Értéktárolónak jó a bitcoin – állítja a Nobel-emlékdíjas közgazdász

-

A „kriptovaluta” szó félrevezető lehet, hiszen valójában nem is valutáról van szó – állítja Nouriel Roubini.
A Nobel-emlékdíjas közgazdász és ismert Bitcoin-szkeptikus meg van győződve arról, hogy a jegybankok által kibocsátott digitális valuták, vagyis a CBDC-k a pénz jövőjét jelentik.

Szerinte az olyan globális CBDC-k, mint mondjuk a digitális jüan, a közeljövőben képesek lesznek felváltani a nagy pénzügyi szolgáltatásokat és kriptopénzeket.

„Kiszorító hatással lesznek a digitális fizetési rendszerekre vagy a magánszektorra, kezdve a kriptovalutákkal, amelyek nem is valódi valuták” – mondta a közgazdász a Yahoo Finance-nek adott november 7-i interjújában.

Roubini úgy számol, hogy a CBDC-k fűtötte „forradalom” akár már három éven belül utolérhet bennünket:

„Így nemcsak kriptopénzekre nem lesz szükség, de még Venmóra sem. Még bankszámla sem kell majd hozzá. Csekkek sem kellenek majd. A legnagyobb forradalom, amelyet három éven belül már látni fogunk, a jegybanki digitális valuták lesznek.”

A világszerte ismert közgazdász ezenfelül úgy véli, hogy maga a kriptovaluta egy helytelen elnevezés, mivel a valutának rendelkeznie kell egy elszámolási egységgel.
„Semmit sem áraznak be bitcoinban vagy más kriptovalutában” – érvelt Roubini. Mint mondja, a kriptopénzek még csak „skálázható fizetési módokkal” sem rendelkeznek.
Roubini mindezek ellenére elismerte, hogy a bitcoin szolgálhat úgy, mint globális értéktároló, amely a pénz egyik fontos funkciójának számít azon túl, hogy elszámolási és csereeszköz szerepeket is betölt:

„Talán egy részleges értéktároló, mivel ellentétben több ezer [társával], akiket én csak shitcoinoknak hívok, nem ronthatják le egyszerűen az értékét, hiszen legalább egy algoritmus dönti el, hogy milyen mértékben növekedhet a bitcoin készlete az idő előrehaladtával, míg a legtöbbjüknél ezt ad hoc alapon intézik, és még a Fednél is gyorsabban értéktelenődnek el.”

Roubini szintén kritizálta a decentralizált pénzügyeket, amely vitathatatlanul a kriptopiac legfelkapottabb trendje volt a 2020-as évben.

„A defi a kezdetektől fogva egy vaporware volt” – érvelt a közgazdász még 2020 szeptemberében, hozzátéve, hogy az ágazat „teljesen megingott, mivel a blokklánc az emberiség történelmének leginkább túlhájpolt technológiájának számít.”

Olvastad már? 300 ethereumos eladás történt az Axie Infinity projektnél

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Revolut három év várakozás után megszerzi a brit banki engedélyt

A Revolut hároméves szabályozási folyamat után megszerezte a brit banki engedélyt, ami jelentős mérföldkő a terjeszkedésben, és megszilárdítja pozícióját a hazai piacon. A londoni székhelyű fintech...

A Solana útja az 500 dollárig: A stratégiai lépés és az altcoinok készen állnak a következő lépésre

Vendégbejegyzés A Solana értékének 500 dollár felé történő robbanása nagy port kavar a kriptovilágban. A Solana csapatának stratégiai lépései mozgatják ezt az emelkedő tendenciát, és mindenhol...

Ripple (XRP) árfolyam elemzés 07.25.

Prémium Ripple (XRP) A kriptopiaci összeomlásban a top altcoinok masszív napközbeni esést regisztrálnak, ami egy FUD-rohamot jelez. A Ripple (XRP) árfolyama azonban lényegesen kisebb esést és alacsonyabb árfolyam-visszautasítást...

Ethereum (ETH) árfolyam elemzés 07.25.

Prémium Ethereum (ETH) A kriptopénzek piaca jelentős, 3,47%-os korrekciót regisztrált az elmúlt 24 órában. Továbbá, a top kriptopénz tokenek is hasonló árfolyammozgást mutattak, letörve a fontos szintjeiket. Ráadásul az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!