2019-ben a bányászok alaposan kihasználták gépeiket, hogy kiaknázzák a 2020 májusi feleződés előtti blokkjutalmakat. A fokozott bitcoinbányászat azt jelenti, hogy alkalmanként 10 percnél hamarabb érkeznek a blokkok.

Menetidő előtt legyártott blokkok

A bitcoin idén menetrend előtt adta ki 18 milliomodik koinját. A TrustNodes kutatása alapján a bányászok átlagosan naponta 147 blokkot adnak hozzá a lánchoz, a statisztikailag meghatározott 144 helyett.

Ez azt jelenti, hogy átlagosan naponta 50 extra bitcoin kerül forgalomba. Az extra jutalmak nagy része a négy legnagyobb bányászközösséghez kerül a CoinDance információi alapján.

A bitcoin hálózata nem rendelkezik rugalmas nehézség-újraszámlálással. Ehelyett a bányászási nehézség kéthetente igazodik. A bányászok ezt akár manipulálni is tudják, ha kikapcsolják gépeiket – így ugyanis csökken a bányászási nehézség.

A kedvező nehézség mellett a bányászok visszakapcsolnak, így hatalmas csúcsok születnek. Ilyen volt például a 110 trilló hash/mp-es rekord.

A rendkívül aktív bitcoinbányászat eddig nem hatott ki a kriptopénz áringadozásaira. A fokozott bányászás miatt azonban a feleződés egyre gyorsabban közeledik.

A súlyelágazott koinokat is gyorsabban bányásszák

A bitcoin cash (BCH) és bitcoin SV (BSV) hálózatára még korábban megérkezhet a feleződés. Ezeken a hálózatokon gyakorta gyorsabban bányásszák a blokkokat – akár percenként is érkezhetnek.

A bitcoin cash hálózata már 18 134 125 kibányászott koinnal rendelkezik. Ha ilyen tempóban halad a munka, akkor a feleződés 133 nap múlva érkezik, ehhez képest a bitcoin blokkjutalma csak 172 múlva csökken 6,25 bitcoinra.

A BSV jelenleg csak 1435 koinnal van lemaradva a bitcointól. Az ő blokklánca egy kicsit lassabb, a feleződése szintén májusra várható.

A bányászok tevékenysége a piaci kilátásokra is hatással lehetett a TrustNodes szerint. A bitcoinbányászat tevékenysége is sokszor a legnagyobb áremelkedések közepette csúcsosodott ki.

Továbbra is nagyon sok bányász termel, az alacsony haszon ellenére. A jelenlegi bányásztevékenységek alapját az S9-es gépek adják, az új S17-es berendezések sokak számára drágák lehetnek.

A fokozott bányásztevékenység az F2Pool és Poolin befolyására is hatással volt, ez a két bányászközösség a naponta előállított bitcoinok harmadát termeli ki, nagyjából 600 bitcoint.

Olvastad már? Tanulj meg kereskedni Zolival – videosorozatot indítottunk a Youtube-on

Forrás: bitcoinist.com

Kiemelt kép: kriptoworld archívum


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂