Az ether jelenleg is az egyik legnagyobb kriptopénz, ezt a pozíciót pedig mindenképp szeretnék megerősíteni. A fejlesztőcsapat egyik célja például, hogy sokkal energia hatékonyabban működtessék blokkláncukat. Az Ethereum vezetősége most arra törekszik, hogy 99%-al csökkentenék a kriptopénz energiafelhasználását.

Olvastad már? Blokkláncra alapoznak a kínai bankok

„Ethereum 2.0” – Proof of Stake (PoS) blokklánc az alapoktól felépítve

Az ether úgy kezdte az évet, hogy visszaszerezte második pozícióját a kriptopénzek piaci kapitalizáció szerinti listáján. Ez a szám egyébként jelenleg 15,5 milliárd dollárt jelent.

Vitalik Buterin, az Ethereum megalkotója azt nyilatkozta, hogy az Ethereum bányászata jelenleg több áramot fogyaszt, mint Izland. Annak érdekében, hogy az ether megtartsa pozícióját, vagy előrelépjen a piacon, le kell mondani a Proof of Work (PoW) rendszeréről és helyette egy Proof of Stake (PoS) algoritmusnak kell életbe lépnie.

Vitalik szerint ez a váltás azt eredményezné, hogy a jelenlegi áramfelhasználás 1%-a elég lenne a tranzakciók lebonyolítására.

Testnet 2019-ben? Arra azért ne várjunk…

Peter Fairley, a Spectrum IEEE egyik szerkesztője azt írta, hogy a rendszer energiaigényének csökkentése már a kezdetektől része volt Buterin víziójának, lévén, hogy a PoW túl sok áramot fogyaszt.

Buterin szerint a jövőbeli blokkláncok mind PoS- és shardingalapúak lesznek. A sharding egy adatbázis-kezelő technika, amelynek során hatalmas adatbázisokat kisebb, gyorsabb, könnyebben kezelhető részekre osztunk. Ezeket adatszilánkoknak nevezzük. (sharding = szilánkosítás)

December 10-én Buterin a következőt tweetelte:

„A jövő blokkláncai, melyek PoS és sharding alapon fognak működni, ezerszer hatékonyabbak lesznek a mostaninál, ezért sokkal több mindent tárolhatunk majd rajtuk.”

Az Ethereum fejlesztői egy két blokkláncos megoldásban egyeztek meg 2018 júniusában, melyet „Ethereum 2.0-nak” neveztek el. Paul Hauner, egy ausztrál kiberbiztonságggal és blokkláncfejlesztéssel foglalkozó cég, a Sigma Prime társalapítója, aki a „Lighthouse” Ethereum 2.0 szoftver kliensét fejleszti, arra számít, hogy ezen az appon, illetve másokon már PoS fog futni 2019 elejétől.

A dolog nehézsége és számos határidő eltolása miatt viszont várhatólag többet kell majd várni az Ethereum 2.0-ra. Az is lehet, hogy 2019-ben még nem lát napvilágot.

„2017 októberében egy Ethereum blokk kibányászásának ideje 30 másodpercre duplázódott. A csapat ekkor úgy döntött, hogy a PoW leváltásának idejét 12 hónappal eltolják” – jegyezte meg Fairley. Azt is hozzátette, hogy szerinte még későbbi időpontra fogják ezt halasztani.

A Weiss Rating azt nyilatkozta, hogy egyetértenek Fairley állításával, és nem számítanak a 2019-es megjelenésre.

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon és az Instagramon. Legyen szép napod!