A G20 tagországok megegyeztek, hogy az FATF előírásai alapján fogják szabályozni a kriptopénzeket – hangzott el a szervezet Buenos Aires-i ülésén.

„Szabályozni fogjuk a kriptopénzeket a pénzmosás megakadályozása érdekében.”

Szombaton egy közös nyilatkozatot adott ki a szervezet, melyet minden G20 tagország aláírt – derült kis a The Saudi Gazettéből. A nyilatkozat szerint „szükségesek”a törvényújítások a globális gazdaság „digitalizásának” gyors üteme miatt.

Vegyél részt promóciós játékunkban, és vidd el a több mint 20.000 forint összértékű nyeremények egyikét!

A kriptopénzekkel vagy, ahogy a dokumentum említi őket, „kriptovagyontárgyakkal” kapcsolatban arra az álláspontra jutott a szervezet, hogy az FATF előírásai szerint fogják szabályozni őket.

A nyilatkozat 25-ös cikkelye szerint:

„Szabályozni fogjuk a kriptovagyontárgyakat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának elkerülése érdekében, hogy megfeleljenek az FATF előírásainak. Ezen felül további intézkedéseket tartunk szükségesnek a jövőben.”

Továbbá az országok együttműködésüket fejezték ki a globális gazdaság gyors digitalizációjának megfigyelése érdekében. Egy részlet a 26-os bekezdésből a következőt írja:

„Tovább folytatjuk az együttműködést, hogy egy közös megoldást találjunk a digitalizáció hatására a nemzetközi adórendszerekre, melyről egy nyilatkozatot adunk ki 2019-ben és egy végső nyilatkozatot 2020-ban.”

A Bitcoinist számolt be róla múlt héten, hogy az Egyesült Államok megtette az első lépést két iráni zsarolóprogram „fejlesztője” ellen. Az amerikai OFAC (Idegen Vagyont Ellenőrző Hivatal) nyilvánosságra hozott két Bitcoin tárca címet, mely ellen figyelmeztetést adott ki. Bárki, aki a két címmel tranzakciót hajt, végre vizsgálat indul ellene.

Mindezek ellenére kétséges, hogy ezek az intézkedések sikeresek lesznek-e a Bitcoin és egyéb kriptopénz–tranzakciók megfékezésére. Ennek oka, hogy a Bitcoint úgy tervezték, hogy cenzúramentes, határok nélküli és politikailag független formája legyen a pénznek

Forrás: twitter.com/bobbyclee
G20: India a gazdasági bűnözők elleni intézkedésekre sürget

India kezdeményezte az intézkedést miszerint fel kell lépni a gazdasági bűnözők ellen, egy kilenc pontból álló listában részletezve a szükséges intézkedéseket. A lista egyik pontja alatt szerepel a Bitcoin és egyéb kriptopénzek szabályozása is a Hans India beszámolója alapján.

A listát az indai miniszterelnök Narendra Modi mutatta be, arra kérve az FATF-et, hogy kezdeményezze a nemzetközi együttműködést. Ez biztosítaná a tagországok sikeres együttműködését és a tagországok pénzügyi információs szerveinek információmegosztását, az elkövetők felderítése érdekében.

Az FATF weboldala szerint:

Az 1989-ben alapított FATF a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó kormányközi szervezet. Az FATF célja szabályozások bevezetése és azok hatásos betartásának elősegítése, hogy megfékezzék a pénzmosást, a terrorizmus finanszírozását és a nemzetközi pénzügyi rendszer károsítását. Tehát az FATF egy „irányelv-teremtő szervezet” melynek célja, hogy létrejöjjenek a szükséges politikai és törvényi eszközök a pénzügyi piac nemzetközi szabályozására.

Ahogy azt már júliusban a Bitcoinist megírta az első Buneos Aires-i G20 ülés kapcsán, akkor még nem jutott napirendi pontra a kriptopénzek szabályozása. Mindazonáltal a G20 nem állapította meg, hogy „a kriptovagyontárgyak jelentős előnyökkel rendelkeznének-e” és nem jelentenek-e veszélyt a globális piacokkal szemben.

Ennek ellenére a tagországok megegyeztek abban, hogy továbbra is megfigyelik a kriptopénzek haladását és kialakítanak rájuk egy átfogó szabályozási rendszert a közeljövőben, a pénzmosás és adócsalás elkerülése érdekében.

„A kriptovagyontárgyak jelentős problémákat vetnek fel a fogyasztó és befektető-védelem, a piaci integritás, az adócsalás, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása terén.

A kriptovagyontárgyak számos tulajdonságban eltérnek a hagyományos pénznemektől. Jelenleg nem jelentenek veszélyt a globális piac stabilitása ellen, de ébernek kell lennünk.” – olvasható a hivatalos jelentésben.

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!