Az elmúlt egy évben a dél-koreai kriptoközösségnek folyamatosan alkalmazkodnia kellett a növekvő iparágra szabott új szabályozásokhoz és kormányzati keretekhez. 

Mivel a digitális eszközökre vonatkozó szabályozási környezet így jelentős változásokon ment keresztül, némi zavart okozott, hogy melyik koreai kormányhivatal vagy szabályozó hatóság feladata a kriptóval kapcsolatos tevékenységek különböző aspektusainak felügyelete.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Egy helyi jelentés szerint egy ma kiadott közös nyilatkozat célja, hogy tisztázza ezeket a kérdéseket a tagadhatatlanul kriptorajongó társadalom számára.

A nyilatkozat felvázolja, hogy a virtuális eszközökkel foglalkozó vállalkozások felügyelete a Pénzügyi Szolgáltatások Bizottságának (Financial Services Commission, FSC) feladata lesz.

Feladatkörébe tartozik majd az ágazatra vonatkozó szabályozások kialakítása és annak biztosítása, hogy a kriptocégek szigorú pénzmosásellenes intézkedéseket hajtsanak végre.

Figyelemre méltó, hogy az FSC jelenlegi vezetője, Eun Sung-soo nemrégiben kiesett a kriptoközösség kegyeiből az eszközosztályra vonatkozó becsmérlő megjegyzései és annak tagadása miatt, hogy a hatóságoknak szükségszerűen kötelességük lenne megvédeni a befektetőket csak a kriptó helyi népszerűsége miatt.

A mai jelentés szerint Eun Sung-soo azóta némileg visszakozott, és azt állította, hogy azokat a befektetőket, akik a hatóságoknál bejegyzett kriptocégekbe helyezik át állományukat, a kormány megvédi.

Mindazonáltal a mai közös nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy a személyes felelősség továbbra is elsődleges fontosságú, tekintettel arra, hogy a kriptót még mindig nem ismerik el valutaként vagy pénzügyi termékként Dél-Koreában:

„Senki sem tudja garantálni az értékét, és a hazai és külföldi változékony tőzsdei környezet miatt fennáll a hatalmas veszteségek kockázata”.

Az FSC mellett a pénzügyminisztérium, a Fair Trade Commission és a Nemzeti Adóügyi Szolgálat, valamint a Koreai Vámszolgálat feladata lesz a kriptorendszer szabályozása és egyes területeinek felügyelete.

Ezenkívül minden kriptovállalkozásnak – köztük a letétkezelőknek, tőzsdéknek és brókercégeknek – szeptember 25-ig regisztrálnia kell magát a Korea Financial Intelligence Unitnél.

Ennek elmulasztása akár öt évig terjedő börtönbüntetést és 50 millió von (nagyjából 45 000 dollár) bírságot von maga után.

A kriptohasználókra vonatkozó új szabályok között szerepel a Bitcoin és a kriptopénzek 2,5 millió von, azaz nagyjából 2250 dollár feletti nyereségére kivetett 20%-os adó.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Az adótörvény 2022. január 1-jétől lép hatályba. A kriptoüzletek üzemeltetőinek a bankoknál is valós névre szóló számlákat kell használniuk; a kormány szerint az országban becslések szerint működő 60 tőzsde közül csak négy – az Upbit, a Bithumb, a Korbut és a Coinone – teszi ezt.

További 20 tőzsde kapott tanúsítványt a Korea Internet & Security Agency-től információbiztonsági irányítási rendszerek tekintetében.

Olvastad már? Nic Carter szerint nem Elon Musk a megfelelő személy a zöld vita vezetésére

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!