Bitcoin vs. Arany: A „digitális arany” felülmúlja a valós világbeli megfelelőjét?

-

Az aranyhoz képest a bitcoin értéke jelentős mértékben emelkedett a digitális eszközök árnyékvilágában.

A 2023-as enyhülési ralli következtében a világ legnagyobb piaci értékkel rendelkező digitális eszközének ára 50%-kal növekedett az év eleje óta.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az on-chain elemzésekre specializálódott Glassnode nevű vállalat friss tweetje szerint június 14-én 13,3 uncia aranyba került egyetlen bitcoin, ami 46%-os növekedést jelent az év eleje óta.

Bár ez még messze van az 2021-es bikapiac csúcsától, amikor a BTC/XAU arány 37-re emelkedett, azonban az alacsony pontokhoz képest nagy növekedést mutat, közel 430%-osat.

Forrás: Glassnode

Digitális arany veri a valódi aranyat?

Az idei ármozgások összehasonlításával azt tapasztaljuk, hogy a „digitális arany” jelentősen túlszárnyalja a valódi világbeli társát.

Míg a bitcoin 50%-os növekedést ért el, az arany mindössze 6,4%-ot növekedett 2023 eleje óta.

Forrás: Glassnode

A bitcoin értékének növekedése az aranyhoz képest azt jelenti, hogy a piac kezdheti előnyben részesíteni a digitális eszközt az infláció elleni védekezéshez.

Ez erősítheti a BTC hosszú távú történetét, miszerint biztonságos menedék eszköz.

A biztonságos menedék eszköz olyan eszköz, amelynek értéke stabilnak vagy növekvőnek tekinthető gazdasági válságok idején.

A BTC bebizonyította értékét a márciusi amerikai banki válság idején, amikor 21%-kal nőtt. Másrészről, az arany mindössze 4%-kal nőtt a zűrzavar idején.

Azonban azoknak az befektetőknek, akik a bitcoint volatilis eszközként ismerik, óvatosnak kell lenniük. A szélesebb kriptopiac a szabályozási környezet nehézségeivel küzd, ami gyorsan visszafordíthatja a 2023-ban elért nyereségeket.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A bitcoin és az arany szétválasztható marad

Az elmúlt hónapokban a bitcoin egyre inkább szétvált az aranytól.

A BTC/XAU korreláció a Glassnode adatai szerint 2021 júniusában elérte a 0,17 értéket. Ez jelentős visszaesés a több éves csúcsokhoz képest.

Ez azt jelenti, hogy a bitcoin független eszközosztályként kezelve tekintendő, amelynek saját fundamentumai vannak, és nem befolyásolják a való világ viharai.

A bitcoin értéke jelentősen megnőtt az aranyhoz képest, és a piac egyre inkább elkezdheti előnyben részesíteni a digitális eszközt az arany helyett.

Az idei növekedés ellenére azonban a bitcoint mint volatilis eszközt kell kezelni, és figyelembe kell venni a szabályozási környezet hatását.

Forrás: Glassnode

Az elmúlt hónapokban a bitcoin és az arany közötti korreláció csökkent, ami azt jelzi, hogy a bitcoin egyre inkább önálló eszközosztálynak tekinthető.

Olvastad már? Fedezd fel a Kriptoworld.hu Prémium Csoportot és élvezd a júniusi kuponkedvezményt!

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Polkadot NFT-k veszítenek népszerűségükből

A Polkadot (DOT) NFT-aktivitásának csökkenését tapasztalta az elmúlt héten, ami aggodalomra adott okot. A Polkadotnak azonban van pár projektje, vajon a hálózat meg tudja-e fordítani a...

Nagyot ment a Wall Street Memes, már 120 millió dollár a piaci kapitalizáció

Vendégbejegyzés A csak nemrégiben jegyzett Wall Street Memes ($WSM) mém érme kirobbanó formában van.  A WSM token árfolyamértékeire ránézve pénteken azt láthattuk, hogy 40% körüli emelkedésnél jár:...

A Bitcoin augusztusa óta először emelkedik 28.000 dollár fölé

A Bitcoin (BTC) több mint hat hét óta először törte át a 28.000 dolláros határt, és a befektetők azt remélik, hogy a kitörés megnyitja az...

Ethereum Classic (ETC) technikai elemzés 10.02.

Prémium Ethereum Classic (ETC) Az Ethereum Classic (ETC) örömmel terjesztette ki a szeptemberi fellendülést októberre. Szeptember 26-tól +10%-kal emelkedett, és a szerkesztés idején 16,80 dolláron kereskedtek vele. A rally...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!