Bitcoint használt pénzmosásra, hat év börtönt kapott érte

-

A Bloomberg jelentése szerint Jian Wen, egy korábbi gyorséttermi dolgozó, hat év és nyolc hónap börtönbüntetést kapott, miután bűnösnek találták, hogy jelentős mennyiségű bitcoint próbált tisztára mosni egy 5,6 milliárd dolláros, kínai befektetési csalással összefüggésben.

Milliárdos csalás, több tízezer bitcoin

Az eset során Wen-t azzal vádolták, hogy 2017 és 2022 között mintegy 150 bitcoint mosott tisztára a megbízója, egy kínai nő számára.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A hatóságok a nyomozás során több mint 61,000 bitcoint foglaltak le, melyek értéke meghaladja a 4 milliárd dollárt.

bitcoin
Forrás. X

Wen, aki brit és kínai állampolgársággal is rendelkezik, következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat, és jelenleg fellebbez a döntés ellen.

Magát áldozatnak állította be, aki csupán a főnöke utasításait követte, és állítja, hogy nem tudott a pénz csalásból származó eredetéről.

Ügyvédei továbbá azt is hangsúlyozták, hogy Wen Jian is áldozata volt a csalás mögött álló bűnözőnek, aki kihasználta Wen Jian megbízhatóságát és jóhiszeműségét.

A vád azonban azzal érvelt, hogy Wen-t a kapzsiság és az anyagi haszonszerzés motiválta, és döntő szerepet játszott a kriptotárca kezelésében, amelyet a pénzmosásra használtak.

A vád képviselői Wen Jian-t frontemberként írták le, akit a csalás főszereplője használt arra, hogy az ellopott pénzt bitcoinra váltsa, majd Kínán kívülre vigye és készpénzre váltsa.

A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Pénzmosás nagyüzemben

Wen Jian ártatlannak vallotta magát, azt állítva, hogy csupán jobb életet akart biztosítani a fiának, és tagadta a pénzmosás vádját, mondván, hogy nem tudta, hogy a bitcoin bűncselekményből származik.

Annak ellenére, hogy tagadta a vádakat, az esküdtszék márciusban bűnösnek találta pénzmosásban, míg két másik vád esetében az esküdtszék nem jutott döntésre.

A márciusi ítélet után, amely közel két hónapig tartó per során született, több ezer bizonyítékot, köztük WhatsApp üzeneteket is bemutattak, amelyek Wen és az állítólagos megbízója közötti kommunikációt tartalmazták.

Wen Jian végül hat év és nyolc hónap börtönbüntetést kapott a csalási ügyben elkövetett pénzmosás miatt.

Sally-Ann Hales, az ügyben eljáró bíró hangsúlyozta, hogy bár nem volt bizonyíték arra, hogy Wen Jian részt vett volna az eset alapjául szolgáló csalásban, tisztában volt azzal, hogy bűncselekményből származó bevételekkel foglalkozik.

Megfigyelés és kontroll

Nemrég az EU új pénzmosás elleni rendeletet (AMLR) fogadott el, amely a kriptoeszköz-szolgáltatókat szabályozza.

Ez a rendelet felhatalmazza a Pénzügyi Információs Egységeket (FIU), hogy megfigyeljék és megakadályozzák a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását.

A szerdán bejelentett jogszabálycsomag hatással lesz a kriptotőzsdékre és brókerekre is, amelyek a Kriptoeszközök Piaci Szabályai (MiCA) szabályozás hatálya alá tartoznak.

Ezek a törvények fokozott ügyfélátvilágítási intézkedéseket tesznek kötelezővé, amelyek kötelezik az érintett entitásokat, például a kriptoeszköz-kezelőket, hogy jelentsék a gyanús tevékenységeket az FIU-nak.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? A Pepe és Meme AI bálnák beváltják a pénzt: A Raboo az újabb, aki 100-szoros profit előtt áll?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Egyre meghatározóbbak az intézményi befektetők a bitcoin piacán

Az intézményi befektetők kulcsfontosságú szerepet játszanak a bitcoin piacán. A Glassnode legújabb elemzése szerint a nagy szervezetek, mint az ETF-ek, bányászok, kormányok és tőzsdék, összesen...

13 éve nem volt ilyen alacsony a bitcoin velocityje, de mit jelent mindez?

A bitcoin forgalma 13 éve a legalacsonyabb szintre esett, ami arra utal, hogy ma már inkább „digitális aranynak” tekintik, mint elektronikus készpénznek. Az aktuális on-chain adatok...

A kriptokereskedő, aki 2000 dollárból 20 millió dollárt csinált, megjósolja a következő 1000-szeres befutót

Vendégbejegyzés Egy ismert kriptokereskedő, aki 2000 dollárból 20 millió dollárt csinált a 2021-es bikapiacokon történő előértékesítő befektetéseiből, hatalmas FOMO-t és aranylázra készteti a bálnák és az...

Dogecoin (DOGE) árfolyam elemzés 06.14.

Prémium Dogecoin (DOGE) A bikák és a medvék gyakori időközönként megmutatják dominanciájukat, és ennek eredményeként a legtöbb token értéke egy előre meghatározott tartományon belül mozog. Mindeközben némi pozitív...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!