Az Európai Központi Bank (ECB) nem tervezi saját digitális pénznemének kibocsátását, mondta Mario Draghi az Európai Parlament ülésén szeptember 12-én, szerdán.

Jonathan Fernandez, az Európai Parlament egyik képviselőjének kérdésére válaszolva Draghi elmondta, hogy a “pénzügyi alapon történő fejlesztés” szükséges lépés a kriptovaluták alapjául szolgáló technológia kapcsán, mielőtt a Központi Bank megfontolná annak használatát.

“Az ECB és az Eurosystem jelenleg nem tervezi egy központosított digitális fizetőeszköz kibocsátását” – összegezte

Magyarázatként arra, hogy miért nincs folyamatban lévő tervezet az ECB-nél, Draghi felhívta a figyelmet pár ezzel kapcsolatos tényezőre:

„…A központi bank által kibocsátható digitális fizetőeszközzel kapcsolatos potenciális technológiák még nem estek alá alapos teszteknek, illetve további lényeges fejlesztéseket igényelnek, mielőtt a központi bank bármilyen kontextusban használatra képesnek ítélné azokat,” mondta Fernandeznek,

hozzátéve:
„ A háztartások és a vállalatok egyéni számláinak adminisztrációjában ez azt jelentené, hogy a jegybank versenyre lépne a lakossági betétekkel a banki szektorban, ami potenciálisan magasabb költségekkel és kockázattal járna.”

 Jelenleg „nincs konkrét szükség” arra, hogy egy újabb fizetőeszközt bocsássanak ki az eurózónában, arra hivatkozva, hogy a bankjegyek utáni kereslet „folyamatosan nő” az Európai Unió tagállamaiban.

Draghi óvatosan próbál állást foglalni az üggyel kapcsolatban az Európai Unióban, akik tradicionálisan a bankközpontú kriptovalutát támogatják, szemben más országokkal, mint például Oroszország, vagy épp Kína.

Az idei év elején, az ECB és a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) közös riportjában kiemelte egy új fizetőszköz lehetséges bevezetésének „mellékhatásait”, illetve további kutatás szükségességét venné fontolóra az üggyel kapcsolatban.

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségi média-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod! 🙂