Ennyi volt az altszezon? Újra csúcson a bitcoin dominancia.

-

A bitcoin árfolyama ismét erőt gyűjt, a piaci dominanciája pedig a nemrégiben látott alacsony értékekről új magasságok felé tör. Ezzel valószínűleg lezárhatja az altszezont.
Az árfolyam 11000 dollár fölé kapaszkodása komoly csapást mért az altok piacára. Néhány elemző úgy véli, hogy a defiben és az altokon realizált hasznot forgatták át a befektetők a BTC-be, ezért indult meg felfelé az ár.

Az altok komoly menetelése után most úgy tűnik, a bitcoin dominanciája ismét kezd erőre kapni. Mikor ez történik, olyankor a bitcoin elég rendesen túl szokta teljesíteni a piac többi résztvevőjét.
Az elmúlt két hét során a dominancia grafikonján egy tankönyvi dupla alj rajzolódott ki, 59%-ról 61%-ig emelkedett a részesedés.
Ha ez az emelkedés folytatódik, akkor az altok már el fognak maradni a bitcoin teljesítménye mögött, legalábbis rövid távon.

„Az altok elmehetnek a fenébe”

Alig két hete, hogy Adam Curry internetes vállalkozó a népszerű podcaster, Joe Rogan műsorában beszélt a bitcoinról, sokmilliós hallgatóság előtt.
Curry szerint a BTC nagyon jó értéktároló, és az eddigi, 10 éves történelme megmutatja azt is, hogy nem véletlenül van az első helyen a kriptók között.
Curry még 900 dolláros áron adott el rengeteg BTC-t, és ezzel kapcsolatban el is mondta a véleményét:

„Hadd mondjam el neked, el fog jönni a pénzügyi apokalipszis, és akkor bitcoinra lesz szükséged. Én is eléggé ellene voltam a kriptónak, de aztán el tudtam adni a coinjaimat 900 dolláros áron. Most viszont már látom, hogy mennyi pénzt is csinálhattam volna.”

A BTC azóta már megjárt egy 20000 dolláros csúcsot, és jelenleg is 10 ezer fölött kereskednek vele.
Mivel pedig az elmúlt évtizedben a BTC bebizonyította az ellenálló-képességét, arra jutottak, hogy bizony működőképes értéktárolónak számít.
Szóba kerül az altok kérdése is. Ahogy Curry említette is, eredetileg nem tekintette értékesnek a bitcoint.
 
Az elmúlt évtized során azonban megváltozott a véleménye:

„Tulajdonképpen ingyen kaptam a coinokat. Kezdetben az emberek csak úgy osztogatták, hozzám is így került. Az elején vissza is utasítottam, mikor adni akartak. Aztán most 10 év elteltével visszatekintek, és azt kell mondjam, az altok elmehetnek a fenébe!”

A beszélgetés során szóba került, hogy vajon mennyire rizikós, hogy a bitcoin ennyire egyeduralkodó a piacon, és ekkora részesedése van a teljes iparágból.
Miért ne taszíthatná le a trónról egy másik kriptopénz? Rogan szerint a legtöbb valuta, legyen az kriptó vagy hagyományos, könnyen manipulálható, ahogy ez meg is szokott történni:

„Pont ez a kérdés a BTC esetében is. Nem rizikós kicsit, hogy mindent ehhez mérünk? Miért ne használhatnánk másik kriptót? Azért, mert ha másikat választanánk, akkor lehetőség nyílna annak a manipulálására, ahogy ez sok más pénznem esetében is megtörtént már.”

Curry nem ment bele jobban az altok témájába, de úgy véli, a bitcoin eddigi története magáért beszél.
A kriptók ciklusokban mozognak, sok alt emelkedett már fel, de még mindig a BTC a domináns. 2017 óta a bitcoin, az ether és az XRP stabilan tartják az első három helyezést. A top20 többi tagja viszont folyamatosan cserélődik.

„Ránézel a 10 éves adatsorra, és láthatod, hogy egyetlen egy stabil pont van. A bitcoin. Ez az egyetlen, amelyet tényleg nem nagyon lehet manipulálni.”

Mi várható a negyedik negyedévben?

Az eddigi tapasztalatok alapján az év utolsó része bármit hozhat. Az előző két évben komoly esést láthattunk a tél beköszöntével.

A felezés májusban történt, és az eddigi ralizás mindig nagyjából 15 hónappal a felezés után kezdődött el, az év hátralévő részében nagy mozgolódásra nem számíthatunk.
Az elemzők szinte teljesen egyetértenek abban, hogy a jövő év elején láthatunk majd erősebb megnyilvánulásokat a bitcoin részéről.

Olvastad már? Újabb kampányokat hirdetett az OKEx – Zsebelj be akár 90 dollárt!

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

Legfrissebb bejegyzéseink

Újabb adag bitcoint akar vásárolni a MicroStrategy

Az előző negyedévben a MicroStrategy 34 millió dollár értékben adott el bitcoint, hogy a veszteségeket le tudják írni az adójukból. A 2022-es év papíron nagy...

Bemutatkozik a CoinCharlie, a magyar kriptovaluta-váltó

CoinCharlie egy fiat-kripto váltó, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén váltsák át a hagyományos pénzüket kriptopénzekre vagy fordítva. A CoinCharlie célja, hogy egyszerű, biztonságos...

Bitcoin technikai elemzés 02.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin árfolyama jelenleg 23 300 dollár körül mozog, 24 órás kereskedési volumene 25 milliárd dollár. A CoinMarketCap listáján, a piaci kapitalizációja pedig meghaladja a 449...

Miért emelkedik a bitcoin?

Robert Kiyosaki, a népszerű pénzügyi író nemrégiben részletesebben is megosztotta a gondolatait arról, hogy miért emelkedik a bitcoin, vagy éppen az arany és az ezüst,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!