Egyre nehezebb dolga van a bányászoknak

-

A bányászati nehézség tavaly új csúcsokat döntött meg, a BTC árfolyama viszont az előállítási átlagköltség alá esett.

Kimondható, hogy a tavalyi év kihívásokat hozott a bányászok számára.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Jelenleg mindössze másfél tucat bányászgép van, amely az átlagos 7 centes áramdíj mellett profitot tud termelni.

Az év utolsó napjára a Bitcoin hálózat hashrátája 300 EH/s fölé emelkedett, holott alig egy nappal előtte, december 30-án még 235 exahash teljesítményt lehetett mérni.

Az elemzők szerint azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy BTC jelenlegi átlagos előállítási költsége elérte a 16577 dolláros szintet, ez pedig gyakorlatilag pár dollárral tér csak el a jelenlegi spot piaci árfolyamtól, amely szintén a 16500 dolláros régióban tartózkodik.

bányászat
Forrás: coinwarz

Az önköltség számítása során a költségeket úgy állapítják meg, hogy monitorozzák a hálózat energiafelhasználását a Cambridge University közreműködésével, és ezt vetik össze a naponta kibocsátott mennyiségű bitcoinnal.

Ebből aztán éves energiafelhasználást is lehet számolni, amely jelenleg 84,74 TWh a 2022-es évre.

A jelenlegi bányászati nehézség, és az aktuális piaci árfolyam miatt elmondható, hogy rengeteg olyan ASIC bányászgép van, amely nem tud nyereségesen termelni, legalábbis a szakértők megfogalmazása szerint.

Ez a megfogalmazás arra is rávilágít, hogy egy olyan világhírű egyetem, mint a Cambridge is képtelen megfelelő módszert találni, hiszen nem számolnak a megújuló energiák felhasználásával, és azzal, hogy a hagyományos energiákat tekintve is értelmetlen az átlag megállapítása.

A hashráta csúcsokat dönt, egyértelmű, hogy a bányászok olcsóbb energiával dolgoznak.

Ha a példa kedvéért 12 centes áramdíjjal számolunk, akkor egyik jelenlegi ASIC gép sem tudna profitot termelni, de 10 centes árfolyam mellett is csak kettő típus hozna bármiféle hasznot, 1-2 dollárt naponta.

Ez a két gép a Bitmain két csúcsmodellje, az S19 XP 140 TH/s teljesítményű gépe, és az S19 Hyd vízhűtéses, 255 TH/s kapacitású modellje.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Algoritmusok csatája

Ha még alacsonyabbra visszük az áramdíjat, 7 centre akár, látható, hogy 18 típus is profitosan üzemeltethető.

Ezek nyeresége változó, napi 10 cent és 5 dollár között mozog. Ezen a téren is a vízhűtéses gép a nyerő.

A Bitmain Hyd 255 TH/s teljesítménye napi 6,35 dolláros hasznot tud termelni a tulajdonosának, a jelenlegi becslések alapján.

Az SHA-256 algoritmust használó gépek egyértelműen nehezebben termelnek profitot, mint akár csak fél évvel ezelőtt, így vannak bányászok, akik alternatív megoldások után néznek.

Ez azt jelenti, hogy sokszor a géppark is más, hiszen az ASIC gép csak néhány algoritmus futtatására alkalmas.

A legnépszerűbbek között jelenleg a Kadena, Eaglesong, Scrypt, és Handshake típusokat találjuk, és az ezekkel működő kriptopénzek bányászatára alkalmas eszközöket.


Olvastad már? Még sokáig tarthat a kriptotél

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Így készültek fel a Bitcoin bálnák a kriptopénzpiac növekedésére

A CryptoQuant vezérigazgatója szerint a bálnák long pozíciókat nyitottak, amikor a Bitcoin elérte a 29.000 dollárt, és 2023. augusztus elején megkezdték a felhalmozási fázist. Ki Young...

A Bitcoin adoptálása növekszik, mivel a BTC árai átlépik a 40.000 dollárt

A 2022 áprilisa óta először a 40.000 dolláros árszint fölé emelkedő rally közepette a Bitcoin (BTC) birtokában lévő címek száma meghaladta az 50 milliót. A Santiment...

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

A Bloomberg kripto szuperciklust jósol

A Bitcoin (BTC) árfolyamának közelmúltbeli emelkedése egy új kripto szuperciklus kezdete lehet, amely a világ legnagyobb kriptopénzét elképesztő 500.000 dollárig repíti. A Bloomberg hétfői jelentése szerint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!