A Strike nevezetű alkalmazás legfőbb célja, hogy ösztönözze a Bitcoin és a Lightning Network tömeges elterjedését.

Ezt azáltal szeretné elérni, hogy az említett hálózatokat közvetlenül bankszámlával vagy betéti kártyával kapcsolja össze.

Jack Mallers, a Zap Lightning Wallet fejlesztője július 2-án mutatta be új alkalmazását, amely elérhető iPhone-on, Androidon, és Chrome-on is. Ez az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy Bitcoin és Lightning Network fizetéseket közvetlenül küldjenek bankszámláról vagy bankszámlára.

A Strike nyílt béta fázisa immár elkezdődött, használatával pedig lehetséges a Bitcoin és a Lightning protokollokkal történő együttműködés – mindez tárca, seed, csatornák, likviditás vagy fehérkönyv nélkül. Az ügyfélazonosítási (KYC) protokollok mindemellett csak minimális szinten realizálódnak.

Jack Mallers azt szeretné, hogy a bitcoin széles körben elterjedjen. Ennek érdekében hozta létre a Zap nevezetű tárcát 2018-ban, amely az első olyan asztali pénztárcák közé tartozik, melyek egy felhasználóbarát felületen keresztül teszik elérhetővé a Lightning Network szolgáltatásait.

A Cointelegraph további jelentéseiből kiderül, hogy Mallers tavaly ősszel egy olyan platform kidolgozásával kapcsolatos tervekről nyilatkozott, amellyel lehetővé tennék az azonnali bitcoinvásárlást betéti kártya használatával, mindent az LN-en keresztül. A Strike tehát ennek a projektnek az eredménye, sőt, az eredeti feladatánál is többet nyújt.

Bár a Strike segítségével betéti kártyát használva vagy bankszámlán keresztül könnyűvé válik a bitcoin vásárlása, ez nem minden.

Az alkalmazás ugyanis átutalásokra, személyes fizetésekre, mikrofizetésekre, valamint online és offline vásárlásokra is alkalmas.

Az apphoz egy strike.me közösségi média profil is tartozik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a világ bármely pontjáról fogadjanak el ingyenes fizetéseket, mindössze egy online QR-kód segítségével. A beérkező fizetéseket a rendszer azonnal átváltja fiat pénzre.

Maradjunk a titoktartásnál

Mallers egyik fő célja az volt, hogy megfeleljen az előírásoknak, ugyanakkor csökkentse az ügyfélazonosítási (KYC) és a pénzmosás elleni (AML) eljárásokat. A következőt tette hozzá:

„A legkevésbé sem szeretném úgy bemutatni a bitcoint az új felhasználóinknak, hogy amint letöltik a Strike-ot, bűnözőknek legyenek titulálva.”

Ahelyett, hogy elfogadta volna az általánosan alkalmazott óvatosabb, ám jól bevált módszert, Mallers inkább úgy döntött, ügyvédekkel találkozik és törvényhozókat oktat ki – mindezt azért, hogy megfejtsék, mennyire is „megfelelő” a KYC/AML eljárás.

Mivel a zárt béta fázis átlagos fizetési értéke 27 dollár körül mozog, nem igazán van szükség információk és azonosítások tömeges gyűjtésére. Az alkalmazás felhasználóinak többnyire csak egy nevet és egy telefonszámot kell megadniuk.

Néhány állam azonban nem része a projektnek, a Strike így azon régiókban kezdetben nem lesz elérhető.

Ez csak a kezdet

Mallersnek nagy tervei vannak a Strike jövőjét illetően. Állítólag egy Strike Visa betéti kártyán dolgoznak, továbbá egy jutalmazási program is szóba jött, amely kereskedőkön, valamint barátok és családtagok ajánlásain keresztül lesz elérhető.

A Strike az utóbbi időben azon is dolgozik, hogy a kereskedők számára érintés nélküli fizetések feldolgozására biztosítson eszközöket, valamint egy továbbfejlesztett e-kereskedelmi rendszert is bevezetnek.

Olvastad már? Potenciális befektetési lehetőségeket kínál a DeFi

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: Bitcoin Clipart

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok!