A japán kormány által is elfogadott kriptovaluta váltót, a Zaifot feltörték. A kár a becslések szerint közel 60 millió dollár, a váltó állítása szerint pedig legalább 5966 bitcoint tulajdonítottak el tőlük. Az ellopott BTC-k egy része a tőzsde saját tulajdona, egy része viszont a befektetőké.

Feltörték a Zaifot

A Zaif szeptember 19-i nyilatkozata szerint a váltó hackertámadás áldozatául esett. A váltót üzemeltető Tech Bureau Inc. elmondta, hogy hétfőn szerverükön abnormális viselkedést észleltek, így azonnal felfüggesztettek minden fizetési, letéti és váltási szolgáltatást.

A váltó azt írta, hogya szokatlan viselkedést szeptember 14-én 17.00 és 19.00 között észlelték.

„A felhasználói egyenlegekről a rendszeren kívülről végeztek jogosulatlan jóváírásokat és utalásokat, valamint az általunk kezelt kriptóban tárolt tőke egy része is illegálisan kiutalásra került.” – áll a jelentésben.

A vállalat úgy hiszi, hogy a hackerek csak a BTC, BCH és MONA kriptovalutában tárolt egyenlegeket támadták, a fentiekben írt 5966 BTC csak a bitcoinban tartott összegek közül tűnt el, a másik két érme esetében még vizsgálják a támadás súlyosságát. A Tech Bureau elmondta, hogy ezek esetében a kár mértéke még nem ismert, ugyanis a szervereket egészen addig nem fogják újraindítani, amíg tökéletesen meg nem bizonyosodnak azok biztonságosságáról. Mindazonáltal a vállalat igyekszik felbecsülni a veszteséget:

„Becsléseink alapján 6,7 milliárd jen (60 millió dollár) értékű kriptovaluta tűnt el, beleértve a BCH-t és a MONÁ-t is.”

A cég szerint a teljes kárból 19,6 millió dollárnyit (2,2 milliárd jen) a válttó kriptovalutáiból, 40 millió dollárnyit (4,5 milliárd jen) pedig az ügyfelek letétjeiből tulajdonítottak el. A Kyodo News-nak azt nyilatkozták, hogy az érintett ügyfelek kárrendezéséhez a Fisco Rt. nevű leányvállalatától kérnek majd segítséget.

Nyomozás és újraépítés

Közleményében a vállalat bejelentette, hogy szeptember 18-án a pénzügyminisztériumnál megtette a szükséges lépéseket a jogsértéssel kapcsolatban. „Ez bűncselekmény” – írta a Tech Bureau, ezért is kérték az ügy kivizsgálását.

„Jelenleg biztonsági rendszerünk megerősítésén és alapos ellenőrzésén dolgozunk, hogy minél hamarabb újra tudjuk indítani a tőzsdei szolgáltatásokat.”

A 2014-ben Oszakában alapított kriptovaluta váltó egyike a japán kormány által jóváhagyott 16 kriptokereskedési platformnak. Az ország pénzügyi szolgáltatási ügynöksége (FSA) két üzleti fejlesztési eljárást folytatott le a vállalattal, az elsőt március 8-án, a másodikat pedig június 22-én. Az FSA nagyobb figyelmet fordít a kriptovaluta tőzsdékre, mióta januárban a Coinchecktől hackerek 58 milliárd jen (534 millió dollár) értékű NEM-tokent loptak el.

 

Forrás: news.bitcoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!