Elérhetővé tette a Google az eddigi legfejlettebb mesterséges intelligencia modelljét

-

A Google beváltotta ígéretét, és a múlt hónapban a fejlesztők számára kiadott mesterséges intelligencia modelljét megnyitotta a nyilvánosság előtt.

Ezzel megjelent a techóriás eddigi legerősebb mesterséges intelligencia modellje, a Gemini 1.5 Pro.

A Google Gemini 1.5 Pro sokkal összetettebb feladatokra képes, mint az előző AI-modellek, például teljes szövegkönyvtárak, egész estés hollywoodi filmek vagy majdnem egy teljes napnyi hangadat elemzésére.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez hússzor több adat, mint az OpenAI GPT-4o modellje, és majdnem tízszer annyi információ, mint amennyit az Anthropic Claude 3.5 Sonnet modellje képes kezelni.

A cél az, hogy gyorsabb és olcsóbb eszközöket adjanak az AI-fejlesztők kezébe – írta a Google közleményében –, és „új felhasználási eseteket, további gyártási robusztusságot és nagyobb megbízhatóságot tegyenek lehetővé”.

A Google már májusban bemutatta a modellt, és videókat mutatott be arról, hogy a béta tesztelők egy kiválasztott csoportja hogyan tudta kihasználni a képességeit.

Lukas Atkins gépi tanulással foglalkozó mérnök például a teljes Python-könyvtárat betáplálta a modellbe, és kérdéseket tett fel neki, hogy segítsen megoldani egy problémát.

„Meg tudta találni a kódban a megjegyzésekre való konkrét hivatkozásokat és az emberek által megfogalmazott konkrét kéréseket” – mondta a videóban.

Egy másik bétatesztelő videóra vette az egész könyvespolcát, és a Gemini létrehozott egy adatbázist az összes könyvéről – ez a feladat szinte lehetetlen a hagyományos AI chatbotokkal.

A Gemma 2 a nyílt forráskódú terület uralmára tör

A Google azonban a nyílt forráskódú közösségben is hullámokat vet. A vállalat ma kiadta a Gemma 2 27B nyílt forráskódú nagy nyelvi modellt, amely a LLM Arena rangsor szerint gyorsan elfoglalta a legmagasabb minőségű válaszokkal rendelkező nyílt forráskódú modell trónját.

A Google állítása szerint a Gemma 2 „a legjobb teljesítményt nyújtja, hihetetlen sebességgel fut különböző hardvereken, és könnyen integrálható más AI-eszközökkel”. A vállalat szerint „több mint kétszer akkora modellekkel” hivatott versenyezni.

mesterséges intelligencia
Forrás: Google

A Gemma 2 licenc lehetővé teszi a szabad hozzáférést és terjesztést, de még mindig nem azonos a hagyományos nyílt forráskódú licencekkel, mint a MIT vagy az Apache.

A modellt mind a 27B, mind a kisebb, 9B változatban elérhetőbb és költségkímélőbb mesterséges intelligencia telepítésekre tervezték.

Ez mind az átlagos, mind a vállalati felhasználók számára fontos, mivel a zárt modellekkel ellentétben egy olyan nagy teljesítményű nyílt modell, mint a Gemma, nagymértékben testreszabható.

Ez azt jelenti, hogy a felhasználók finomhangolhatják a modelljeiket, hogy kiemelkedően teljesítsenek bizonyos feladatokban, és az ilyen modellek helyi futtatásával megvédhetik adataikat.

A Microsoft kis nyelvi modellje, a Phi-3 például kifejezetten matematikai problémákra lett finomhangolva, és ezen a téren képes legyőzni a nagyobb modelleket, például a Llama-3-at, sőt magát a Gemma 2-t is.

Olvastad már? 4 év tiltás után ismét lehet kriptókkal kereskedni Bolíviában

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Évente 1000 csúcsszakember kiképzésére készül a nigériai kormány

A nigériai kormány éves képzési programot indított 1000 állampolgár számára a mesterséges intelligencia és a blokklánc területén, hogy Nigériát a globális gazdaságok elé helyezze, és...

A Bitcoin kiskereskedelmi érdeklődés csökken: A következő a sorban az Ethereum érmék a tőkeáramlásért?

Vendégbejegyzés A hétköznapi befektetők érdeklődése a Bitcoin iránt csökken. Ez az elmozdulás az Ethereum és alternatív tokenjei felé irányuló tőkeáramlást jelenthet. Az olvasók felfedezhetik, hogy mely digitális...

A legfőbb okok amiért az XRP ár jelentős emelkedést tapasztalhat

A kriptopiac megosztott a Ripple vs. SEC ügyben, és vegyes a véleményük a július 31-ig történő lehetséges megegyezésről vagy megoldásról. A spekulációkat tovább fűszerezve Zach Rector...

Bitcoinért kínál európai uniós állampolgárságot egy kriptoalap

Egy új alap elérhetővé tette a Bitcoin-tulajdonosok számára azt a lehetőséget, hogy a portugál aranyvízum-programon keresztül európai uniós polgárrá váljanak. Alessandro Palombo, az Unbound Fund társalapítója...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!