Amerikai törvényhozók tegnap bejelentették, hogy mostantól engedélyezik a bankok számára, hogy vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújtsanak bitcoin és egyéb kriptopénzek esetén amerikai állampolgárok számára.

A szenátus meghallgatásokat tartott a „digitális dollárról”, és a kínai digitális jüanról, amely próbára teheti az amerikai dollár piacvezető erejét.

A hagyományos eszközökhöz hasonló tárolás

A Reuters szerdán megírta, hogy az amerikai nemzeti bankok és szövetségi takarékszövetkezetek mostantól eltárolhatják az ügyfelek kriptovagyonait. A döntés mögött az Amerikai Pénzügyi Számvevőszék (OCC) áll.

Az OCC bejelentése szerint az ilyen letéti szolgáltatások „a hagyományos banki tevékenységek és letétkezelési szolgáltatások egy modern formáját képviselik.” Ez az első eset, hogy törvényhozók ilyet mondtak kriptopénzekről.

Az OCC hozzátette, miszerint a fordulat azután érkezett, hogy „a nemzeti bankok letétkezelési szolgáltatásokat kezdtek nyújtani ügyfeleik részére.” Mindemellett úgy tűnik értik, hogyan működnek a digitális valuták „kulcsai”:

„Mivel a digitális valuták csakis a saját blokkláncukon vagy megosztott főkönyvükön léteznek, így fizikailag nem lehet birtokolni őket. Ehelyett egyedi kriptográfiai kulcsok segítségével jönnek létre a digitálisvaluta-utalások.”

„Tehát ha egy bank »birtokolja« az ügyfél vagyonát, akkor átveszi a kriptográfiai kulcsokat a valuta felett.”

A közlemény kihangsúlyozta, hogy a bankok „többféle eszközt” is birtokolnak ügyfeleik számára és a digitális eszközök, melyek „egyediek és értéküket pontosan nehéz megmondani” elektronikusan is utalhatók, így ebbe a kategóriába sorolhatók.

 

Megszólalt a közösség, a törvényhozó óvatosságra int. Beköszöntött a kripto új korszaka?

AZ OCC szerint ilyen szolgáltatásokat vagyonkezelői és nem vagyonkezelői esetekben is nyújtani lehet. Ez azt jelenti, hogy egy bank megőrizheti a kriptográfiai kulcsot, amely az ügyfél kriptopénzének irányításához és utalásához szükségek.

Azonban az OCC óvatosságra int. A törvényhozó szerint minden érdekelt pénzügyi intézménynek „megfelelő kockázatkezelési gyakorlatokat kell alkalmaznia és a bank üzleti terveivel és stratégiáival egy szintbe kell hoznia őket az OCC előírásai szerint.

Mindeközben a twitteres kriptoközösség örömmel fogadta a hírt, azonban egyesek szerint a kriptopénzek tárolása a bankoknál szembemegy a digitális valuták alapvetéseivel. Azonban a legtöbben örülnek neki, hogy több millió lehetséges ügyfél érkezhet a piacokra.

Ian Lee, a Citibank korábbi blokkláncigazgatója azt írta:

Ez nagy hír a kriptoipar számára.

Hamarosan a „Bitcoin” is megjelenik Chase és Citi online bankszámláinkon. Az utalások és letétek fontossága miatt egy nap a bitcoinvásárlást (mint a Square) és -kölcsönzést (mint a BlockFi) is elindítják.

Azonban Lee hozzátette, hogy ez nem a közeljövőben várható:

A legtöbb bank eddig nem dolgozott olyan kriptopénzekkel, mint a bitcoin és az ethereum (ehelyett az engedélyek nélküli blokkláncokon dolgoztak), így e téren nem rendelkeznek megfelelő szakemberekkel és tapasztalatokkal, hogy reagáljanak az új törvényekre.

Azonban, ha eddig nem tették meg, most elkezdenek dolgozni rajta.

Legalább 3 hónapba fog telni, míg kijelölnek egy vezetőt és elindítanak egy munkacsoportot, 3 hónapba, míg a munkacsoport kikutatja és kifejleszti ajánlásait, 3 hónap az engedélyekhez és a pénzügyi keret megszabására, 3 hónap, míg felállítanak egy végrehajtói csoportot és 12 hónapba, míg piacra dobnak valamit.

A tegnapi döntés új korszakot jelent a kriptopénzek számára. Ez a hagyományos befektetők régóta várt tömeges belépését jelenti, vagy a publikus digitális valuták intézményesítését, amellyel kereskedelmi eszközzé fejlődnek.

Olvastad már? Az Intel beperelte McAfee-t a saját neve miatt

Forrás: cryptoslate.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂