghez vagy szervezethez is tartozhat, ahol a tagok lehet, hogy fejenként kevesebb, mint 1 bitcoint birtokolnak, így nem kerülnének fel a listára.

Szóval sok variáció lehetséges, de az eloszlást figyelembe véve úgy becsülhetjük, hogy fél-egy millió olyan ember létezhet, aki legalább egy bitcoinnal rendelkezik.

Mi a helyzet az elveszett coinokkal?

Erről sem szabad elfeledkeznünk. Ha elvesztem a privát kulcsom, még mindig rendelkezek a coinokkal?

Nem igazán. Ha bele akarjuk számolni az elvesztett kriptót is, nagyjából 20%-kal kell csökkentenünk a számainkat.

A Chainalysis 2017-ben arra jutott, hogy a már kibányászott bitcoin 23%-a örökre elveszett.

Így a legalább 1 BTC-vel rendelkezők száma is csökkent, 400 000-800 000 közé.

Ha ők mindannyian egy helyen élnének, az egy akkora város lenne, mint például Sevilla Spanyolországban (688 711 lakos), Glasgow Skóciában (626 410 lakos), vagy Las Vegas az Egyesült Államokban, 583 756 lakossal.

Olvastad már? Kereskedés konyhanyelven 1.rész – Kriptovaluta vásárlás

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂