A Szingapúri jegybank szeptember 18-án két figyelmeztetést adott ki hamis hírportálok miatt, miután álhírek jelentek meg rajtuk Tharman Shanmugaratnam miniszterelnök-helyettes kriptovalutákkal való viszonyáról. A két hírportál (Gulf Weed Crab és Positive Bath Hour) kitalációkat közöl hírként az oldalán. Egyikük azt állította Shanmugaratnamról, hogy támogatott egy állami pénzen finanszírozott egymilliárd dolláros BTC befektetést, másikuk ugyanilyen állami összeget egy „hi-tech digitális projektetnek” tulajdonít. A weboldalakat azóta felszólították a szóban forgó cikkek eltávolítására, archiválására. A Gulf Weed Crab címsorában továbbra is szerepel a cikk az egymilliárd dolláros beruházásról, és a másik webhelyen is megtalálható még a hi-tech beruházásról szóló álhír. A történésekre reflektálva, a Szingapúri Monetáris Hatóság törekedett Shanugaratnam tisztára mosására az ügyben – többszörösen megerősítették, hogy a Gulf Weed Carb cikkének tartalma hamis.

„A weboldalon található bitcoin témájú cikk nagyon megtévesztő és félrevezető.”

„Az egyetlen valós adat a DPM Tharman állításaiban, hogy észrevették milyen alacsony a kriptovaluták kereskedési volumene az országban.”

Mindkét kompromittáló cikk megpróbált olvasóitól fizetési információkat gyűjteni, illetve pénzküldő és bitcoin tárca szolgáltatásokat is kínált. A MAS második figyelemfelhívásában azt írta: „A csaló befektetési solgáltatásokat és jogelenes tevékenységekre vonatkozó ügyeket át kell adni a rendőrségnek.” Szingapúr hozzáállása a kriptovalutákhoz továbbra is az elfogadó, de körültekintő kategóriában marad. Magas rangú politikusok és a MAS már megegyeztek abban, hogy aktívan figyelik a kriptopiacot és szükség esetén szigorítanak a szabályozási rendszeren (ha fogyasztóvédelem szempontjából szükséges).

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!