A Texasi Értékpapír Bizottság (TSC) ismét egy orosz kriptocég veszélyes tevékenységére hívta fel a figyelmet szeptember 18-án.

A szabályozók szerint a vállalat jogellenesen jár el a Coinbase és Cointelegraph nevében, hogy új befektetőket szerezzen.

A Coin Miner Investement Ltd. néven futó cég a Coinbase e-mail címét hamisította meg a felhasználók megtévesztése érdekében. Így a befektetők azt hihették, hogy az e-mailt tőzsdéjüktől kapták.

A Coins Miner ráadásul egy angliai címmel regisztrált vállalat, míg valójában Volgogradból (Oroszország) tevékenykedett. Rengeteg nemkívánatos e-mailt küldtek ki világszerte, köztük Texas államba is, ezen keresztül igyekeztek rávenni a befektetőket a saját bányász programukba történő belépésre.

Az ügy középpontjában egy Coins Miner társ Ana Julia Lara áll, akit megtévesztéssel vádolnak. Lara megosztott például egy képet a Ripple elnökével, azonban a képen nem ő szerepel a vezető oldalán.

A fényképen szereplő személy valójában a Cointelegraph egyik alelnöke:

“A potenciális befektetőknek Lara például azt állította, hogy találkozott a Ripple elnökével, és állításához bizonyítékként egy közös fotót is mellékelt. Ezen azonban nem Larát, hanem a CoinTelegraph Media Group alelnökét ábrázolta a Ripple elnökével.”

A független sajtó ráadásul téves információt is közölt: a Finance Feeds írása szerint „a Laraként azonosított személy valójában a Cointelegraph alelnöke”. A Cointelegraph természetesen hivatalosan is tagadja, hogy bármiféle kapcsolatban állna „Ana Julia Lara” személyével.

A Coin Miners ráadásul jogtalanul használt fel különböző videókat és képeket irodákról, létesítményekről, mérnökökről és pénzügyi szakemberekről, és ezen internetről letölthető képeket állították sajátjuknak, például ezek segítségével közzétették irodájuk kinézetét, videót és képeket az irodai életükről, munkájukról.

Ide tartozik még egy videó, melyen a Fortune egy újságírója beszél a kriptovalutákról, egy hatalmas Coin Miners logó előtt. A TSC sajtóközleménye szerint a videó felhasználására sem az újságíró, sem a Fortune nem adott engedélyt, a videó is csupán a Fortune számára készült.

Mindezek mellett TSC véleménye szerint a Coin Miners befektetései értékpapírnak minősülnek, így azok értékesítéséért az orosz vállalat az Értékpapírtörvény 12. szakaszának megsértésével is megvádolható.

A TSC szeptember 18-án szintén eljárást indított a DGBK Ltd. ellen akik állításuk szerint egy feltörhetetlen kriptovaluta tárolási módot fejlesztettek ki, illetve az Ultimate Assets LLC ellen is, aki a feltételezések szerint engedély nélkül folytat tőzsdei s pénzváltói tevékenységet.

A hónap elején a New York-i szövetségi bíró úgy határozott, hogy az amerikai értékpapír törvények alkalmazhatók kriptocsalások esetében is, így a valószínűsített elkövetők is vád alá helyezhetőek.

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod! 🙂

Legutóbbi bejegyzéseink: