Európa vezető zöld kriptobányászati vállalatává fejlődne a magyar Greenhash

-

Károsanyagkibocsátás nélkül, a megújuló erőművek bővülését felhasználva forradalmasítja a bitcoin bányászatot egy magyar techcég.

Az Enerhash Technologies Zrt., mely az indulása óta eltelt három év alatt összesen több milliárd forint értékben kapott magánbefektetést, és idén év végéig belépne a BÉT XTEND piacára is.

Greenhash

A nyilvános bevezetésre való felkészülés részeként a vállalat felveszi a Greenhash márkanevet.

A cég tavaly kiugró, 1,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el és jelenleg is több zöld kriptobányászati projektet üzemeltet svédországi és új-zélandi vízierőművekkel együttműködve.

A már megszerzett tapasztalatok tükrében, a tervezett forrásbevonásokkal együtt érdemi kapacitás és árbevétel bővülést tervez a cég.

A 2021-ben alapított Enerhash Technologies Zrt. zöldenergiát termelő erőművek mellé telepít nagy kapacitású számítástechnikai adatközpontokat.

Az infrastruktúra-fejlesztéssel lehetőség nyílik az energiaellátás optimalizálására és az erőművek által termelt tartalékok értékes hasznosítására.

Emellett a vállalat károsanyagkibocsátás nélkül használja a többletkapacitásokat kriptobányászatra.

Az Enerhash Group részeként létrehozott vállalat nyilvános, Xtend piaci részvény bevezetésre készül: a tőzsdére lépésre való felkészülés és az előírásoknak való megfelelés érdekében felvette a Greenhash márkanevet.

„Az új márkanév létrehozására azért van szükség, hogy a Greenhash zöld kriptobányászati beruházásait elválasszuk a cégcsoport további energetikai projektjeitől, melyek továbbra is Enerhash néven futnak majd, biztosítva ezzel az átláthatóságot jelenlegi és jövőbeli befektetőink felé” – fogalmazott Jogg Balázs, az Enerhash Technologies Zrt. társalapítója, aki hozzátette, hogy az új Greenhash márkanév bevezetését követően a későbbiekben az Enerhash Technologies Zrt. névváltására is sor kerül majd.

Zöld kriptobányászat Európában egyedülálló módon a Greenhash-töl

A kriptobányászattal szembeni egyik fő ellenérv az elképesztően magas energiaigény.

A Bitcoin évente megközelítőleg 145 TWh-t fogyaszt, ami a világ energiafelhasználásának 0,32%-át jelenti.

Jelenleg a kriptovaluták előállításához használt energia 57%-át víz-, szél-, nap- és egyéb zöld energiaforrások biztosítják.

A Greenhash megoldást kínál a problémára: a megújuló energiaforrások többletkapacitásaira támaszkodva szeretné fenntarthatóvá tenni a kriptobányászatot.

Az USA-ban néhány cég esetében már elérhető hasonló szolgáltatás, Európában azonban csak a Greenhash foglalkozik zöld bitcoin bányászattal.

A társaság célja, hogy részvényeket kibocsájtva azok is visszatérhessenek a kriptobányászathoz, akiknek esetleg önállóan erre nincs kapacitásuk, lehetőségük.

A BÉT XTEND tőzsdén megjelenve a részvényt vásárlók szabályozott és kiszámítható módon szállhatnak be a 100 százalékban zöld Bitcoin termelésbe, melyhez a vállalat biztosítja know-how-t és a teljes infrastruktúrát.

Magyar energetikai megoldások Svédországtól Új-Zélandig

A megújuló-erőművek kapacitásai a csúcsidőszakokban gyakran kihasználatlanok maradnak, míg felhős időben vagy szélcsendben továbbra is a hagyományos energiaforrásokra kell támaszkodni.

Új-Zélandon is hasonló kihívásokkal szembesülnek. Itt ugyanis az energiamix 86%-át megújulók teszik ki.

A helyi Pioneer Energy energetikai vállalat a Greenhash közreműködésével adatközpontokkal aknázza ki a rendelkezésre álló szabad kapacitásokat az erőművek teljesítményét pedig a termelési profiljuk ütemezésével állítják be a lehető legjobb hatásfokra.

Greenhash

Nagyszabású együttműködés valósul meg Svédországban is, ahol a svéd állami energiavállalat mellé telepített a Greenhash egy 3 MW kapacitású számítástechnikai adatközpontot a vízerőművek szabad kapacitásainak hasznosítására.

A sarkköri térségében, ahol az alulfogyasztás miatt jelenleg a világon a legolcsóbb az áram, a régió erőműveinek túltermelésük van a 100%-ban megújuló vízenergiából.

Az állami energetikai vállalatnak kiegyensúlyozó szolgáltatást nyújt a magyar techcég az áramhálózaton, a vízerőművek pedig ellátják az adatközpontot árammal, amit károsanyag-kibocsátás nélkül, számítási kapacitássá alakítva értékesíthetnek például bitcoin-bányászatra is.

„Fontos küldetésünknek tekintjük a megújuló energiaforrásokra való globális átállás támogatását és gyorsítását. Technológiánk iránt egyre nagyobb az igény, mivel az erőművek szeretnék kihasználni és értékesíteni többletkapacitásaikat, miközben a kriptobányászat is fenntarthatóbbá válik. 2023-ban közel 2 milliárd forintos bevételünk volt, ebből 630 millió forint az értékesítésből származott, ami mutatja a növekvő keresletet. Nyilvános részvénykibocsátásunk célja, hogy a pénzügyi hozamok mellett pozitív társadalmi és környezeti hatásokat érjünk el, valamint növeljük és skálázzuk üzemméretünket. Egyedülálló szolgáltatásunknak köszönhetően bízunk benne, hogy öt éven belül vezető szerepet tölthetünk be a kontinensen a zöld kriptobányászat területén” – mondta Kovács Gábor társalapító.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Ezt a publikációt Vendégíró bocsátja rendelkezésre. A Kriptoworld nem támogat, és nem vállal felelősséget vagy kötelezettséget az ezen az oldalán található tartalmakért, pontosságért, minőségért, reklámokért, termékekért vagy egyéb anyagokért. Az olvasóknak saját kutatásokat kell végezniük, mielőtt bármilyen, a céggel kapcsolatos lépést megtennének. A Kriptoworld sem közvetlenül, sem közvetve nem felelős semmilyen kárért vagy veszteségért, amelyet a vendégbejegyzésben említett tartalmak, áruk vagy szolgáltatások használata vagy az azokra való hagyatkozás okoz vagy feltételezhetően okozhat!

Legfrissebb bejegyzéseink

3, egy kávéscsészénél olcsóbb érme, amelyek 2024-ben megváltoztatják az életünket ☕

Vendégbejegyzés A kriptopiac nyugalomban van a várva várt bikafutás előtt. Az Altcoinok jelenleg jó belépési ponton vannak, de máris emelkednek, és bármelyik pillanatban robbanásra készen állnak. A...

Nagyon optimista Bitcoin árelőrejelzés a Mechanism Capital részéről

A geopolitikai erők kezdenek megmozdulni a Bitcoin körül, egy elemző szerint bármi lehetséges a digitális valuta árfolyamát illetően. A Bitcoin potenciálisan elérheti az 1 millió dollár...

A Solana egy 900%-os emelkedést tartogathat 1000 dollárig, de CSAK HA…

A július 15-21. hét folyamán a Solana (SOL) visszaszerezte a 150 dollárt, majd magasabbra emelkedett, és a 173 dolláros cikkírásakor 17% -ot tett ki. A...

Vajon Ethereum ETF kereskedés új altcoin rallyt indít? Az utolsó esély az altcoinok olcsó megvásárlására?

Vendégbejegyzés A kriptopiac mostanában a vihar előtti csendet éli. A szemek az Ethereumra szegeződnek, mivel egy ETF esetleges bevezetése komoly rallyt indíthat el. Az altcoinok vonzó belépési...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!