Bitcoin-skálázás: miért lenne jobb a Liquid, mint a Lightning?

-

Ha a bitcoin valaha is tömegesen használt P2P pénzeszköz akar lenni, akkor el kell fogadni a tényt, hogy képesnek kell lennie a skálázhatóságra.
Jelenleg két megoldás is az asztalon van, a Lightning Network, és a Liquid oldallánc, de a kettő közül melyik a jobb?

Csak skálázódva van jövője a bitcoinnak

Mindegy, hogy ennek örülünk-e vagy sem, a bitcoin jelenleg lassú, és korlátok között mozog. A másodpercenkénti maximum 7 tranzakció messze elmarad sok más kriptopénz teljesítményétől. Márpedig ez az alacsony tranzakciószám a legnagyobb gátja a további terjedésnek.
A Lightning Network 2018 első hónapjaiban indult el, és a láncon kívüli P2P mikrotranzakciók lebonyolítására szolgál.

Ez az úgynevezett második rétegű megoldás 2019 első felére már számottevő növekedést ért el, a Defipulse.com adatai alapján 2 millióról 12 millió dollárra nőtt a hálózaton lekötött összeg nagysága.
Azóta csökkent az aktivitás, elsősorban azért, mert sokan inkább vagyontárolóként tekintenek a BTC-re, nem pedig mindennapi fizetőeszközként. Tavaly év végére a hálózaton lévő összeg 6 millió dollárra csökkent.
A másik lehetőség, amelyik rendelkezésünkre áll, az a Liquid oldalláncának, a Blockstreamnek a fejlesztése. Ez elsősorban a kereskedőknek és a tőzsdéknek lesz jó, és még jobb skálázási lehetőségeket biztosít.
A LongHash megvizsgálta mindkettő megoldást, és arra jutott, a Liquid az utóbbi hónapokban vette át a vezetést.
Egy másik elemzés, amelyiket a Chainalysis készített, arra jutott, hogy a tranzakciók 90%-a tőzsdékhez kapcsolódik, erre pedig jobban megfelel a Liquid megoldása.
Az elmélet az, hogy ha a kereskedők és a befektetők tőzsdék között mozgatnak bitcoint, annak nem kell magán a láncon megtörténnie, amennyiben a két résztvevő tőzsde megbízható félnek tekinthető.

A hálózati díjak növekedhetnek

A 2017-es csúcs óta a Bitcoin hálózatának tranzakciós díjai drámai módon lecsökkentek, és jelenleg nagyjából 50 dollárcent körül mozognak. Amennyiben a májusi felezést ismét egy komoly bikapiac követi, valószínűleg búcsút mondhatunk az olcsó tranzakcióknak.
A jelentés azt sugallja, hogy a jövőben a bitcoin nagyobb része a Liquid hálózatán keresztül fog mozogni, hogy részesüljön az alacsony tranzakciós díjak előnyéből.
A két megoldás között vannak eltérések. A Lightning az utalt összeg bizonyos százalékát vonja le jutalékként, szóval nagyobb tranzakciókhoz jobb a Liquid.
A tőzsdéknek viszont a likviditás mellett lekötéssel is kell rendelkezniük, hogy Lightning-csatornákat tartsanak nyitva.
Ennek a két technológiának a kombinációja kulcsfontosságú lehet a bitcoin skálázhatósága szempontjából. Amennyiben viszont idén is nagy terhelést kap a hálózat, valószínűbb, hogy a Liquid fog jobban kijönni a dologból.

Olvastad már? Milyen hatással lesz ránk az okosotthonok elterjedése?

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Melyik coint kell megvenni, hogy milliomossá váljon ezen a bikafutamon

Vendégbejegyzés A felgyorsuló kriptopiaci lendület a közelmúltban 60.000 dolláros csúcs felé vitte a Bitcoint, ami intenzív piaci spekulációkat váltott ki. Ilyen bika futások közepette a megfelelő digitális...

Anthony Scaramucci elmélete az Bitcoinról

A Bitcoin (BTC) feleződése körüli növekvő várakozás közepette befektetői jóslatok készülnek. A legújabb Anthony Scaramucci-tól, a SkyBridge Capital alapítójától származik. A CNBC TV-nek nyilatkozva Scaramucci kiemelte...

Ez az altcoin áttörte a fő trendvonalat: Megmenekül a medvecsapdából?

A bika futás úgy tűnik, hogy hivatalosan is elkezdődött, mivel a Bitcoin árfolyama belép az ATH előtti utolsó ellenállási zónába. Mindeközben az altcoin rally még...

A republikánus szenátorok szerint a CBDC-k „sértik a szabadságukat” – Miért?

Ted Cruz szenátor vezette republikánusok nemrégiben megosztották véleményüket a központi banki digitális valutákról (CBDC). A fiat valuták e digitális formáit, amelyeket számos ország, köztük az Egyesült...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!