Blokklánc alapú szavazóapp az Egyesült Államokban

-

Úgy néz ki, Nyugat-Virginia lesz az első amerikai állam, amely szövetségi választásokon bevezeti az okostelefonnal történő szavazatleadást. A lépésen kifejezetten azért gondolkodnak a döntéshozók, hogy a novemberi választásokon megkönnyítsék az országon kívül tartózkodó katonák dolgát.

Választás integritási és számítógépbiztonsági szakemberek azonban figyelmeztetésüket fejezték ki a telefonos szavazással kapcsolatban, egyikük még „borzalmas ötlet”-nek is nevezte azt.

Az ország úttörő mobil szavazási döntéséről épp akkor hallhatunk, amikor az Egyesült Államok orosz beavatkozástól tart a választásokon. Egy nemrég megjelent szövetségi vádirat kiemelte Oroszország az iránti törekvéseit, hogy megtámadja az Egyesült Államok választási infrastruktúráját a 2016-os elnökválasztás alatt, az amerikai titkosügynökségek pedig attól tartanak, hogy az oroszok esetleg beavatkozhatnak az hamarosan következő félidős választásokban.

Eddig Mac Warner, Nyugat-Virginia államtitkára és a Voatz, egy bostoni vállalat, amely az applikációt fejleszti, ragaszkodnak ahhoz, hogy a platform biztonságos.

Bárkinek, aki használni szeretné, először regisztrálnia kell: az alkalmazás segítségével fel kell töltenie egy képet a kormány által kibocsátott személyazonossági igazolványáról, illetve egy szelfi videót az arcáról. A Voatz azt állítja, arcfelismerő szoftverük biztosítja majd, hogy a fotón és a videón szereplő személy ugyanaz legyen. Amint jóváhagyják, a szavazók a Voatz applikáción keresztül is leadhatják majd szavazataikat.

A szavazatok anonimok lesznek a vállalat szerint, és egy elosztott főkönyvön – vagyis blokkláncon – tárolják majd azokat. Habár a technológiát általában a Bitcoinnal és más kriptopénzekkel azonosítják, kitűnően használható más adatfeljegyzésekre is.

A Voatz egyike annak a számos vállalatnak, akik a mobil szavazás megoldásával és a szavazatok blokkláncra való feljegyzésével foglalkoznak. Eddig a technológia olyan próbafutásokra terjedt ki, mint a privát szavazatok – ilyen volt a Rock & Roll Hall of Fame-be történő választások.

Forrás: twitter.com

Nyugat-Virginia a külföldön szolgáló hadseregre fogja korlátozni a Voatz használatát. „Senki sem érdemli meg jobban a szavazati jogot, mint azok a fiúk odakint és azok a nők odakint, akik életüket áldozzák értünk” – mondta Warner

A hivatalnokok már két megyében is tesztelték a Voatzot az elsődleges választások alatt. A pénzügyi forrásokat a Tusk Montgomery Philantropies biztosította. Warner irodája elmondta, a különböző összetevők – beleértve a felhő- és blokklánc-infrastruktúrát – négy könyvvizsgálata nem mutatott ki problémákat.

Az állam tisztviselői az alkalmazás használatával kapcsolatban novemberben hoznak döntést minden megye számára – mondta Michael L. Queen, Warner irodájának helyettes vezetője a CNN-nek.

Warner a CNN-nek elmondta, nem céljuk felváltani a hagyományos szavazati rendszert. Hozzátette, hogy a sereg ugyanúgy szavazhat papír alapú formában is, ha úgy szeretnék. Nimit S. Sawhney, a Voatz társalapítója és vezérigazgatója azonban úgy tekint a lehetőségre, mint a technológia széleskörű elterjesztésének kiindulópontjára.

Nem mindenki ilyen lelkes

„A mobillal való szavazás egy borzalmas ötlet” – mondta e-mailben Joseph Lorenzo Hall, a Center for Democracy and Technology vezető technológusa a CNN-nek.

„Internet szavazás: az emberek borzalmasan védett eszközein a mi borzalmas hálózatunkon keresztül olyan szerverekre, amelyeket nehéz titkosítani a szavazatok papíralapú felvétele nélkül.”

Marian K. Schneider, a választási integritás felügyletéért felelős Verified Voting csoport elnöke még tömörebb volt. Mikor megkérdezték tőle, hogy szerinte a mobillal történő szavazás jó ötlet-e, azt mondta, „a rövid válasz, hogy nem”.

Még ha a Voatz alkalmazás biztonságos is – amiről Schneider azt mondta, hogy nem engedélyezné, mert szervezete még nem ellenőrizte – a „támadások köre sokkal szélesebb” skálán mozog mobillal történő szavazatok esetén, ami azt jelenti, hogy jóval több a lehetőség a hackertámadásokra és a különböző beavatkozásokra.

Warner nem számít újoncnak, ha biztonságról van szó. Az iránti törekvéseiért, hogy az állam szavazási infrastruktúráját biztonságosabbá tegye, múlt hónapban Matthew Masterson, a belbiztonsági osztály vezetője meg is dicsérte.

Warner azért lobbizott, hogy az ügynökség bármely olyan információt megosszon, amely segíthet a választásba történő beavatkozások mérséklésében. Egészen addig ment, hogy az államon belül létrehozta a National Guardot (Nemzeti Gárda), melynek elsődleges célja a választások megzavarása elleni harc.

Charles Stewart III, a Massachusettsi Műszaki Egyetem politológia tanára azt mondta, habár szerinte a mobillal történő szavazás még nem áll kész, ettől függetlenül jó ötletnek tartja a nyugat-virginiai kezdeményezést.

A novemberi hónap még csak egy tesztidőszak lesz. A mobillal történő szavazások támogatói és ellenzői valószínűleg kíváncsian várják majd az eredményeket.

Forrás: money.cnn.com

Legfrissebb bejegyzéseink

Vajon a Bitcoin bálnák segítettek a BTC-nek átlépni a 60.000 dollárt?

A Bitcoin (BTC) az elmúlt hetekben következetesen felfelé ívelő pályán volt, ami spekulációkat váltott ki az intézményi érdeklődés fenntarthatóságáról és annak lehetőségéről, hogy a BTC-t...

Melyik coint kell megvenni, hogy milliomossá váljon ezen a bikafutamon

Vendégbejegyzés A felgyorsuló kriptopiaci lendület a közelmúltban 60.000 dolláros csúcs felé vitte a Bitcoint, ami intenzív piaci spekulációkat váltott ki. Ilyen bika futások közepette a megfelelő digitális...

Anthony Scaramucci elmélete az Bitcoinról

A Bitcoin (BTC) feleződése körüli növekvő várakozás közepette befektetői jóslatok készülnek. A legújabb Anthony Scaramucci-tól, a SkyBridge Capital alapítójától származik. A CNBC TV-nek nyilatkozva Scaramucci kiemelte...

Ez az altcoin áttörte a fő trendvonalat: Megmenekül a medvecsapdából?

A bika futás úgy tűnik, hogy hivatalosan is elkezdődött, mivel a Bitcoin árfolyama belép az ATH előtti utolsó ellenállási zónába. Mindeközben az altcoin rally még...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!