Boldog 15. születésnapot, Bitcoin: Az eddigi utazásáról itt olvashatsz

-

Tizenöt évvel később a bitcoin megváltoztatta a digitális eszközök és a globális pénzügyi piac képét.

Ezen a napon, 15 évvel ezelőtt Satoshi Nakamoto kibányászta a Bitcoin-hálózat genezisblokkját, megalapozva ezzel a kriptopénz iparágat.

A közösség 2009 óta minden január 3-án megünnepli a Bitcoin születésnapját, visszaemlékezve a kriptotörténelem egyik legjelentősebb pillanatára.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Bitcoin 15. évfordulója

A genezis blokk tartalmazza az első 50 BTC-t, amelyet a tranzakció jutalmaként szerzett, és amely a Sourceforge-on jelent meg, egy olyan webes szolgáltatáson, amely a fejlesztőknek egy központi online helyet kínál az ingyenes és nyílt forráskódú szoftverprojektek ellenőrzésére és kezelésére.

A Sourceforge volt a Bitcoin nyílt forráskódú kódbázisának eredeti tárolója, mielőtt az átkerült a GitHub-ra.

Mivel nincs korábbi blokk, amelyre hivatkozni lehetne, az első 50 Bitcoint nem lehet elkölteni, és a tranzakciós címen maradt.

A blokk Nakamoto üzenetét tartalmazza, amely a brit Times újság egyik szalagcímét idézi: „The Times 03/Jan/2009 A bankok második mentőcsomagjának küszöbén a kancellár”.

A titokzatos Bitcoin-alkotó egy évvel korábban, az 1929-es nagy gazdasági világválság óta a legsúlyosabb gazdasági összeomlásnak tartott 2008-as pénzügyi válságot követően adta ki a projekt fehér könyvét.

A bitcoin koncepciója egy álneves, decentralizált és megbízható pénzügyi rendszert vezetett be, amely távol állt a bankok és közvetítők hatókörétől, ami Nakamotónak nem tetszett.

Milyen messzire jutott a BTC?

Tizenöt év elteltével a BTC megváltoztatta a digitális eszközök és a pénzügyi piac egészét.

A Bitcoin mára egy több mint 835 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező hálózattá fejlődött, amely egy 1,8 billió dolláros ökoszisztémát irányít, miközben 52%-os dominanciát tart fenn a kriptorendszerben.

Bár a BTC jelenleg 42.600 dollár körül mozog, értéke egykor 68 000 dollár fölé emelkedett.

bitcoin
Forrás: coinmarketcap.com

Az eszköz felkeltette a kormányok, bankok, hagyományos pénzügyi óriások, vállalatok és nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek érdeklődését, ami számos derivatív termék, köztük tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) létrehozásához vezet.

A kriptoközösség az USA-ban az első spot Bitcoin ETF elindítását várja, amiért több mint egy tucat vagyonkezelő cég verseng.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ott van még a közelgő negyedik Bitcoin felezés is, amely a BTC előállítási arányának csökkentését célozza.

Eközben a BTC a legjobban teljesítő eszközként zárta a 2023-as évet 160%-os növekedéssel, megelőzve a részvényindexeket, kötvényeket, részvényeket és az aranyat.


Olvastad már? 45 ezer dollár fölött a BTC, a befektetők a makrogazdasági adatokra várnak

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance együttműködik a makaói igazságszolgáltatással a bűnüldözés megerősítése érdekében

A Binance, az egyik vezető kriptovaluta-tőzsde, összefogott a makaói igazságszolgáltatással, hogy úttörő szerepet vállaljon egy személyes bűnüldözési képzési programban, ami jelentős mérföldkő a bűnüldöző szervekkel...

A szakértők fogadásokat kötnek a mémcoin rallyra a jelenlegi mélypont után: Melyik emelkedik először?

Vendégbejegyzés A mémcoinok a közelmúltban figyelemre méltó zuhanást éltek át, ami felkeltette az elemzők és a kereskedők érdeklődését. A piaci feltételek 2024-ben bikás trendnek kedveznek, a szakértők...

John Bollinger megtörte a csendet a Bitcoin áráról

A Bitcoin árfolyama az egekbe? John Bollinger feltárja a legfontosabb piaci meglátásait. John Bollinger, pénzügyi elemző és a Bollinger-szalagok megalkotója nemrég megosztotta gondolatait a Bitcoin (BTC)...

Tovább gyorsul a kriptoeszközök adoptációja

Richard Teng, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance vezérigazgatója szerint a digitális pénzügyi eszközök és a Web3 által generált változás csak az internet, a telefonok...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!