Szinte biztos, hogy mindnyájan egyetértünk abban, hogy a kriptovilág sok esetben tele van veszéllyel és fenyegetéssel. Mivel ez a szektor nem szabályozott, így egyre több és több gonosztevő szeretné átverni az újoncokat. Az azonban, amit az ilyen programozók legutóbb tettek, arcátlanság a javából.

Ethereum logó 335 euróért

Újra átverték a hiszékeny befektetőket (még ha szerencsére nem is olyan nagy összegekben). Nem neveznénk csalásnak azt, amikor egy „híres ember Bitcoint vagy Ethereumot osztogat”.

Azt sem neveznénk csalásnak, amikor 0,3 bitcoinért cserébe 10 bitcoint nyerhetünk. Inkább hiszékeny befektetők és furfangos programozók játékának neveznénk az effajta próbálkozásokat. A gonosz fél persze nem győz csodálkozni azon, hogy mennyire könnyű átverni a hozzá nem értő embereket

Egy ismeretlen oldal úgy döntött, a Google Play Store segítségével ethert fog osztogatni 335 euróért. A cikk írásakor egyébként egyetlen ether 240 euróét ér. Az ügyben csak annyi a „csalás”, hogy aki az applikáció megvásárlása révén szeretett volna kriptopénzhez jutni, nos nem kapott semmit. Vagyis bocsánat, azért valamit mégis kapott.

Nem, nem egy ethereum címet – mindössze egy képet a kriptopénz logójáról. Elég drága üzlet, ahhoz képest, hogy bárhonnan le tudjuk tölteni, nem igaz?

A problémára egyébként Lukas Stefanko hívta fel a figyelmet, aki az internetes világ biztonságának szakembere. Augusztus 24-én Twitter-fiókján mutatott rá egy olyan alkalmazásra, amelynek akkor már 100 letöltése volt. Az applikációval valószínűleg a dél-koreai felhasználókat célozták meg – a leírást ugyanis koreai nyelven írták.

Mégis hogyan lehetséges, hogy egy hamis alkalmazás ilyen könnyen felkerül a Google Play Store-ra? Vannak, akik azzal érvelnek, hogy a Google túlságosan is megbízik fejlesztői ártatlanságában és „őszinteségében”.

Ezzel szemben az Apple sokkal jobban figyel arra, mi kerül fel az iTunes-ra, éppen ezért képesek távol tartani magukat a rosszindulatú emberektől. Mivel a negatív fejlesztők ezzel tisztában vannak, sokkal szívesebben használják a Google Play Store-t céljaik megvalósítására.

Összegzés

Néha már elképesztő, mire nem képesek azért, hogy pénzt csaljanak ki a tudatlan emberektől. Továbbra is érvényes azonban, hogy ha megfelelően körültekintőek vagyunk, elkerülhetjük, hogy hasonló próbálkozások áldozataivá váljunk.

Reméljük, hogy olvasóink már jártasak annyira a kriptovilágban, hogy nem mennek bele az efféle csalásokba. A cikk írásakor egyébként az alkalmazás már nem található meg a Google Play kínálatában.

Forrás: kryptomagazin.sk