Mindnyájan tudjuk, hogy a kriptopénzekből olyan sok van jelenleg (és egyre több lesz), hogy valójában nem mind használható. Nem is lehetséges, hogy mind az 1.500 kriptovaluta valódi létjogosultságot nyerjen, még ha elvileg le is fedik a már meglévő szektorokat: a pénzügyektől kezdve a logisztikán keresztül a gyógyszeriparig.

Az Invest in Blockchain társaság legutóbbi kutatása megállapította, hogy a jelenlegi kriptopénzek kevesebb mint 50%-ának van esélyük arra, hogy valóban hasznosak legyenek.

A TOP 100 kriptovalutából kevesebb mint 40 használható termék

Az Invest in Blokchain társaság tanulmánya szembetűnő eredményt hozott: a 100 megvizsgált kriptopénzből mindössze 40-nek van valódi, tényleg működő terméke (a „működő termék” a vállalat szerint olyan aktív termék, amely elérhető a nyilvánosság számára).

Ez a szám elég fenyegetően hangzik, ha elgondolkodunk azon, hogy hány ilyen kriptopénzzel kereskednek a kriptotőzsdéken.

A problémákból, amelyek miatt ezek a kriptopénzek „nem működő termékek”, viszonylag sok van. Ilyen például az a tény, hogy 2017-ben sokkal több kriptopénz jött létre, mint bármikor máskor.

És szintén akkor hoztak létre és reklámoztak számos olyan projektet, illetve hamis projekteket, amelyekben semmilyen lehetőség vagy jövő nincs.

Ígéretesen beharangozott shitcoinok

A másik nagy probléma a „shitcoinok” számának megnövekedése. Ezek általában olyan projektek, amelyek gyakran hangoztatják, hogy az ő idejük majd 3-5 év múlva fog eljönni. Jelenleg sok közülük „kezdeti” fázisban van, tehát még dolgoznak rajtuk.

Ez az az időszak, amikor minél több finanszírozót próbálnak összeszedni, illetve kiépítik a közösséget és az együttműködést.

A „shitcoin”-t hivatalosan úgy határozzák meg, mint egy olyan érme vagy token a blokkláncon, amelynek semmilyen értéke nincs. És mivel a shitcoinnak nincs képessége, hogy valódi értéket képviseljen, értéküket még a spekulációk és manipulációk sem növelhetik meg.

A projektek mellett álló csapatok általában arra hivatkoznak, hogy a jövőben majd találnak valami felhasználási lehetőséget. Jelenleg sokuknak még csak olyan termékük sincs, amely működne, vagy valamilyen értéket hozott volna a piacra. Ez pedig gyakran a projektek végét jelentheti.

A Bitcoin, Ethereum és Litecoin mint megmentők

Az Invest in Blockchain társaság figyelmeztetett arra a tényre is, hogy még a TOP 100 között is számos olyan projekt található, amelyeknek valójában semmi lehetőségük vagy termékük nincs.

Az olyan kriptopénzeknek azonban, mint a Bitcoin, Litecoin, Ether, Bitcoin Cash vagy Zcash, nem kell aggódniuk. A vállalat szerint ugyanis ezeknek a kriptovalutáknak (és még pár másiknak) valódi értékük van, amelyek mások által kínált szolgáltatásokban is megnyilvánulnak.

Éppen ezek a projektek szenvednek most a legtöbbet, a korrekció alatt. Ez azért van, mert a shitcoinoktól meg kellene szabadulnunk. Ezt azonban nem lehet véghezvinni olyan árnövekedések mellett, amelyeket decemberben és januárban láttunk, mivel ekkor az összes kriptopénz ára valamilyen szinten megnövekedett.

Éppen ezért most van megfelelő idő arra, hogy a piac minél több shitcointól és értéktelen, lehetőségektől mentes kriptovalutáktól szabaduljon meg.

Összegzés

Még az Invest in Blockchain társaság fenyegető megállapítása ellenére is el kell mondanunk, hogy az eredmények a hozzáértők számára amúgy sem túl meglepőek.

Elég csak rátekinteni azokra a kriptopénzekre, amelyeket valójában használnak a mai világban, és rájövünk, hogy közel sincs belőlük 1.500. Szintén meg kell figyelnünk, hogy a más cégekkel való együttműködés még nem garantálja, hogy az adott kriptopénz biztosan túléljen.

Éppen ezért mindig legyetek óvatosak, főleg amikor olyan projektekbe fektettek, amelyek nemrég indultak, vagy alacsony helyezést értek el a coinwatch és a coinmarketcap listáin.

Forrás: kryptomagazin.sk