A Bitcoin-bikák fejfájását súlyosbítja a tomboló amerikai dollár – a befektetők most bizonytalanul várnak a kerítésnél, hogy merre fog menni a piac.

A Bitcoin (BTC) egy ritka csalódással kezdi az új hetet a negyedik negyedéves bikafutása miatt – nem sikerült feltörnie a korábbi támaszt.

Az ígéretes hétvége után a BTC/USD végül kétszer is elutasítást tapasztalt a 60.000 dollárnál, és azóta 57.000 dollár alá került, ahogy a piac lendülete csökkent.

A tét nagy: egyesek úgy vélik, hogy az egekbe szökött bitcoinárcélok még a hónap végéig teljesülhetnek, míg mások szerint ez a bikapiac hosszabb ideig fog tartani, mint a korábbiak.

Mivel egyre valószínűbbnek tűnik, hogy november szakít a hagyományokkal, és alulteljesít – mind az elmúlt hónapokhoz, mind a régi bikapiaci évekhez képest –, a kereskedők és az elemzők egy nem túl izgalmas, de potenciálisan érdekes havi zárásra készülnek.

A Cointelegraph öt olyan tényezőt vesz szemügyre, amelyek ebben az egyedülállóan stresszes „moonvember” utolsó hetében még alakíthatják a BTC árfolyammozgását.

A 60.000 dollár ellenállásba fordul

A hétvége nagy részében egyszerű volt a hangulat az elemzők körében: „lehetne rosszabb is.”

Az 55.650 dolláros öthetes mélypontot követően a BTC/USD-nek sikerült visszaszereznie a veszteségek egy részét, és szombaton még „feljebb is ugrott”, hogy a 60.000 dolláros árfolyamot is megcélozza.

Ez végül nem sikerült, de vasárnap újabb kísérletet tettek, és a bitcoin néhány rövid percig a 60.000 dolláros tartományban tartózkodott, mielőtt egy határozott elutasítás ismét lefelé küldte volna a piacot.

A cikk írásakor 57.000 dollárnál járunk, azzal a világos lendülettel, hogy ami egykor szilárd támasz volt, az most ellenállássá változott.

A népszerű kereskedő, Pentoshi szintén összefoglalta a hangulatot, megismételve azt a vágyát, hogy visszaszerezzék a 61.000 dollárt a bikás folytatáshoz szükséges támaszként.

2021 novembere eddig -6,5%-os negatív hozamot hozott a hodlerek számára, így eddig ez a hónap egyike annak a mindössze három ilyen novembernek a Bitcoin történetében, amely nem hozott nyereséget.

Amint arról a Cointelegraph beszámolt, más években is történtek átalakító árfolyamakciók, nem utolsósorban 2020-ban, amikor a BTC/USD novemberben közel 43%-ot emelkedett.

A vasárnapi visszaeséssel mindazonáltal sikerült kitölteni a pénteken keletkezett legutóbbi CME határidős árfolyamrést, ami ebben a hónapban ismét jellemzője lett a spot árfolyamakcióknak.

Crypto Ed kereskedő-elemző számára ennek kellett történnie ahhoz, hogy növelje az új héten visszatérő friss emelkedés esélyét.

„Várjuk, hogy egy újabb láb lefelé töltse ki a CME-t ma este, és onnan felfelé ismét a következő napokban” – mondta részben a Twitter-kommentárjaiban vasárnap.

Hátborzongató hasonlóságok

A rövid időkeretek teljesen más képet festhetnek a piac egészségéről, mint a hosszabbak, és ezek azok, amelyeket a kommentátorok szemmel tartanak, hogy fenntartsák a tartós bika tézist ezen a héten.

„Ha kétségeid vannak, zoomolj ki” – az előző két év teljesítményéhez képest a blokkjutalmak feleződése után a bitcoin továbbra is jó úton halad.

„Figyelemre méltóan hasonló korrekciós struktúrák figyelhetők meg a BTC 8H-n” – erősítette meg vasárnap TechDev elemző.

„Majdnem napra pontosan 4 év különbséggel. 2021 júliusa óta továbbra is 5-8 nap lemaradásban van 2017-hez képest”.

TechDev olyan adatokra hivatkozott, amelyek azt mutatják, hogy a Bitcoin nemcsak megismételte a 2017-es teljesítményét idén, hanem gyakorlatilag lemásolta a bikapiac minden egyes szakaszának időkereteit.

Ha ez így folytatódik, akkor a megjósolt blow-off csúcsfázisnak is meg kell jelennie – csak ezúttal a 2017-es 20.000 dollárnál nagyságrenddel magasabb szinten.

Alább egy grafikon látható arról, hogy a Bitcoin relatív erősségi indexe (RSI) hogyan másolja a 2017-es teljesítményét, különösen novemberben.

A bikaciklus csúcsait jellemzően 90-es, vagy annál magasabb RSI-érték kíséri, ez a mostani értéktől alacsonyabb időkereteken messze elmarad.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A 60.000 dolláros visszavágón emelkedik a finanszírozás

Annak ellenére, hogy a 60.000 dollárért vívott csatát elvesztettük, az alacsonyabb szintekről való kilépési próbálkozás folyamata nemkívánatos hatással volt a származtatott piacokra, ahol a kereskedők ismét növelik a tőkeáttételt.

Miután a múlt heti mélypontok alatt gyakorlatilag „visszaálltak” a semleges szintre, a finanszírozási ráták ismét mozgásban vannak.

A túlzottan pozitív – mint ahogyan az a Bybit, az OKEx és mások esetében látható a cikk írásakor – bullish hangulatra utal. Arra a várakozásra, hogy további emelkedés van kilátásban.

Ez gyakran nemkívánatos eredményekkel járhat, mivel az árcsökkenés nagyszámú pozíció likvidálásához vezethet, és a hólabdaeffektus még inkább lefelé hajtja az árakat.

Eddig azonban a likvidálások visszafogottak maradtak – 70 millió dollár a bitcoin esetében, és 219 millió dollár a teljes kriptopiacon az elmúlt 24 órában.

„Vékonyodnak a likvidálások, így kérdés, hogy a piac melyik oldala fut a héten” – foglalta össze a Twitteren hétfőn 52skew blogger, megjegyezve, hogy mi történt a 60.000 dollár újratesztelésénél.

A bitcoinalapú határidős ügyletek nyílt érdeklődése eközben még nem érte el a november 10-i esés előtt felállított történelmi csúcsokat.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

A dollár lopja el a show-t

A makropiacokon a koronavírus elleni intézkedések miatti idegesség – és az azokra válaszul indított tiltakozások – továbbra is vegyes képet mutatnak.

Mivel az infláció már határozottan a radaron van, a beszélgetések most arra terelődnek, hogy az amerikai jegybank a jövő hónapban növeli-e az eszközvásárlások szűkítésének ütemét.

„Ha ez az elképzelés eljut a nyilvánossághoz […], az növeli annak valószínűségét, hogy a decemberben bejelentett szűkítés gyorsabb lesz, mint a november elején bejelentett ütem” – mondta a Bloombergnek Jason Schenker, a Prestige Economics előrejelző cég elnöke és vezető közgazdásza.

A héten azonban az amerikai dollár került rivaldafénybe.

A zöldhasú ebben a hónapban legyőzte a hosszú ideje tartó ellenállást, és 2020 júliusa óta a legerősebb szintre emelkedett az amerikai dollár devizaindexe (DXY) szerint.

A DXY emelkedése jellemzően ellentétes hatást gyakorol a bitcoinra, amely ilyen időszakokban szenved. A november sem volt kivétel, mivel a DXY felcserélte az őrlődést a hullámzásra, és megtartotta a 96-os értéket.

„A probléma? A hangulat nagyon szélsőségessé válik az fx-országban” – figyelmeztetett Helene Meisler elemző a hétvégén.

A szokatlanul volatilis DXY fordulása fordított esetben a BTC-vel való fordított korreláció tesztjét biztosítaná.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A hangulat azt mondja: „várjunk és meglátjuk”

Ami a piaci hangulatot illeti, a kriptón belül a befektetők bizonytalanok.

A Crypto Fear & Greed Index legfrissebb olvasatai azt mutatják, hogy a rövid távú árviselkedés ellenére a piac valójában teljesen semleges.

Az 50/100-as értéken a Fear & Greed pontosan a lehetséges értéktartomány közepén van, ami rávilágít a „szélsőséges” hangulat hiányára.

Ez a Bitcoin javára válhat, mivel a múlt heti megrázkódtatás visszavitte a hangulatot a „félelem” területére.

Ha ezt szembeállítjuk a hagyományos piacok Fear & Greed Indexével, a kettősség egyértelmű: az utóbbit az előző záráskor az „extrém kapzsiság” jellemezte, most pedig még mindig a „kapzsiság” tartományban tartózkodnak.

Olvastad már? Michael Saylor szerint 10 év múlva 100-szorosára nőhet a bitcoin

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.