Blokkláncra alapoznak a kínai bankok

-

A Kínai Bankszövetség (CBA) – az ország bankszektorának önrendelkezésű szervezete – új, blokkláncalapú kereskedelemfinanszírozási platformot indít.

Olvastad már? Börtönbe került a bitcointámogató szenátor

Mindezt múlt héten jelentették be, jelenleg pedig a valós használatot elősegítő folyamatok zajlanak. Eddig számos pilot programmal fejlesztették a tranzakciók hatékonyságát és biztonságosságát.

Mi az a kereskedelemfinanszírozás?

Ha megrendelünk az internetről egy terméket, biztosnak kell lennünk abban, hogy az a kívánt minőségben, mennyiségben és időben megérkezik. Az eladónak szintén biztosnak kell lennie abban, hogy a pénzét megkapja. Ezen bizalom megteremtése érdekében lép közbe a bank.

A vevő fizetőképességét a bank úgy segíti, hogy mintegy hitelt nyújt az eladó számára. Így az akkor is megkapja pénzét, ha a vevő esetleg nem fizetne.

Vannak érdeklődők

A platform használatára már több mint 10 nagy helyi bank jelentkezett, ezek között szerepel a HSBC China, a Bank of China, a China Merchants Bank, a Ping An Bank, a China Postal Savings Bank és még számos egyéb pénzintézet.

Vezető technikai támogatást nyújtanak a kínai fintechcégek. Ilyen például a PeerSafe, az a pekingi startup, amely elosztottfőkönyv-technológiával foglalkozik, és a Hyperledger konzorcium tagja.

A CBA egy nyilatkozatában azt mondta, hogy két pilot programot indítottak, amelyben akkreditíveket és eszközfedezetű értékapírokat bocsátottak ki. A programokban az Industrial and Commercial Bank of China és a China Merchant Bank vett részt.

„A kínai blokkláncalapú kereskedelemfinanszírozási platform összehozta a különböző bankok kereskedési láncait, hogy a bankközi tranzakciókat még gyorsabbá, biztonságosabbá és realisztikusabbá tegye” – mondta Fang Xiao, a HSBC China alelnöke.

Ezen felül a CBA azt nyilatkozta, hogy terveik közt szerepel a kisebb és közepes méretű bankok, valamint a adó- és vámhivatalok platformba történő bevonása is.

Nem ők az egyedüliek

A kereskedelemfinanszírozási szektor egyre inkább adoptálni szeretné a blokklánc-technológiát a tevékenységek fejlesztése érdekében. A kínai jegybank szeptemberben indított el egy hasonló platformot a délkeleti Sencsen városának pénzintézetei között.

A hongkongi monetáris hatóság (HKMA) múlt év novemberében szintén bejelentette, hogy élő, blokkláncalapú kereskedelemfinanszírozási platformot indít.

Újabban a HSBC India és a brüsszeli ING Bank könnyítette meg a kereskedelemfinanszírozást az R3 Corda platform segítségével az indiai Reliance Industries olaj- és gázkonglomerátum, valamint az amerikai Tricon Energy vegyianyag-forgalmazó számára.

Forrás: coindesk.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon és az Instagramon. Legyen szép napod!

Legfrissebb bejegyzéseink

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

A Floki a következőkben különbözik a többi mémérmétől

A Floki (FLOKI) tokenek összértéke, amelyeket a platform négy hónapja futó staking programjában zároltak, 300 millió dollár fölé szökött, miután az elmúlt 24 órában parabolikusan...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!