Egy november 5-i Bloomberg jelentés mutatott rá arra, hogy a 2018-ban ICO-k által bejegyzett, bevont tőke hatalmas inkonzisztenciát mutat az egyes weboldalakon fellelhető adatokkal.

Olvastad már? Kína enyhíti a kriptotilalmakat, már legális a kriptovaluták használata

 

Következetlenség és motivációvesztés

Egy olyan iparban, ahol a bankok mindenki által elfogadottan átláthatóságot és ellenőrizhetőséget biztosítanak a publikusan elérhető adatokhoz, csak kevés más ellenőrizhető forrás van.

A szegényes ellenőrizhetőséget az okozza, hogy a kriptovaluta és blokklánc-technológia ipara jelenleg csak kevés ágazati szabvánnyal rendelkezik, az ezek által nem lefedett területeken feltűnően sokszor tapasztalhatóak inkonzisztens információk.

A CoinSchedule ICO-gyűjtő weboldal szerint az érmekibocsátási projektek 2018-ban 22 milliárd dollárnak megfelelő tőkét halmoztak fel, míg az Autonomus Research által végzett kutatás szerint ez az összeg csak 11 milliárd dollár. A két összeg közötti hatalmas eltérés különösen azok számára adhat okot aggodalomra, akik stratégiai döntéseikhez, vagy oktatási tartalmak készítéséhez végeznek piackutatást.

Alex Buelau, a CoinSchedule társalapítója szerint a valótlan adatok megjelenésének oka az információs platformok hiánya, ráadásul nincsenek igazi iparági szabványok sem. A már létező ilyen oldalak bevételüket ICO-reklámokból és szponzorációkból szerzik, amely azt is jelentheti, hogy jobb színben tüntetik fel az egyes befektetési lehetőségeket, az ügyfelek bevonzásának érdekében.

Buelau rámutatott, hogy ez egy 200 milliárd dolláros ipar, amelyben csak pár startup van, ami az információk hiteles közzétételéért felelős. Szerinte a probléma sokkal nagyobb annál, minthogy kevés használható kriptotechnológiát alkalmazó termék jön létre: a közös igazság megvalósítására törekvés hiánya, amely így mérgező lehet egy ilyen fejlődő szektor számára.

A RubyX kriptovaluta-váltó például 1,2 milliárd dollár tőkét vont be, amennyiben megbízunk a CoinSchedule információiban. Ez csak csekély 200 millió dolláros eltérést mutat az ICO Rating adataival, a cég az Autonomus Research eljárásaiból viszont teljesen kívül esik, az „online lábnyom” hiánya miatt.

A sokat vitatott Petro kriptovaluta, amely Nicolas Maduro elnök nyilatkozata alapján 3,3 milliárdos növekedést mutatott fel, az ICO Rating és a CoinSchedule információi szerint ez csak 735 millió dollárt.

Nuria Prunera, az Elementus társalapítója szerint az ICO-befektetések nyomon követésére a legalkalmasabb a különböző láncon belüli aktivitások megfigyelése lenne, online adatbázisok használata helyett. Ezzel a módszerrel azonban az a gond, hogy jelenleg nem képesek ellenőrizni az egyes tokenek és fiat valuták közötti tranzakciókat.

Az Autonomus Research állítása szerint kutatásaik során 50 különböző trackert alkalmaznak egy információ megbízhatóságának ellenőrzéséhez, és manuálisan eltávolítanak minden olyan adathalmazt amelyet csalónak, vagy „feljavítottnak” ítélnek meg. Lex Sokolin stratégiai vezető szerint azonban az a probléma, hogy az egyes trackerek idővel érvényüket vesztik, különösen akkor, ha „csökken az adatbázis gazdaságossága”.

Az előértékesítések, vagy tőkegyűjtési lehetőségek elérhetővé tétele a befektetők számára szintén megnehezíti az ICO adatainak kiszámítását. Az érmekibocsátók egyre több speciálisan kockázati tőke, biztonsági befektetések, és kriptovaluta fedezeti alapok számára készített ajánlattal jelentkeznek anélkül, hogy a lakossági befektetők tudomást szerezhetnének az adott token értékéről, feltételeiről.

Mindeközben a különböző kriptovaluta alapok kezdetektől fogva fektettek be ilyen tevékenységű vállalkozásokba, ezzel valóban befolyásolhatták a kimutatások eredményét, óriási különbségekhez vezetve. Amíg a független befektetőknek fontos a magas profit elérése, a kriptovalutákat az a veszély fenyegeti, hogy csak a következő, igen megosztó szektorokban vehetnek részt: az IPO-k korrupt világában, előzetes IPO-ajánlatokban, és a nyilvánosság félrevezetésében.

 

Forrás: btcmanager.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép estéd!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!